Kuvataidekilpailu

Lasten ja nuorten kuvataidekilpailu

Lasten ja nuorten kansainvälinen kuvataidekilpailu, Jugend Creativ, on osuustoiminnallisten pankkien järjestämä ja lajinsa suurin nuorisokilpailu, jolla halutaan lisätä lasten arkeen iloa, luovuutta sekä onnistumisen kokemuksia.

Kilpailuun osallistuvia maita on Suomen lisäksi Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Vuosittain kilpailuun osallistuu jopa 800 000 lasta ja nuorta. Joka vuosi lapsille ja nuorille tarjotaan mahdollisuus luoviin kokeiluihin, joissa he voivat käsitellä kilpailun teemana olevia ajankohtaisia aiheita.

Suomessa tähän kansainväliseen taidekilpailuun osallistuttiin vuonna 2020 nyt 44. kerran. Lähes 80 osuuspankkia järjesti toimialueellaan alueellisen osakilpailun yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa. Vuoden 2020 kilpailuun osallistui lähes 11 000 suomalaislasta.

Vuoden 2020 valtakunnalliset voittajatyöt on valittu. Kilpailun teemana oli ”Onnea on... piirtäminen, maalaaminen, kuvaaminen, voittaminen".

Kuvataidekilpailun teemana oli onni ja onnellisuus. Kilpailutehtävässä kannustettiin osallistujia miettimään, mikä tekee juuri heidät onnellisiksi.

Kilpailussa kilpailtiin kolmessa sarjassa: 6-8-vuotiaat, 9-10-vuotiaat ja 11-13-vuotiaat. Valtakunnallisen kuvataidekilpailun tuomaristo valitsi palkittaviksi viisi parasta työtä kustakin sarjasta. Lisäksi annettiin kaksi kunniamainintaa. Arvostelussa huomioitiin kokonaisvaikutelmaa, omaperäisyyttä, aitoutta, fantasiaa ja ilmaisuvoimaa. Kilpailutöissä oli mahdollista hyödyntää monipuolisesti kaikkia maalaus- ja piirrostekniikoita. - Valtakunnalliset voittajatyöt jatkavat vielä syksyllä Berliinissä järjestettävään kansainväliseen finaaliin.

Tuomariston puheenjohtaja opetusneuvos Mikko Hartikainen Opetushallituksesta kuvaa tämän vuoden kilpailua näin: ”Lapset ja nuoret kuvaavat kilpailutöissä onnea ja iloa tuottavia asioita taitavasti, omakohtaisesti ja koskettavasti. Onnen aiheet ovat monipuolisesti läsnä lahjakkaiden kuvantekijöiden arjessa. Luonnossa liikkuminen, luontoelämykset ja erityisesti lemmikkieläimet ovat tehneet monet tekijöistä onnellisiksi. Kilpailutöissä tuomaristoa puhutteli niistä välittyvä onnen ja ilon aiheiden moninaisuus, henkilökohtaisuus ja niiden merkitys lasten ja nuorten elämässä! Upeat, värikylläiset ja viimeistellyt kilpailutyöt kertovat koskettavasti onnen kokemusten ja myönteisten tunteiden tärkeydestä kaikkina aikoina - myös silloin kun poikkeusolot muuttavat arkeamme.”

Jugend Creativ on osuustoiminnallisten pankkien järjestämä maailman suurin lasten ja nuorten kuvataidekilpailu, jolla halutaan lisätä lasten arkeen iloa, luovuutta sekä onnistumisen kokemuksia. Kilpailuun osallistuvia maita on Suomen lisäksi Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Vuosittain kilpailuun osallistuu jopa 800 000 lasta ja nuorta.

Kansainvälinen Jugend Creativ kilpailu viettää tänä vuonna 50-vuotis juhlavuottaan! Kilpailulla on mielenkiintoinen historia. Kilpailun suojelijana näiden vuosien aikana on ollut mm. Astrid Lindgren, ja yhteensä kilpailuun on osallistunut yli 90 miljoonaa lasta ja nuorta eri puolilta maailmaa.

Kuvataidekilpailun finalistien lopulliset sijoitukset julkistettiin 20.5. Helsingistä lähetetyssä virtuaalisessa palkintojenjakotilaisuudessa. Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta oheisesta linkistä.

Suomalaismenestys maailman suurimmassa kuvataidekilpailussa oli tänäkin vuonna huikea. 700 000 piirtäjän joukosta voittajiksi valittiin Alexander Jyränen Askaisista ja Wilma Myllykoski Jyväskylästä. He molemmat voittivat oman sarjansa ensimmäisen palkinnon. Oulun Saaga Päkkilä sijoittui toiseksi omassa sarjassaan. - Voittajat julkistettiin keskiviikko iltana Berliinistä lähetetyssä kilpailun virtuaalisessa 50-vuotis juhlagaalassa.

Kansainväliseen loppukilpailuun osallistuvat kansallisten kilpailujen voittajatyöt. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Italian (Etelä-Tiroli), Itävallan, Luxemburgin, Ranskan, Saksan, Suomen ja Sveitsin osuustoiminnalliset pankit.

Suomessa nyt 44:ä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui korona-ajasta huolimatta noin 12 000 lasta ja nuorta. Kilpailun järjestivät yhteistyössä OP Ryhmän osuuspankit, kuvataideopettajat ja koulut.

Kuvataidekilpailun pääteemana oli tänä vuonna ”Onnea on…piirtäminen maalaaminen, kuvaaminen, voittaminen”. 

Suomalaiset menestyivät kansainvälisessä loppukilpailussa erinomaisesti. Alexander Jyränen voitti oman sarjansa (6-8-vuotiaat) työllään ”Sateenkaarikoira”. Saaga Päkkilä tuli toiseksi omassa sarjassaan (9-10-vuotiaat) työllään ”Onnea on koira lumessa”. 11-14-vuotiaiden sarjan voitti Wilma Myllykoski työllään ”Onnea on puhdas luonto ja 4 vuodenaikaa”. 15-20-vuotiaiden sarjan voitti itävaltalainen Claudia W.

Jugend creativ -kilpailu on maailman suurin nuorten taidekilpailu ja osuuspankkien pitkäaikainen panostus lasten ja nuorten luovuuden edistämiseen. Kansainväliseen kilpailuun on tähän mennessä osallistunut jo yli 90 miljoonaa lasta ja nuorta.

Lasten ja nuorten luovuuteen kannustavan kansainvälisen kilpailun idea esiteltiin Friedrich Wilhelm Raiffeisenin syntymän 150-vuotisjuhlavuonna 1968. Kaksi vuotta myöhemmin kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Jugend Creativ -nimellä. Kuluneiden viidenkymmenen vuoden aikana kilpailusta on muodostunut kiinteä osa koulujen ja siihen osallistuvien osuuspankkien toimintaa, joka kattaa jo useita sukupolvia. Suomesta kuvataidekilpailuun osallistuu vuosittain noin 15.000 lasta ja nuorta.

Ensi vuonna kansainvälisen kuvataidekilpailun finaali järjestetään Italiassa.

Kuvataidekilpailun voittajat 6-8 -vuotiaiden sarjassa

1. sija: Alexander Jyränen, Askaisten koulu, Askainen, "Sateenkaarikoira”

2. sija: Hilja Ponkkonen, Kerkonjoen koulu, Rautalampi, ”Heppatalo”

3. sija: Joose Huhtala, Koivupuhdon koulu, Merijärvi, "Kissat on ihania ja nam jäätelöä"

4. sija: Oliwer Perkiömäki, Pohjoiskehän koulu, Rauma, "Minä itse"

5. sija: Milla Tukeva, Tuurin koulu, Tuuri, "Mirri"

Kuvataidekilpailun voittajat 9-10 -vuotiaiden sarjassa

Jaettu 1. sija: Saaga Päkkilä, Jakun koulu, Jakkukylä, ”Onnea on koira lumessa”

Jaettu 1. sija: Sylvi Koskinen, Tammelan koulu, Tampere, ”Mikä tekee minut onnelliseksi? No minulla on kissa”

3. sija: Hiski Holkko, Koivuhaan koulu, Parainen, ”Vuoristoradan vauhtia”.

4. sija: Jelena Jokinen, Tuurin koulu, Tuuri, ”Pikku unikaveri”

5. sija: Alex Joela, Sakarinmäen peruskoulu, Helsinki, "Onnen pyöräilyä”

Kuvataidekilpailun voittajat 11-13 -vuotiaiden sarjassa

1. sija: Wilma Myllykoski, Kuokkala svenska skola, Jyväskylä, ”Onnea on puhdas luonto ja 4 vuodenaikaa”

2. sija: Kaisla Holkko, Koivuhaan koulu, Parainen, "Esiintyminen on hauskaa, mutta vielä hauskempaa on ystävien kanssa onnistuminen.”

3. sija: Riina Koskela, Yppärin koulu, Yppäri, ”Luonnon lähellä”

 

4. sija: Elsa Eskelinen, Anttolan koulu, Haapakallio, ”Drawing time”.

