Lapselle säästäminen

Arvokas lahja tulevaisuuden varalle
AJANKOHTAISTA

Alaikäisen rahasto-omistukset näkyviin huoltajan verkkopalvelussa

Onko alaikäisellä rahasto-omistuksia, jotka eivät näy huoltajan tai huoltajien verkkopalvelussa? Täytä lomake ja hoidamme asian puolestasi kuntoon. Siirry lomakkeeseen >

Lue lisää Sulje

 • Turvaa lapsen tulevaisuus

  Lapselle säästäminen on arvokas lahja tulevaisuuden varalle. Pienestäkin säännöllisesti säästetystä summasta kertyy vuosien varrella mukava pesämuna opintoja, autoa tai ensimmäistä omaa kotia varten.

 • Säästä säännöllisesti rahastoon

  Lapselle säästämisessä aikajänne on pitkä. Tilillä rahat eivät juuri kasva korkoa, joten varat kannattaakin laittaa tuottamaan rahastoon, jonka tuotto-odotus on huomattavasti tiliä korkeampi.

 • Parempaa tuottoa pitkällä säästöajalla

  Korkoa korolle -ilmiö huolehtii siitä, että raha tekee puolestasi töitä. Mitä aikaisemmin aloitat lapselle säästämisen, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä. 

Säästämistä varten lapsella pitää
olla oma käyttötili:

Jos lapsellasi on jo käyttötili,
voit aloittaa rahastosäästämisen:

Näin aloitat rahastosäästämisen lapselle

 1. Avaa käyttötili lapselle

  Lapselle säästämistä varten lapselle pitää avata oma käyttötili, johon sekä lapsella että huoltajilla tulee olla käyttöoikeus. Käyttötilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus ja nimi sekä molempien huoltajien suostumus, jos lapsi on alaikäinen. Huomioithan, että syntymättömälle lapselle ei voi avata tiliä.

 2. Hyväksy sopimukset

  Ennen kuin rahastoja ja muita sijoitustuotteita voi ostaa, on huoltajien hyväksyttävä alaikäisen OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimus sekä säilytyksen avaaminen. Kätevimmin aloitat säästämisen palvelussamme, jolloin saat sopimukset hyväksyttäväksi sähköisen allekirjoituspalvelumme kautta.

 3. Aloita säästäminen

  Kun tili on avattu ja sopimukset hyväksytty, on aika aloittaa lapselle säästäminen. Voit tehdä kertamerkintöjä tai säästää säännöllisesti rahastoon omia verkkopalvelutunnuksiasi käyttäen. 

Halutessasi voit myös varata ajan verkkoneuvotteluun tai pankin konttoriin vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Jos huoltajilla ei ole mahdollisuutta päästä neuvotteluun yhtä aikaa, kannattaa huoltajan lähettää verkkopalvelussa valtakirjalla suostumus lapsen tilin avaamisesta ja säästämisen aloittamisesta. Tällöin neuvottelussa paikalla oleva voi avata palvelut alaikäiselle yksinkin.

Lapsen nimissä olevat varat ovat lapsen omaisuutta. Lapsen huoltajilla on varoihin hallinnointioikeus, mutta laki säätelee niiden käyttöä.

Parempaa tuottoa pitkällä säästöajalla

Vanhemmat voivat säästää lapsen tilille ja sinne voi kerätä myös isovanhempien ja kummien antamat rahalahjat. Lapsen tililtä säästöjä kannattaa siirtää korkeamman tuotto-odotuksen säästötuotteisiin, kuten rahastoihin.

Suosituin tapa säästää lapselle on kuukausittainen rahastosäästäminen. Säästösumman voit määrittää itse, alarajaa kun ei ole. Säästösumman määrää voi aina muuttaa.

Säästökohde kannattaa valita sen mukaan, milloin varat halutaan ottaa käyttöön. Rahastot sijoittavat varoja korko- ja osakemarkkinoille ja tarjoavat säästöille hyvän hajautuksen ja mahdollisuuden parempaan tuottoon pitkällä ajalla. Esimerkiksi säästäjän rahastoista ja vastuullisista teemarahastoista on helppo valita lapselle sopiva vaihtoehto. Jos kaikki varat halutaan sijoittaa osakemarkkinoille, kustannustehokas indeksirahasto on hyvä valinta.