OP ja Finnfund perustavat Suomen ensimmäisen globaalin vaikuttavuusrahaston

OP ja Finnfund perustavat Suomen ensimmäisen kehittyville markkinoille sijoittavan vaikuttavuusrahaston. OP Finnfund Global Impact Fund I -rahasto tukee mitattavalla tavalla YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista tarjoten samalla houkuttelevaa tuottoa sijoittajille.

Suomen markkinoilla uudenlainen rahasto hakee systemaattista ja mitattavaa vaikuttavuutta ensisijaisesti kestävän maa- ja metsätalouden, uusiutuvan energian ja rahoituslaitosten hankkeista. Sijoitukset tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista, kestävien työpaikkojen luomista sekä edullisen ja puhtaan energian turvaamista. Rahasto tekee sijoituksia OECD:n luokituksen mukaisiin kehitysmaihin, ja se tarjoaa houkuttelevaa tuottoa sijoittajille. Perustettavan vaihtoehtorahaston hoitajana toimii OP-Rahastoyhtiö Oy, ja se on suunnattu ammattimaisille sijoittajille.

- Kilpailukykyisten tuottojen ja vastuullisuuskriteerien lisäksi asiakkaamme hakevat sijoituksiltaan yhä useammin myös todellista vaikuttavuutta. Finnfundin sijoitus- ja vaikuttavuusosaaminen kehittyvillä markkinoilla yhdistettynä OP:n kokemukseen vaihtoehtorahastoista tarjoaa asiakkaillemme ainutlaatuisen mahdollisuuden tuottaa positiivista muutosta. Vaikuttavuusrahasto vahvistaa vastuullisen sijoittamisen edelläkävijyyttämme, ja haluamme kunnianhimoisesti kehittää uusia ratkaisuja asiakkaillemme myös jatkossa, kertoo OP:n pankkitoiminnan yritys- ja instituutioasiakkaiden varainhoidon johtaja Tuomas Virtala.

- Vaikuttavuussijoittaminen on kasvanut maailmalla nopeasti niche-tuotteesta jo yli 500 miljardin Yhdysvaltain dollarin globaaliksi markkinaksi. YK:n mukaan vuotuinen kestävän kehityksen tavoitteiden edellyttämien investointien rahoitusvaje on 2 200 miljardia euroa. On erittäin hienoa, että voimme nyt OP:n kanssa tarjota suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden tehdä aitoa, tuottavaa vaikuttavuussijoittamista, toteaa Finnfundin investointijohtaja Markus Pietikäinen

Rahaston ensimmäisinä ankkurisijoittajina toimivat OP:n vakuutusyhtiöt ja Finnfund. Sijoittajamarkkinointi aloitetaan syksyllä 2019.

40 vuoden ajan kehittyvien markkinoiden sijoittajana toiminut Finnfund on yksi 60 kansainvälisestä sijoittajasta, jotka ovat sitoutuneet Maailmanpankkiryhmään kuuluvan Kansainvälisen rahoitusyhtiö IFC:n vaikuttavuussijoittamisen yhteisiin toimintaperiaatteisiin. Perustettavan rahaston sijoituksia tullaan myös arvioimaan näiden toimintaperiaatteiden perusteella.

Lisätiedot medialle ja haastattelupyynnöt:

OP:n viestintä, p. 050 5239904, viestinta@op.fi

Lisätietoja:

Tuomas Virtala, pankkitoiminnan yritys- ja instituutioasiakkaiden varainhoidon johtaja, OP, p. O50 549 5252, tuomas.virtala (a) op.fi

Markus Pietikäinen, investointijohtaja, Finnfund, p. 040 525 3024, markus.pietikainen (a) finnfund.fi