OP: Vastuullisen sijoittamisen kysyntä kasvanut koronakriisin aikana

OP:n vastuullisten teemarahastojen kysyntä on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla. Uusia osuudenomistajia tuli keväällä lähes kolme kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vastuulliset teemarahastot ovat tällä hetkellä OP:n suosituimpien rahastojen kärkijoukossa.

Vastuullisuus näkyy yhä useamman suomalaisen sijoitussalkussa. Kasvava kiinnostus peilaa sekä vallitsevaa yhteiskunnallista keskustelua että suomalaisten sijoittajien arvomaailmaa. OP tarjoaa jo neljä vastuullista teemarahastoa: OP-Kestävä Maailma, OP-Ilmasto, OP-Puhdas Vesi ja OP-Vähähiilinen Maailma. Vastuullisiin teemarahastoihin sijoittaneiden määrä on kasvanut yli 150 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana.

- Vastuulliset teemarahastot ovat monelle helpoin tapa aloittaa vastuullisiin kohteisiin sijoittaminen. Ilmastonmuutoksen hillintä sekä vähäpäästöisten energiamuotojen tuottaminen ja puhtaan veden riittävyyden turvaaminen on monille yhtiöille myös kannattavaa liiketoimintaa, kertoo OP Yrityspankin omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala.

Koronapandemia ei ole horjuttanut sijoittajien uskoa vastuullisuuteen, vaan moni on sijoittanut kestäviin liiketoimintoihin kriisin keskellä. Esimerkiksi OP:n vastuullisiin teemarahastoihin tuli kevään aikana uusia osuudenomistajia lähes kolme kertaa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Vastuullisissa rahastoissa oli myös koronakriisin aiheuttaman markkinaturbulenssin aikana vähemmän lunastuksia suhteessa muihin rahastoihin, ja nettomerkinnät ovat maaliskuuta lukuun ottamatta positiivisia.

- Näyttää siltä, että vastuullisen sijoittamisen teemarahastoihin tehdään pidemmän tähtäimen sijoituksia, ja niiden positiiviseen kehitykseen luotetaan. Koronapandemian aiheuttamasta haastavasta markkinaympäristöstä huolimatta esimerkiksi OP-Ilmasto ja OP-Puhdas Vesi -rahastojen tuotot ovat positiivisia edellisen 12 kuukauden ajalta, Virtala sanoo.

Suomalaiset uskovat vastuullisen sijoittamisen tuottavuuteen

OP tutki vuoden 2019 lopussa suomalaisten kiinnostusta vastuulliseen sijoittamiseen. Kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta yksityissijoittajasta oli kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta, ja kolmasosaa vastaajista uskoi vastuullisen sijoittamisen olevan myös kannattavaa.

Vastaajista 63 prosenttia ei halunnut sijoittaa kohteisiin, joiden toiminta ei ole eettisesti kestävää. Lisäksi 60 prosenttia kertoi haluavansa sijoittaa yrityksiin, jotka toimivat aktiivisesti esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tiedot perustuvat OP:n teettämään kyselytutkimukseen vastuullisesta sijoittamisesta. Tiedot kerättiin loppuvuodesta 2019, ja tutkimukseen osallistui yhteensä 1 528 vastaajaa, joilla on yli 1 000 euroa sijoitusvarallisuutta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

OP:n viestintä, p. 050 5239904, viestinta@op.fi