Sisäänkirjautuminen

Henkilöasiakkaat  >  Asunnot  > Kodit seuraavalle sukupolvelle
 
 

Kodit seuraavalle sukupolvelle

1.3.2013 Teksti: Kirsi Haapamatti, kuva: Ulla Nikula, lähde: OP-Pohjola-lehti 1/2013

0113 hyva asuminen sKiinteistöomaisuutta voi siirtää monella tapaa. Kälviällä löytyivät lapsuudenkodin mailta talonpaikat kaikille Pohjolan sisaruksille.

Vaikka Johanna Pohjola oikein yrittäisi, hän ei näe pihaltaan naapuriin kohoavaa siskonsa taloa, vaikka sinne on matkaa pellon poikki vain kolmisen sataa metriä.

- Se onkin tässä hyvä puoli, ettemme asu aivan näköetäisyydellä, vaan välillä on sopivasti metsää. Oman yksityisyyden voi säilyttää, Johanna Pohjola sanoo.

- Emme me tosiaan mitään kommuuniasumista halua, puoliso Sami Pohjola virnistää, ja koko pöydän ääreen kerääntynyt  sukulaisjoukko purskahtaa nauramaan ajatukselle.

Johanna ja Sami Pohjola asuvat Kälviällä, Johannan synnyinkodissa. Johannan sisko Jenni Ruokoja rakentaa miehensä Teemu Ruokojan kanssa taloa samalle, vanhempien tilasta lohkotulle tontille - vain kivenheiton päähän.

Siskosten isoisä asuu aivan Pohjoloitten pihapiirin tuntumassa, tilan vanhimmassa asuinrakennuksessa. Myös veli perheineen asuu omassa talossaan vuokratontilla tilan alueella, kävelymatkan päässä. Sisarusten isä on muuttanut hieman lähemmäs Kälviän keskustaa, noin kilometrin päähän.

Ruokojan perheen tonttikauppa on siis jo kolmas perheen sisällä tapahtunut omaisuudensiirto. Muutama vuosi sitten veli rakensi talonsa. Johanna ja Sami Pohjola puolestaan ostivat Johannan kotitalon ja tontin omakseen reilu vuosi sitten. Hinta määräytyi ulkopuolisen arvioijan mukaan. Kotitalon hinnasta, sen enempää kuin viimeisimmästä tonttikaupasta, ei tarvinnut perheen sisällä vääntää kättä - myyjällä ei ollut voitontekotarkoitusta, eikä perheen kesken esiintynyt sisarkateutta.

Muuton jälkeen Sami on rakentanut pihaan sievän pihasaunan. Kotiutuminen ei ollut vaikeaa, varsinkin kun 1970-luvulla rakennettuun kaksikerroksiseen taloon tehtiin lämmitysjärjestelmän vaihdon - kalliolämpö - lisäksi pintaremontti. Vaaleasävyisessä kodissa viihtyvät pariskunnan lisäksi Aku-koira ja Touho-kissa. Pöydän ääreen kerääntynyttä sisaruskatrasta puolisoineen naurattaa särö Akun habituksessa: koira on saanut leikkauksen jälkeen päähänsä valtavan kaulurin.

 - Meitä yhdistää se, että olemme kaikki aika perhekeskeisiä. Emme muuten olisi tällaista lähekkäin asumista edes harkinneet. Onhan tämä kätevää: voimme auttaa lastenhoidossa, saada apua arjen askareisiin, vierailla puolin ja toisin ja viettää juhlia yhdessä, Teemu Ruokoja sanoo.

Ihanneasuinpaikka löytyi

Suvun iso, yhteinen miljöö sijaitsee aivan Kälviän kirkonkylän kupeessa, heti kaava-alueen ulkopuolella. Kokkolaan on matkaa vain parikymmentä kilometriä. Kotitalo eli Sami ja Johanna Pohjolan koti kohoaa jyrkän mäen päällä, ja sen juurelle jää tilan alkuperäinen päärakennus (isoisän talo) ja navetta. Tilakeskuksesta muutaman sadan metrin päässä, heinäpeltojen takana, on Ruokojan pariskunnan puolivalmis, 170-neliöinen puutalo.

