Rahastosäästäminen – näin pääset alkuun

Rahastosäästämisen aloittaminen on helppoa. Osuuspankin omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat lähes kaikkia rahastojamme ilman kuluja.*

Säästäjän rahasto

OP-Maltillinen

 • Riskitaso 4/7
 • Sijoituslajit Osakkeet ja korkosijoitukset
 • Suositeltava sijoitusaika > 4 vuotta
 • Lokaatiot Koko maailma

Kustannukset omistaja-asiakkaille

Merkintä-
palkkio
Vuosittainen hallintopalkkio Lunastus-
palkkio
0,00 % 1,25 % 0,00 %
Vastuullinen rahasto

OP-Ilmasto

 • Riskitaso 6/7
 • Sijoituslajit Ilmasto-
  vastuulliset osakkeet
 • Suositeltava sijoitusaika > 7 vuotta
 • Lokaatiot Koko maailma

Kustannukset omistaja-asiakkaille

Merkintä-
palkkio
Vuosittainen hallintopalkkio Lunastus-
palkkio
0,00 % 1,80 % 0,00 %
Kehittyvän markkinan rahasto

OP-Kiina

 • Riskitaso 6/7
 • Sijoituslajit Kiinan, Hongkongin ja Taiwanin osakkeet
 • Suositeltava sijoitusaika > 7 vuotta
 • Lokaatiot Kiina, Hongkong, Taiwan

Kustannukset omistaja-asiakkaille

Merkintä-
palkkio
Vuosittainen hallintopalkkio Lunastus-
palkkio
0,00 % 2,50 % 0,00 %

Arvioi tuotto- ja riskihalusi 

Rahastosäästämisessä riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Mitä enemmän haluat tuottoa, sitä enemmän sinun on otettava riskiä. Jos sinulla ei ole hätävaroja, kannattaa ensin miettiä pesämunan kasvattamista ja sitten vasta rahastosäästämisen aloittamista.  

Kuinka kauan aiot pitää varat sijoitettuina? 

Rahastosäästämisessä kannattaa olla kärsivällinen. Mitä pidempi on sijoitusaikasi, sitä enemmän hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja sitä vähemmän markkinoiden heilahtelut vaikuttavat sijoituksiisi. Jos sijoitusaikasi on lyhyt, kannattaa valita matalariskinen rahasto. Kun sijoitusaika on pitkä, voi riskiäkin ottaa enemmän.  

Hajauttaminen kannattaa

Sijoitusten hajauttaminen on tapa vähentää riskiä ilman että tuotto-odotus laskee. Hajauttamalla huolehdit siitä, että kaikki munasi eivät ole samassa korissa. Hajauttaminen kannattaa miettiä ainakin maantieteellisesti ja ajallisesti. Helppo tapa hajauttaa ajallisesti on kuukausisäästäminen.  

Mikä on sopiva säästösumma?

Hyvä nyrkkisääntö on säästää nettotuloista 5-10 % rahastoon joka kuukausi. Jos kuukausisäästäminen ei ole mahdollista, voit tehdä myös kertasijoituksia rahastoihin. Rahastoissamme ei ole minimimerkintäsummaa, joten voit aloittaa rahastosäästämisen vaikka kympillä kuussa.

Rahastosäästämisen aloittaminen ja lopettaminen on helppoa

Voit muuttaa säästettävää summaa, laittaa rahastosäästämisen tauolle tai vaihtaa rahastoa, johon säästät. Voit myös lunastaa omistuksesi. Saat rahat tilillesi normaalisti 1–2 pankkipäivässä. 

Rahastosäästäminen kerryttää OP-bonuksia 

Saat rahasto-omistuksistasi 0,25 %:n arvosta OP-bonuksia vuosittain. Bonuksia kertyy henkilöasiakkaille, jotka ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita. OP-bonuksia ei kerry R2 Crystal -rahastosta ja rahastojen instituutiosarjoista.

Vakuutussäästämisen etu omistaja-asiakkaille

Tarjoamme omistaja-asiakkaillemme kaksi eri tuotetta vakuutussäästämiseen – OP-sijoitusvakuutuksen ja OP-säästösopimuksen. Op.fi:ssä ja OP-mobiilissa myös sijoituskohteiden, esimerkiksi rahastojen vaihto, hoituu kuluitta. Varojen siirto vakuutukseen on kulutonta ja vakuutussäästösi kerryttävät myös OP-bonuksia.

Tutustu vakuutussäästämisen tuotteisiin tarkemmin täällä

*Seuraavista rahastoista veloitetaan normaalit kaupankäyntikulut: OP-Palvelukiinteistöt, OP-Metsänomistaja, OP-Vuokratuotto ja OP-Alternative Portfolio.

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.