Jori Alen, analyytikko, kauppatieteiden maisteri, Vaasan yliopisto

Jori Alen - Analyytikko

Vastavalmistuneen Jori Alenin selkeä suunnitelma reititti tien kesäharjoittelusta vakituiseen työpaikkaan

Vaikka lukio meni Jorilla omien sanojensa mukaan "aika rennosti", päätti hän kuitenkin ottaa opiskelut Vaasan yliopiston kauppatieteellisessä tosissaan. Aika pian opinnot aloitettuaan Jorille kävi nimittäin selväksi, että vastavalmistuneelle hyvät kurssiarvosanat olisivat erinomainen ase työnhaussa. Niiden eteen kannattaisi tehdä töitä.

Jori Alen tiesi saavansa opintonsa päätökseen kesään 2015 mennessä ja tarvitsevansa työpaikan. Kuten monella opiskelukaverillaan, myös Jorilla oli visio urastaan. Hänen tähtäimessään oli rahoitusalan ammattilaisen ura joko pankkisektorilla tai asiantuntijaorganisaatiossa. Kunnianhimoisena nuorena hän katseli sillä silmällä yrityksiä, joissa oman urasuunnitelman edistäminen ja vastuiden kasvattaminen nopeassa tahdissa olisi mahdollista.

Työnhakusuunnitelma

Ilman aiempaa  soveltuvaa työkokemusta kyvykkyyttä on haastavaa todentaa. Nuoret tietävät, miten kova kilpailu hyvistä kesätyöpaikoista on. Miten erottautua joukosta ja saada oma hakemuksensa esille? Sitä pohti myös Jori Alen. Saatuaan opintonsa päätökseen, Jori teki työnhakusuunnitelman:

  • Hän päätti vakituisen työn sijaan hakea kesätöitä saadakseen jalkansa oven väliin.
  • Hän selvitti mahdolliset tuttavansa haun kohteena olevista yrityksistä. Kenties heiltä voisi saada hieman apua rekrytointiprosessiin?
  • Lisäksi Jori päätti kiinnittää työhakemuksessa rekrytoijan huomion hyviin opintoarvosanoihinsa. Ahkeruuden sekä tavoitteiden asettamisen ja saavuttamisen korostaminen ei voisi olla haitaksi.

Kesätöihin hakeminen

Vuonna 2015 OP haki kesätyöntekijöitä yleisellä haulla OP-ryhmään. Yrityspankin puolella työskentelevän tuttavansa kautta Jori oli saanut tietää, että Luottovastuut ja analyysit -osastolle otettaisiin kesäharjoittelijoita. Jori ei halunnut jäädä ilman kesätyöpaikkaa, sillä vakituisen työpaikan saaminen olisi syksyllä entistä vaikeampaa.

Ison organisaation yleinen kesätyöhaku ennakoi hakemustulvaa. Jori piti tärkeänä varmistaa oman hakemuksensa päätyminen häntä kiinnostavan osaston esimiehen työpöydälle. Tuttavansa avulla Jori selvitti osaston esimiehen yhteystiedot ja onnistui vakuuttamaan hänet puhelimessa asenteellaan. Kesätyö mieluisalta osastolta analyytikko-traineena heltisi kaksivaiheisen rekrytointiprosessin tuloksena.

Urasuunnitelma toteutuu

Jori on tyytyväinen. Hänen urasuunnitelmansa on toteutunut tähän mennessä juuri kuten hän visioi.
Kolmen kuukauden kesäharjoittelun aikana Jori pääsi tekemään yritysten luottoriskien analyysejä ja luottoluokituksia. Hän yllättyi, miten paljon OP oli valmis antamaan vastuuta kesätyöntekijöille.  

"Osittain vastuiden saaminen jo kesätyössä oli varmasti persoonakysymys, mutta minusta tuntuu, että kesäharjoittelijat saavat meillä keskimääräistä enemmän vastuuta," Jori kertoo.

Vastuiden saaminen mahdollisti vakinaistamissuunnitelman toimeenpanemisen: Jori päätti näyttää kyntensä ja tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Hänellä oli vain kesä aikaa vakuuttaa osaston esimies asenteellaan ja potentiaalillaan. Hän ei epäröinyt tehdä kiinnostustaan esimiehelleen selväksi ja oli aloitteellinen jatkoon liittyvissä keskusteluissa.

Äitiyslomasijaisuuden kautta vakinaiseen työsuhteeseen

Jori on mielissään. Hänellä on nyt vakituinen työpaikka OP:ssä analyytikkona. Äitiyslomasijaisuuden kautta vakinaiseen työsuhteeseen edennyt vastuu on laajempi ja monipuolisempi. Analyysien kohteina olevat yritykset ovat suurempia ja caset haastavampia. Niiden selvittämiseen liittyy olennaisesti myös asiakkaiden tapaaminen.

Jori tunnistaa hyvin työnsä merkityksen. Hyvin tehdyt luottoriskianalyysit ovat merkittävässä roolissa pankin luottoriskin hallinnan kannalta. Vastuullinen luottotoiminta vaikuttaa pankin asiakashankintaan ja luototukseen.

OP:lle hakiessaan Jorin mielikuva OP:stä kytkeytyi vahvasti henkilöasiakaspankkiin. Nyt hän tietää, miten monipuolista liiketoimintaa OP:ssä tehdään joka päivä. Usein nuorelle tärkeä ammatillinen toive kansainvälisestä työkokemuksesta toteutuu Jorin yllätykseksi myös hänen työssään. Moni Jorin asiakkaista toimii kansainvälisesti. Näiden kautta Jori pääsee säännöllisesti kosketuksiin kansainvälisen liiketoiminnan ja Suomen ulkopuolisten markkinoiden kanssa.

Arjen kokemukset vaikuttavat pitkän tähtäimen suunnitelmiin

Jorin urasuunnitelma toteutuu odotusten mukaisesti. Kokemukset ovat jo nyt vakuuttaneet, että pitkäkin ura pankkisektorilla on tavoittelemisen arvoinen. Suunnitelman pitämiseen ovat vaikuttaneet pienet arjen kokemukset, oma aktiivisuus sekä positiivinen ja utelias asenne. Niistä on poikinut kiitosta ja lisävastuuta.

Ympärillä olevan tiimin ja esimiehen tukea Jori pitää osaamista kartuttavalle nuorelle ensiarvoisen tärkeinä. Jorin tiimissä on sekä kokeneita konkareita että nuorempia osaajia. Senior-osaajien näkemysten, mielipiteiden ja kokemusten kysymistä ja kuuntelemista Jori suosittelee kaikille nuorille. Esimiestään Jori arvostaa korkealle: hän ottaa tosissaan Jorin ammatillisen kehittymisen tukemisen. Omaa aktiivisuuttaan Jori kuitenkin korostaa. Ei pidä jättäytyä odottelemaan, että joku toinen petaa valmiin uraputken toiselle.
 
Päivittäisessä työssä joustavuus esimerkiksi työajoissa sekä etätyön mahdollisuus ja todellisten rahoitusalan ammattilaisten kanssa työskentely lisäävät työn mielekkyyttä.

"Eikä asuntolainaetuus ole nuorelle ammattilaiselle lainkaan huono lisä," Jori toteaa.