Asuntosijoittaminen kiinnostaa – OP:lta haettu lainaa sijoitusasuntoihin neljännes viime vuotta enemmän

Sijoitusasuntolainojen kysyntä on kovassa kasvussa. Tämä näkyi myös OP:n suomalaisten asuntohaaveita kartoittavassa kyselyssä, jossa 14 prosenttia suomalaisista kertoi harkitsevansa sijoitusasunnon hankkimista. Sijoittajia kiinnostavista asunnoista on suurissa kaupungeissa jo pulaa.

OP:n asumisen unelmia kartoittavaan kyselyyn vastanneista 12 prosenttia kertoi jo omistavansa yhden tai useamman sijoitusasunnon. Ensimmäisen sijoitusasunnon ostamista harkitsevia vastaajia oli peräti 14 prosenttia.

– Tämä tarkoittaisi, että jos jokainen sijoitusasunnon ostamista miettivä ryhtyisi tuumasta toimeen, sijoitusasunnon omistavien suomalaisten määrä ainakin kaksinkertaistuisi, OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Kiinnostus asuntosijoittamiseen näkyy myös OP:lle tulleissa lainahakemuksissa. Tammikuusta elokuuhun sijoitusasunnon hankkimiseen haettiin euromääräisesti lähes 26 prosenttia enemmän lainaa kuin viime vuonna. Hakemusmäärät kasvoivat elokuun loppuun mennessä noin 10 prosenttia. Sijoitusasuntolainaa on tänä vuonna haettu keskimäärin 104 000 euroa hakijaa kohden, mikä on noin 11 000 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Sijoitusasunnon ostaminen näyttää kiinnostavan erityisesti kaupunkilaisia. Turkulaisilta on tullut peräti 24 prosenttia viime vuotta enemmän sijoitusasuntolainahakemuksia, helsinkiläisiltä hakijoilta lähes 23 prosenttia ja espoolaisilta hakijoilta 21 prosenttia enemmän hakemuksia. Myös tamperelaisten hakemusmäärä on kasvanut viime vuodesta yli 15 prosenttia.

– Sijoittajaostajat olisivat nyt kaupungeissa liikkeellä, mutta suurissa kaupungeissa ei ole nyt tarjota heille riittävästi kiinnostavia kohteita ostettavaksi. Asuntokauppa voisi käydä vilkkaamminkin, jos meillä olisi enemmän tarjontaa myytävistä asunnoista, Christie sanoo.

Sijoitusasunnon omistajat ovat melko luottavaisia asuntonsa arvon säilymisen suhteen. Kyselyyn vastanneista sijoitusasunnon omistajista valtaosa eli 81 prosenttia uskoo asunnon arvon lähivuosina nousevan tai pysyvän ennallaan. Vain 18 prosenttia arvioi sijoitusasuntonsa arvon laskevan lähivuosina.

– Tämä kertoo siitä, että asuntosijoittajat uskovat hankkineensa asuntonsa alueelta, jolla sijoitusasunnon arvo ainakin pysyy tai jopa nousee, Christie toteaa.

OP:n Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi verkkopaneelissa kesä-heinäkuun vaihteessa 1 022 suomalaista. Vastausten virhemarginaali on +/-3 prosenttia.