OP pyrkii hiilipositiiviseksi vuoteen 2025 mennessä – aurinkovoimaa kiinteistöjen katoille

OP rakentaa Vallilan kiinteistönsä katolle tiettävästi Suomen suurimman toimistokiinteistöön asennetun aurinkovoimalan. Aurinkopaneelit tuottavat jo nyt voimaa OPn omistamiin Pohjola Sairaaloihin Oulussa ja Kuopiossa, ja aurinkovoimaloiden rakentamista myös osuuspankkien katoille ympäri Suomea selvitetään.

Aurinkovoimaloiden rakentaminen on konkreettinen esimerkki OPn tänä vuonna päivitetystä vastuullisuusohjelmasta. Yksi ohjelman tavoitteista on hiilipositiivisuus vuoteen 2025 mennessä. Vallilan kiinteistön katolle rakennettava aurinkovoimala tulee olemaan tiettävästi myös suurin toimistokiinteistöön Suomessa asennettu.

- Osuustoiminnalliset juuremme velvoittavat meitä toimimaan yhteisömme hyväksi. Pyrimme edustamaan positiivista muutosvoimaa toimintaympäristössämme, ja ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää tekoja, kuten panostusta aurinkovoimaan, yhteiskuntasuhdejohtaja Tuuli Kousa sanoo.

OPn Vallilan kiinteistön katolle asennettava aurinkovoimala toteutetaan loppuvuoden aikana. Paneelien tuottama energia vastaa vuositasolla lähes 25 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutusta, ja tuotettu energia käytetään suoraan kiinteistössä. Lisäksi Vallilan toimitiloissa käytetään uusiutuvaa ostoenergiaa. Vallilan aurinkovoimala rakennetaan yhteistyössä suomalaisen AII Energy Systemsin kanssa.

Aurinkoenergiasta jo kokemuksia muualla Suomessa

Aurinkopaneelit tuottavat jo nyt energiaa Pohjola Sairaaloiden katoilla Kuopiossa ja Oulussa. Myös Turkuun rakenteilla olevaan sairaalaan on tulossa aurinkopaneeleita. Aurinkovoimaa on hyödynnetty myös OP Kiinteistösijoituksen rakennuttamissa kohteissa. OP selvittää parhaillaan myös mahdollisuutta aurinkovoimaloiden rakentamiseen osuuspankkien katoille eri puolille Suomea.

- OPlla on merkittävä määrä kiinteistöjä eri puolilla Suomea. Mikäli niiden energia pystytään jatkossa tuottamaan yhä suuremmalta osin aurinkoenergialla, otamme suuren harppauksen eteenpäin tiellä kohti hiilipositiivisuutta, kiinteistösijoituksista vastaava johtaja Markku Mäkiaho kertoo.

Vastuullisuusohjelman tunnusluvut raportoidaan vuosittain

OPn vastuullisuusohjelman pääteemoja ovat kestävän talouden edistäminen, alueellisen elinvoimaisuuden tukeminen, ihmisläheinen ja osallistava toiminta sekä terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen.

Vastuullisuusohjelman tavoitteita seurataan säännöllisesti, ja ohjelman tunnusluvut raportoidaan vuosikertomuksissa.