Sisäänkirjautuminen

Henkilöasiakkaat  >  Lainat  >  Lainan maksaminen
 
 

Lainan maksaminen

Lainaa ottaessasi tehdään maksusuunnitelma sen takaisinmaksusta. Maksusuunnitelmassa määritellään laina-aika ja lyhennystapa. Tiukan paikan tullen maksusuunnitelmaa voidaan muuttaa. Jos maksamisesta tulee vaikeaa, kannattaa sinun ottaa hyvissä ajoin yhteyttä pankkiisi.

Laina-aika

Laina-ajat vaihtelevat muun muassa lainan määrän ja käyttötarkoituksen mukaan. Uusien asuntolainojen keskimääräinen laina-aika on tällä hetkellä noin 20 vuotta. Kulutusluottojen laina-ajoissa kannattaa ottaa huomioon hankintasi käyttöikä.

Lainaan kannattaa valita alusta lähtien riittävän pitkä laina-aika, jotta oma talous ei joudu liian ahtaalle. Vaihtuvakorkoiseen lainaan voi joka tapauksessa tehdä kuluitta ylimääräisiä lyhennyksiä oman taloustilanteen salliessa.

Lainan lyhentäminen ja lyhennystavat

Lainaa maksetaan eli lyhennetään yleensä kerran kuukaudessa. Kun pankin kanssa sopii siitä, että laina maksuerät veloitetaan automaattisesti tililtä esimerkiksi palkka- tai eläkepäivänä, lainan hoitaminen on helppoa.

Lyhennystapa vaikuttaa lainan lyhentymisnopeuteen, minkä vuoksi laina-aikana maksettavaksi tulevien korkojen kokonaismääriin syntyy eroja. Eri lyhennystapojen edullisuudessa ei ole kuitenkaan eroja. Lainan edullisuuteen vaikuttavat ainoastaan lainan korkoprosentti ja lainasta perittävät kulut.

Kuukausittainen tasaerä on usein järkevin lyhennystapa. Taloudenhoito on helppoa, kun lainahoitokulut pysyvät kuukaudesta toiseen samana. Yli 90 % laina-asiakkaista valitsee tasaerän.

Varaudu muutoksiin

Pitkän laina-ajan kuluessa ehtii tapahtua monenlaista. Siksi on viisasta varautua jo ennakolta lainanottajan merkittävimpiin riskeihin, jotka toteutuessaan voivat horjuttaa perheen taloutta suurestikin. Luoton takaisinmaksuturva on vakuutus, joka auttaa lainan maksamisessa  esimerkiksi sairauden tai työttömyyden aikana. Jos vakuutettu lainanottaja menehtyy, maksetaan vakuutuksesta koko jäljellä oleva, vakuutetun lainan määrä.

Myös maksusuunnitelmaa voi muuttaa.

  • Voit saada luottoosi lyhennys- tai maksuvapaata. Lyhennysvapaan jakson aikana maksetaan vain korkoja.

  • Luoton laina-aikaa voidaan pidentää ja maksuerää pienentää.

  • Luoton maksupäivää voidaan muuttaa.  

Teemme maksuohjelman muuttamisesta yhteisen sopimuksen kanssasi. Jos luotollasi on muita velallisia, takaajia tai pantinantajia, tarvitset heiltä suostumuksen merkittäviin maksusuunnitelman muutoksiin. Takaisinmaksuturvan muutoksissa voit olla yhtedessä omaan pankkiisi.

 

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. OP-verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön