Juhani Koskinen

Data Scientist on tulevaisuuden moniosaaja – Juhani Koskisen työviikko riittää osaamisen kattavaan kehittämiseen

Juhani Koskisella, 26, tuli juuri täyteen ensimmäinen vuosi OP:laisena. Koskinen on yksi OP:n yli kolmestakymmenestä Data Scientistista eli osaajakunnasta, jota OP:lla Finanssiälyksikin kutsutaan. Nykyisen työuransa data sciencen parissa Koskinen valitsi, koska uskoo maailman muuttamiseen datan avulla. Työssään OP:lla hän pääsee yhdistämään kiinnostuksensa tuotteistettuun data-analytiikkaan, ohjelmistokehitykseen ja tulevaisuuden työelämätaitojen kehittämiseen. Onpa aikaansaavalla miehellä käynnissä omankin yrityksen toiminnan käynnistäminen, mitä varten on sovittu nelipäiväisestä työviikosta.

Koskinen valmistui vastikään Helsingin Yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan taloustiede. Taloustieteilijänä Koskisen oma oivallus ja vahva tunne on uransa alusta asti ollut se, että maailmaa muutetaan datan avulla. Tämän vuoksi juuri data science on tuntunut hänestä luonnolliselta urasuunnalta.

”Data science tarkoittaa sitä, että otetaan dataa, ja yritetään päätellä sen avulla asioita oikeasta elämästä, ennustaa ja vastata syvempiinkin kysymyksiin. Tähdätään parempaan ymmärrykseen ja pyritään tekemään asioita paremmin kuin ennen. Oma tapani katsoa maailmaa on samankaltainen”, Koskinen kuvailee ajatuksiaan uravalintaansa liittyen.

Ensimmäiset ura-askeleensa alan työtehtävissä Koskinen otti monien muiden tapaan kesätöiden ja työharjoittelun parissa. Työskenneltyään tutkijana sekä konsulttina business intelligencen ja tietokantojen parissa Koskinen huomasi pian, että hänen suurin ammatillinen motivaationsa liittyy työn vaikuttavuuteen. ”Halusin tuntea omistajuutta omasta työstäni, ja nähdä miten data-analytiikan avulla voi vaikuttaa ihmisten elämään. Raportointi ja määräaikaisten projektien tekeminen ei tuntunut riittävältä”, Koskinen sanoo.

Laajan mittakaavan tuotteistettua analytiikkaa

Nykyisessä työssään Koskinen tiimeineen tuottaa asiakasarvoa miljoonille suomalaisille. Tällä hetkellä tiimillä on työn alla uusi palvelu, joka tulee tarjoamaan asiakkaan arjen raha-asioiden hallintaan uudenlaisia työkaluja esimerkiksi OP Mobiilin ja OP.fi:n kautta.

”OP:lla teemme tuotteistettua analytiikkaa. Se tarkoittaa, että käppyröiden piirtämisen ja raportoinnin sijaan tiimimme tekemä analytiikka tähtää johonkin ohjelmistokomponenttiin tai rajapintaan. Vaikuttavuus näkyy muun muassa siten, että kun teemme esimerkiksi jotakin OP Mobiili -palveluun päätyvää, se näkyy pian puolelle suomalaisista”, Koskinen kertoo. 

Uusi, parhaillaan työn alla oleva palvelu, jota Koskinen on mukana kehittämässä, keskittyy tilitapahtumadatan hyödyntämiseen. ”Käytännössä tuota rajapintaa voisi tulevaisuudessa käyttää monessakin erilaisessa palvelussa, mutta ensimmäisenä se tulee asiakkaidemme käyttöön juuri OP Mobiilissa”, hän täsmentää.

”Työn vaikuttavuus ja skaala on todella massiivinen. Kyllähän se tuntuu joskus hieman pelottavaltakin, että työsi jälki näkyy jopa puolelle suomalaisista, mutta tuottaa se myös ylpeyttä. Voisi sanoa, että jos haluaa oppia, miten tällaisella skaalalla tehdään fiksusti asioita, tämä on hyvä työpaikka siihen”, Koskinen pohtii.

Työhaastattelu uima-altaalta

Ennen OP:lle tuloa Koskinen työskenteli konsulttina. Määräaikaisen asiakasprojektin lähestyessä päätöstään hän alkoi etsiä aktiivisesti uutta työpaikkaa. Muutama eri vaihtoehto oli vireillä ja törmättyään Linkedinissä OP:n Data Scientistin työpaikkailmoitukseen hän päätti hakea tehtävään. Rekrytointiprosessissa ensin oli vuorossa työhaastattelu tiimin esimiehen sekä tulevan työkaverin kanssa. Lisäksi prosessiin kuului data science -ennakkotehtävä, toinen työhaastattelu sekä psykologinen testi.

”Ylipäätään rekrytointiprosessi oli mielestäni kevyt. Psykologisen testin purkukeskustelu piti olla kasvotusten, mutta koska olin itse juuri Thaimaassa lomalla, onnistui se hoitaa reissun päältä etänä. Taisin hoitaa puhelun uima-altaalta”, Koskinen virnistää.

Kun tuli aika aloittaa työt OP:lla, vastassa oli heti oma projektikokonaisuutensa, jonka Koskinen otti haltuunsa. ”Oikeat työt alkoivat heti, enkä tullut tänne niin sanotusti haahuilemaan. Tiimi otti minut hyvin vastaan, kaikkien kanssa oli heti helppo jutella”, hän sanoo aloituskokemuksestaan ja jatkaa: ”Jos pitäisi sanoa yksi asia, joka minut yllätti, se oli pankkimaailman termistö. Täällä on käytössä paljon erilaisia lyhenteitä ja järjestelmien nimiä, joiden oppiminen otti oman aikansa. Kyllä näin vuoden jälkeenkin vastaan tulee vielä uusia termejä.”

Omaa yritystä rakentamassa

OP:lla Koskinen on omien sanojensa mukaan päässyt hyödyntämään omia vahvuuksiaan, mutta myös laajentamaan osaamistaan uusilla substansseilla. Tällaisia ovat muun muassa ohjelmistokehitys ja liiketoimintaosaaminen. ”Kun tehdään tuotteistettua analytiikkaa, ohjelmistokehitys on todella kriittinen osa-alue. Siinä olen kehittynyt hirveästi ja päässyt oppimaan todella taitavilta työkavereilta”, Koskinen sanoo.

”Olen itse aika kaukana sellaisesta kammiossa istuvasta koodarista. Konsulttina pääsin tekemään paljon erilaisia koulutuksia ja myyntityötäkin. Täälläkin pystyn tuomaan sosiaalisia vahvuuksiani esiin. Täällä pitää olla oma-aloitteisuutta ja pystyä keskustelemaan monien erilaisten ihmisten ja osaajien kanssa sekä liiketoiminnasta että teknisistä ratkaisuista. Se vaatii itseltäkin monipuolista osaamista”, Koskinen kuvailee.

OP:lla Koskinen on tehnyt viimeiset pari kuukautta nelipäiväistä työviikkoa, sillä hän rakentaa parhaillaan omaa yritystään. ”Konsepti on täysin alkuvaiheessa, mutta on minulle iso juttu, että näiden asioiden yhdistäminen onnistuu näin”, hän sanoo. ”Oma tiimini on myös tätä kunnioittanut. Kun rakennan yhden päivän viikossa omaa yritystäni, kukaan ei täältä silloin soittele sammuttelemaan tulipaloja, vaan saan keskittyä omaan juttuuni rauhassa.”

Tulevaisuuden data scientist on moniosaaja

Data sciencen alalla, kuten monilla muillakin aloilla siintää Koskisen mukaan muutoksia. Koskisen mielestä tulevaisuuden huippuosaajat kehittävätkin nyt sellaisia työelämätaitoja, joita voi hyödyntää monipuolisesti alan kehittyessä. Koskinen ennustaa, että monen Data Scientistin taidot siirtyvät puhtaasti teknisestä painopisteestä yhä enemmän esiintymis- ja konsultointiosaamiseen.

”Itse koen tärkeäksi, että osaan avata yksinkertaisesti erilaisille kuulijakunnille, mitä mikäkin algoritmi tarkoittaa ja mitä asioita kenenkin kannattaa ottaa huomioon”, Koskinen sanoo.  ”Mielestäni yksi tärkeimmistä Data Scientistin osaamisista on nyt ja tulevaisuudessa monimutkaisen asian viestiminen ja presentoiminen ymmärrettävällä tavalla.”

”Data science voi yksinään olla tulevaisuudessa aika kapea osaamisalue, mutta kunhan omaa osaamistaan pääsee täydentämään erilaisilla tavoilla, avautuu uralla paljon uusia mahdollisuuksia”, hän pohtii.

”Itse ajattelen tällä hetkellä omaan uraani liittyen, että toivoisin joskus tulevaisuudessa olevani entistä enemmän suunnittelevassa ja ohjaavassa roolissa. Toki nuoreen ikään liittyy sekin, että unelmat ja suunnitelmat vaihtuvat”, Koskinen sanoo. Jos jokin on varmaa, niin se, että monipuolinen osaaminen pitää monta ovea avoimena.