Työntekijä laitteen ääressä

​Miksi sijoittaa suomalaisiin pörssiyhtiöihin?

Lue suorasta osakesijoittamisesta suomalaisiin pörssiyhtiöihin. Mitä osakesijoittaminen vaatii ja miten päästä alkuun?

Jos sinulla on jo tuntumaa sijoittamiseen ja haluat seurata läheltä kotimaisten yritysten kehittymistä, suora osakesijoittaminen suomalaisiin pörssiyrityksiin avaa kiinnostavan väylän.

Yhtiöiden omistajana saat kutsun yhtiökokouksiin, joissa tapaat toisia osakkeenomistajia ja kuulet suoraan johdon linjanvedot ja näkemykset. Jos yhtiö jakaa osinkoa, olet omistajana siihen oikeutettu.

Suora osakesijoittaminen on usein myös ainoa tapa sijoittaa pienimpiin pörssiyhtiöihin, koska et välttämättä pysty omistamaan niitä rahastojen kautta.

Aivan pienillä summilla osakkeisiin ei kannata lähteä sijoittamaan. Riskien hajauttamisen takia osakesalkussasi on syytä olla useita eri yhtiöitä ja mielellään eri toimialoilta. Yhteen yhtiöön kannattaa sijoittaa vähintään 500 euroa, muuten kustannusten osuus voi nousta turhan suureksi.

Tiedä mihin sijoitat

Osakesijoittajan kannattaa tutustua yhtiöihin, joihin suunnittelee sijoittavansa. Tietoa on nykyisin tarjolla juuri niin paljon kuin tuntee tarvitsevansa. Perustiedot saa yhtiöiden omilta nettisivuilta. Myös vuosikertomuksiin tutustuminen on hyödyllistä. Talousuutisia seuraamalla saa näkemystä asioiden syy-seuraussuhteista, talouden yleistilanteesta ja yksittäisiä yhtiöitä koskevista odotuksista.

Tiedon hankinnassa voit myös hyödyntää OPn osaketutkimuksen näkemyksiä, kommentteja ja suosituksia. Voit ottaa osaketutkimuspalvelun käyttöösi op.fi:n kautta ja hyödyntää sitä sekä op.fi:ssä että OP-mobiilissa.

Tärkeintä on, että tiedät, mihin olet rahojasi laittamassa. Älä sijoita sellaiseen yhtiöön, jonka toimintaa et todellisuudessa ymmärrä.

Muutama nyrkkisääntö

Kaikessa sijoittamisessa on tärkeää

a) riskinsietokyky

b) hajauttaminen

c) sijoitusaika.

Sijoittamiseen liittyy aina riski. Sijoittajan on arvioitava, kuinka suuren osan varallisuudestaan hän on valmis riskeeraamaan. Mitä suurempi on tuotto-odotus, sitä suurempi on riski.

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, ja erityisesti tämä pätee sijoittajaan. Sijoitusvaransa kannattaa laittaa useaan eri kohteeseen, jotka vielä mielellään toimivat eri toimialoilla. Näin esimerkiksi teknologiateollisuuden notkahdusta voi kompensoida jonkin toisen toimialan menestyksellä. Yhtenä nyrkkisääntönä voi pitää, että sijoituksia olisi hyvä olla vähintään viidessä eri yhtiössä.

Hajauttamista on myös ajallinen hajauttaminen. Kaikkia varoja ei kannata sijoittaa kerralla, vaan ostaa osakkeita eri aikoina. Tämä tasaa kurssivaihteluiden vaikutusta.

Sijoittajan on myös ymmärrettävä, että osakesijoittaminen on pitkäjänteistä. Jos varoille tietää tulevan pian muuta käyttötarvetta, osakkeet eivät ole paras sijoituskohde.

Suoran osakesijoittamisen aloittaminen op.fi:n kautta on helppoa. Tarvitset vain arvo-osuustilin ja sovit myös kaupankäyntilimiitistä. Linkin aloittamiseen löydät tästä.