5. sija: Briitta-Kaisa Haho, Gumeruksen koulu, Siikajoki, ”Ystävät yhdessä”

Kunniamaininta

Hilma Holkko, Koivuhaan koulu, Parainen, ”Kavereiden kanssa”

Kunniamaininta

Olavi Latva-Mantila, Sastamalan pisto, Sastamala, ”Koira on kiva lemmikki ja sen kanssa on kiva leikkiä”

Kuvataidekilpailun voittajat 6-8 -vuotiaiden sarjassa

Nuorimpien sarjassa aiheena oli äänien tekeminen ja kokeminen lapsia kannustettiin miettimään, millä elämäsi alueilla musiikilla on jokin rooli ja tekemään kuva tämän mukaisesti.

1. sija: Hiski Holkko, Parainen, ”Äänten ympäröimänä”

2. sija: Aada Pajunen, Hartola, ”Musiikkipisaroita”

3. sija: Masi Vikström, Parikkala, "Kotona on kiva kuunnella musiikkia"

4. sija: Viljo Laitinen, Kangasniemi, "Minä näin kun kettu laulaa"

5. sija: Berit Kaunisto, Vimpeli, "Discotytöt"

Kunniamaininta: Amalia Tuohimaa, Pudasjärvi, ”Minä laulan kaverin kanssa”

Kuvataidekilpailun voittajat 9-10 -vuotiaiden sarjassa

Tässä sarjassa aihe oli musiikki jokapäiväisessä elämässä ja tehtävänä oli kuvata miten musiikki ja äänet rikastuttavat jokapäiväistä elämääsi.

1. sija: Hilma Holkko, Parainen, ”Iloiset sävelet”

2. sija: Anni Rautelainen, Parainen, ”Viulun soittoa”

3. sija: Arttu Kokkonen, Saari, ”Kuulokeherra”

4. sija: Iita Tuuri, Tuuri, ”Automatka Tahkolle”

5. sija: Miikka Berg, Mynämäki, ”Miikan lauluhetki”

Kuvataidekilpailun voittajat 11-13 -vuotiaiden sarjassa

Tässä sarjassa aiheena oli äänet ja mieliala. Tehtävänä oli esimerkiksi kuvata ensimmäistä konserttikokemusta tai mieluisaa musiikkityyliä.

1. sija: Keira Laine, Riihimäki, ”Yleisössä”

2. sija: Kaisla Holkko, Parainen, ”Don`t worry BEE happy”

3. sija: Arlene Viitanen, Nivala, "Tunteiden harmonia”

4. sija: Nella Koskinen, Pori, "Disco Virus”

5. sija: Neea Bäck, Eura, "Mieleni nuotit”

Kuvataidekilpailun voittajat 6-8 -vuotiaiden sarjassa

1. sija: Eemeli Vähä-Vahe, Eura, "Hammasharja"

2. sija: Hiski Holkko, Parainen, ”Autolento kuussa”

3. sija: Elviira Purola, Pori, ”Lentävä tuoli”

4. sija: Kimi Pohjola, Kolho, "Robotti jolta saa mitä vain"

5. sija: Emmi Kultala, Orivesi, ”Vesilasirobotti, joka osaa tehdä jäätelöä”

Kunniamaininta: Jade Pörhälä, Halkivaha, ”Taikakirkko”

Kuvataidekilpailun voittajat 9-10 -vuotiaiden sarjassa

1. sija: Hilma Holkko, Parainen, ”Värikäs lento"

2. sija: Kaisla Holkko, Parainen, ”Brush power. Kännykkäpeli arjen touhuista."

3. sija: Lumi Halso, Orimattila, ”Pomppaaja”

4. sija: Daniel Huuskonen, Vesanto, ”Swat”

5. sija: Julia Niemelä, Pielinki, ”Arjen avustaja”

Kuvataidekilpailun voittajat 11-13 -vuotiaiden sarjassa

1. sija: Mette Huovila, Kouvola "Metsä metallipurkissa"

2. sija: Amanda Köykkä, Pori, "Puhdasta ilmaa”

3. sija: Uma Launonen, Tampere, ”Kotirobotti”

4. sija: Kalle Heinonen, Tampere, ”Avaruushissi”

5. sija: Eero Penttila, Tampere, ”Rantavahti”

Kunniamaininta: Emilia Lehto, Vantaa, "Missä olen? - Kaikki tieto ja ystävät on helposti saavutettavissa. Mutta mitä jää näkemättä? Oma ympäristö: sen kauneus ja vaarat ja tämä hetki.”

Kunniamaininta: Neea Väättänen, Lokalahti, ”Höyryristeilijä”