Tyttö ja vauva

Säästä lahjaksi kummilapselle tai lapsenlapselle

Kummilapselle tai lapsenlapselle säästäminen tai rahalahjan antaminen ovat erinomaisia vaihtoehtoja tavaralahjoille. Lue lisää lahjoittamisesta ja tutustu lahjaksi säästämisen vaihtoehtoihimme.

"Me isovanhemmat säästämme neljälle lapsenlapsellemme. Laitamme jokaiselle pienen summan kuukausittain säästöön tulevaisuutta varten." Irene, Hyvinkää

Lahjaksi rahaa, rahasto-osuuksia tai osakkeita

Rahalahja on helpointa siirtää suoraan lapsen omalle tilille. Pitkällä aikavälillä pienistäkin summista kertyy mukava potti, josta on suuri ilo ja apu erityisesti nuoren aloittaessa omaa elämäänsä.

Myös lahjoittaminen sijoituksiin onnistuu lapsen tilin kautta, kun vanhempien kanssa sopii, että he sijoittavat rahasumman rahastoon tai osakkeisiin.

Jos annat lapselle vaikkapa syntymäpäivälahjaksi välillä suuremman kertasumman, saa säästöjen karttumiseen vauhtia. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa, kun lahjoitat enintään 138 euroa kuukaudessa tai 4 999 euroa kolmen vuoden välein. Kun teet lahjoituksen lapsen tilin kautta, lahjaveroilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Voit myös antaa omia rahasto-osuuksiasi tai osakkeitasi lapsenlapsellesi tai kummilapsellesi lahjaksi. Koska rahasto-osuudet tai osakkeet eivät siirry lapsen nimissä olevan tilin kautta, lahjoituksen juridinen pätevyys kannattaa varmistaa tekemällä lahjakirja.

  • Tee lahjakirja sinun (lahjanantajan) ja lapsen (lahjansaaja) välille.
  • Kirjaa lahjakirjaan molempien henkilötiedot, lahjoitettavat arvopaperit ja niiden kappalemäärät sekä mahdolliset lisäehdot. Jos haluat esimerkiksi, ettei lapsenlapsellesi antamaasi lahjaa huomioida ennakkoperintönä, mainitse se lahjakirjalla.
  • Lahjakirjan loppuun lisätään päiväys ja molempien osapuolten allekirjoitukset. Alaikäisen lapsen puolesta lahjakirjan allekirjoittaa hänen huoltajansa.
  • Toimita kopio lahjakirjasta pankin konttoriin, jossa rahasto-osuuksien tai osakkeiden siirto tehdään.

Vakuutussäästämisellä erityisetuja

Sijoitusvakuutus on paras vaihtoehto, jos säästät lapselle pitkällä aikavälillä ja haluat pitää varojen hallinnan itselläsi. Silloin säästät ensin sijoitusvakuutukseen, joka on sinun nimissäsi. Lapsi on vakuutuksesi edunsaaja ja saa rahat lahjoituksena myöhemmin. Samaan vakuutukseen voit merkitä edunsaajiksi useampiakin lapsia.

Esimerkiksi OP-sijoitusvakuutus tai OP-Tulevaisuus ovat hyviä vaihtoehtoja vakuutuksen kautta säästämiseen.

 

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.