Sisäänkirjautuminen

Henkilöasiakkaat  >  Lainat  >  Vakuudet
 
 

Vakuudet

Pankki tarvitsee myöntämälleen lainalle vakuuden turvaamaan sen takaisinmaksua. Pieniin tarpeisiin löytyy myös vakuudettomia rahoitusvaihtoehtoja.

Lainan vakuutena voi olla esimerkiksi asunto, vapaa-ajan asunto, talletukset, arvopaperit, metsätila tai toisen henkilön antama takaus.

Pankki laskee vakuuksille vakuusarvon, joka on yleensä omaisuuden markkina-arvoa alempi. Eri omaisuuslajien arvostus vakuutena vaihtelee myytävyyden ja arvon säilymisen mukaan. Esimerkiksi talletusvakuuden vakuusarvo on korkeampi kuin vastaavan suuruisen osakesalkun vakuusarvo.

Asuntolainassa vakuutena on ostettava asunto

Asuntolainassa vakuutena on yleensä ostettava asunto. Tavallisesti asuntoa vastaan voi saada lainaa 70 % asunnon arvosta. Jos lainan tarve on tätä suurempi, tarvitaan lainalle jokin lisävakuus.

Esimerkiksi 100 000 euron asunnon ostoon voi tavallisesti saada lainaa 70 000 euroa ilman lisävakuuksia.

Lisävakuudet asuntolainaan

Jos asuntolainaa tarvitaan enemmän kuin mitä ostettavan asunnon vakuusarvo on, tarvitaan lisävakuuksia. Lisävakuutena voi toimia valtiontakaus tai voit saada Osuuspankin luottotakausta lainallesi. Lainaa voi myös taata maksukykyinen henkilö tai vakuutena voi olla toisen henkilön omaisuutta.

Osuuspankin luottotakausta voi käyttää osakehuoneiston ostoon sekä valmiin omakotitalon ostoon, rakentamiseen tai peruskorjaukseen.

Takaus myönnetään sille osalle lainaa, jolle asunto vakuutena ei yksin riitä. Asunto käy lainan vakuudeksi yleensä 70 %:iin saakka kauppahinnastaan. Luottotakauksen enimmäismäärä on 25 000 e/lainan hakija ja kahdelle lainan hakijalle 50 000 e. Kysy luottotakausta asiantuntijaltamme lainasta neuvotellessasi.

Valtiontakaus on tarkoitettu lisävakuudeksi silloin, kun olet ostamassa asuntoa omaan vakituiseen käyttöösi. Valtiontakauslainan määrä voi olla enintään 85 % asunnon kauppahinnasta. Valtiontakauksen määrä on enintään 20 % lainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa. Valtio perii takauksen määrästä takausmaksua 2,5 %.

ASP-lainaan voit saada valtiontakausta enemmän, enintään 25% lainan määrästä, kuitenkin enintään 50.000 euroa.

 

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. OP-verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön