Uratarina_Marko_Kyrolainen

Marko innostuu työnsä monipuolisuudesta – osaamisen karttuminen ja loistava työilmapiiri ovat valaneet kivijalan kehitykselle

”OP:lla tehdään paljon konkreettisia projekteja loppuun saakka. Se motivoi, että asiat menevät asiakkaille julkaisuun asti”, työnsä palkitsevuuden summaa OP:n Design & Softwaressa teknisenä tuoteomistajana työskentelevä Marko Kyröläinen.

Marko tietää kokemuksesta, mistä puhuu. Hän aloitti uransa OP:lla kuusi vuotta sitten sovellusasiantuntijana ja sai projektityöstä vetovastuullisen Scrum Masterin tontin klaarattavakseen jo OP-taipaleensa alkumetreillä. Tänä päivänä hän tekee hyvin vuorovaikutteista työtä, jonka tarkoituksena on pitää tekemisen keskiössä asiakasarvo ja vastata sekä liiketoiminnan että projektitiimien intresseihin.

Juuri työn laaja-alainen luonne on se asia, joka puhuttelee Markoa. Osaltaan se on tuonut mukanaan uutta kompetenssia kokeneen tekijän osaamispalettiin.

”Oma asiatietämys ja tuotetuntemus ovat kasvaneet kuluneen vuoden aikana huomattavasti. Tekninen tuoteomistaja tietää, mitä sovellukselta halutaan liiketoimintatasolla ja ymmärtää asiakasnäkemyksen – sen, mitä sovellusta käyttävä asiakas tarvitsee”, Marko kertoo.

Kuusi vuotta OP:lla on tuonut kokeneen ohjelmistoasiantuntijan arkeen virkistävää monipuolisuutta ja toinen toistaan kiehtovampia projekteja.

Ajoitus oli kaikki kaikessa, kun Markon ura-ambitiot ja OP:lla avoimena ollut paikka muodostivat saumattoman kokonaisuuden.

Oikeaan aikaan

Ennen aikaansa OP:ssa Marko havahtui olevansa ammattilaisena tilanteessa, joka kysyi ratkaisuja. Hyppy tuntemattomaan ison työnantajan leivistä avasi mahdollisuuden katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Hyvin pian kiinnostava tilaisuus käveli suorastaan päin Markoa.

”Vanha työkaverini oli siirtynyt OP:lle ja vinkkasi avoinna olevasta paikasta, joka oli juuri sellainen rooli, mitä halusin sillä hetkellä päästä tekemään.”

Marko oli kuullut hyvää OP:n Design & Softwaren tekijäyhteisöstä ja työilmapiiristä. Lisäksi ajatus yhden maan suosituimman ja käytetyimmän palvelun kehittämisestä sytytti kipinän.

”Ajattelin, että olisi kyllä kiva päästä kehittämään Suomen käytetyimpiä verkkopalveluita OP:lle”, hän muistelee tärkeää uravalintaansa.

Hakemus lähti, ja Marko sai haluamansa paikan. Hän pääsi aloittamaan työt osana uutta tiimiä, jonka jäsenistä suuri osa aloitti samaan aikaan OP:ssa.

Markon kuulemat puheet positiivisesta työilmapiiristä ovat osoittautuneet maineensa veroisiksi kerta toisensa jälkeen.

Sosiaalista työtä

Kaikki Markon roolit OP:ssa ovat olleet luonteeltaan vuorovaikutteisia. Tämä on sopinut vallan mainiosti ulospäin suuntautuneelle osaajalle, joka nauttii sosiaalisesta kanssakäymisestä. Työnsä mielekkyydessä hän nostaa keskiöön yhdessä tekemisen kulttuurin.

”Meillä on ollut hyvä porukka, jossa on rento ja avoin ilmapiiri. Se, minkälaisia ihmisiä on ympärillä, on aina ollut itselleni hyvin tärkeä asia.”

Vaikka teknisen tuoteomistajan vastuu kysyy aikaa vuorovaikutukseen eri tahojen kanssa ja keskittymistä asiakastarinoiden kirjoittamiseen, Marko ei koe etääntyneensä tiimistään. Hän pyrkii edelleenkin olemaan aktiivisesti mukana toteuttavan tekemisen arjessa.

”Hyvin paljon teen tiimin kanssa edelleen ja istun samassa tilassa heidän kanssaan. Kommunikaatio kuuluu niin olennaisesti työkulttuuriin. Saan olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa päivittäin”, Marko kuvailee arkeaan teknisenä tuoteomistajana.

Ilmapiirin innostava pohjavire on kriittisen tärkeässä asemassa välillä vauhdikkaassakin kehitystyössä. Päivät, jolloin asiat edistyvät ja töissä on tekemisen meininki, ovat Markolle erityisen palkitsevia. Onnistuminen ja tekeminen tuovat puhtia arkeen.

Kokemus on opettanut hänelle, että energisyys, luottamus ja avoimuus kasvavat, kun ihmiset viettävät aikaa keskenään myös toimiston ja projektityön ulkopuolella.

”Monet ihmiset ovat keskenään ystäviä, eivät vain etäisiä työkavereita. Loistava ilmapiiri rakentuu siitä, että ihmiset ovat avoimia toisiaan kohtaan. Se helpottaa myös kommunikaatiota työssä.”

Tekemisen vapaus ja joustavuus kuuluvat olennaisena osana Markon tiimin kulttuuriin. Hän tietää, että onnistunut tiimityöskentely ei kysy samassa työtilassa istumista, mutta Marko itse nauttii läsnäolosta.

”Tykkään tulla töihin. Koen, että voin olla konkreettisemmin ja aidommin muille hyödyksi, kun olen läsnä täällä”, hän kertoo.

Ymmärrys kasvaa kohisten

Teknisenä tuoteomistajana Marko on ottanut askelia eteenpäin OP:n sovelluksiin ja palvelukehittämiseen liittyvän syväymmärryksen merkeissä. Hän pääsee vaikuttamaan kokonaisvaltaisemmin tuotteiden ominaisuuksiin ja myös siihen, millä tavalla tuotteen pitäisi toimia, jotta asiakas saisi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.

”Näen nykyään monipuolisemmin työkenttää, kun työskentelen ihmisten kanssa yli tiimi- ja liiketoimintarajojen.”

Työssään Marko nauttii tehtävistä, joissa hän pystyy käyttämään luovuuttaan ja päättelykykyään. Sovellusten feature-kuvaukset, asiakastarinoiden kirjoittaminen ja yleinen projektityön priorisointivastuu ovat tehtäviä, joissa nämä kaksi näkökulmaa kohtaavat.

Uusien roolien mukanaan tuomat tuoreet piirteet ovat vastanneet Markon ammatilliseen kehittymisintoon. Etenemismahdollisuudet ja oman työn perspektiivin vaihtaminen ovat asioita, joita kokenut tekijä arvostaa. Uudistumiseen tarjotaan keinoja, jos itsellään on halukkuutta uusien haasteiden etsimiseen työssään.

”Tykkään, että olen päässyt tekemään erilaisia projekteja, olemaan monessa mukana ja kehittymään sitä kautta. Se on ollut mukavaa ja palkitsevaa. Mielenkiinto pysyy yllä, kun on vaihtelua sopivasti”, Marko kuvailee mielekästä vaihtelua työssään.

Ei koskaan pöytälaatikkoon

”Koen ammattiylpeyttä siitä, miten monipuolisesti olen päässyt näkemään täällä sovelluskehityksen eri osa-alueet.”

Marko motivoituu siitä, että tunteella ja tekemisen palolla suunnitelluilla tuotteilla on merkitystä ihmisille. Se sitoo hänen ja kollegojensa työn suurempaan kontekstiin.

”Olen ollut aiemmin urallani myös mukana projekteissa, jotka eivät ole välttämättä päätyneet asiakkaalle saakka. Kyllä julkaiseminen motivoi aivan eri tavalla.”

Asiakaslähtöinen tuotekehittäminen mahdollistaa sen, että Marko kasvaa ammattilaisena työssään jatkuvasti. Erityisesti asiakaslähtöinen ajattelu ja tuoteosaaminen terävöityvät päivä päivältä. Hän syttyy uusien projektien tuomasta energialatauksesta ja odottaa jo seuraavaa ideointitasolta lähtevää sovellussuunnittelua innokkaana.

Parasta innostuminen on silloin, kun sen pystyy jakamaan oman yhteisön kanssa.

”Se on hieno hetki, kun saadaan yhdessä tuote valmiiksi ja vietyä se asiakkaalle asti käyttöön. Sovelluksen näkeminen tuotannossa ja asiakkaalta saatu positiivinen palaute lämmittävät. Siitä tulee mahtava fiilis.”