- Kokkolan kaupunki, johon Kälviä kuuluu, asetti kaava-alueen ulkopuolella tonttien suosituskooksi 5000 neliötä. Aikamme mittailtuamme päädyimme hehtaarin kokoiseen tonttiin, Teemu Ruokoja sanoo.

Ruokojat asuivat vuosien ajan kerros- ja rivitaloissa Vaasan seudulla. Veri veti kuitenkin takaisin kotiseudulle. Pehmentääkseen paluumuuton laskua, he ostivat ensin kerrostaloasunnon Kokkolasta.

- Kaipasimme maaseutumaista asumista. Olimme jo pitkään katselleet, että täällä on hienoja maisemia ja paikkoja.

Pariskunta oli aikanaan katsellut talonpaikkoja myös Vaasan seudulta, mutta hinnat tuntuivat korkeilta. Nyt tehdyssä sukulaiskaupassa ei käytetty lahjaa, vaan kauppa tehtiin käypään arvoon, mutta hinta oli sopuisa. Tontilla kasvoi pääasiassa taimikkoa, ja paikallinen metsänhoitoyhdistys arvioi tontin hinnan puuston mukaan.

- Tonttia varten emme tarvineet lainaa, kun saimme pikavauhtia myytyä kerrostaloasuntomme Kokkolassa. Nyt asumme vuokralla, kunnes talo valmistuu keväällä.

Tontin hinnan määrittelyssä auttoi metsänhoitoyhdistys ja paperiasioissa pankki. Rakennuslupa haettiin kaupungilta. Tontin ohi menee tie, ja kunnallistekniikkaan liityttiin tilakeskuksen kautta, eli hyödynnettiin jo olemassa olevien rakennusten liittymiä. Talo lämpiää kalliolämmöllä.

Omassa rauhassa, lähellä perhettä

Kotitilansa alueelle asettumassa olevat sisarukset perheineen ovat silminnähden hitsautuneet tiiviiksi ystäväporukaksi. Jenni Ruokoja sanoo kuitenkin, että sukulaisten sijoittuminen ei lopulta vauhdittanut päätöstä rakentaa samalle alueelle. Paikka miellytti silmää ja mieltä jo itsessään. Ja aika harvassa ovat ne rakennuspaikat, joissa yhdistyy isohkon kaupungin läheisyys ja avara, maaseutumainen asuminen. Lähimpään naapuriin on satoja metrejä.

- Eniten odotan lähekkäin asumiselta, että voimme vierailla toistemme luona spontaanisti ja saada tukea arjessa. Siskoni ja veljeni puolisoista on myös tullut hyviä ystäviäni. Tykkäämme olla tekemisissä toistemme kanssa. Toisen yksityisyyttä pitää kuitenkin kunnioittaa, ettei nyt ihan joka päivä tarvitse tulla ikkunan alle huutelemaan, Jenni Ruokoja sanoo.

Omakotikiinteistön sukupolvenvaihdos

Kiinteistön omistajan elinaikana omistusoikeuden siirtäminen seuraavalle sukupolvelle voidaan tehdä joko kauppana, vaihtona tai lahjana. Omistaja voi myös luovuttaa kiinteistöstä määräalan, jolloin määräalasta muodostetaan itsenäinen kiinteistö lohkomalla.

Omistusoikeuden siirtämisen sijaan omistaja voi vuokrata maa-alueen ja silla sijaitsevat rakennukset tai pelkän maa-alueen rakennuspaikaksi seuraavalle sukupolvelle.

Kiinteistön omistajan kuoleman jälkeen omistusoikeus voi siirtyä joko perintönä tai testamenttisaantona.

Susanna Karhu, lakimies,OP-Palvelut


Huomioi kiinteistöomaisuuden siirroissa

  • Kiinteistön vastikkeellisissa luovutuksissa: varainsiirtovero ja luovutusvoittovero.

  • Kiinteistön vastikkeettomissa luovutuksissa: lahjavero tai perintövero.

  • Lahjan tai lahjanluontoisen kaupan käsitteleminen saajan ennakkoperintönä perinnönjaossa.

 

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. OP-verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön