Sisäänkirjautuminen

Henkilöasiakkaat  >  Tietoturva  > Ajankohtaisia tietoturvauhkia
 
 

Ajankohtaisia tietoturvauhkia

Jos saat OP-verkkopalvelussa poikkeavan ilmoituksen tai palvelussa tapahtuu jotain muuta normaalista poikkeavaa, kirjaudu välittömästi ulos palvelusta. Ilmoita tapahtuneesta sen jälkeen OP 0100 0500 puhelinpalveluun (arkisin kello 8-22, pvm/mpm).


Mitä ovat haittaohjelmat ja miten ne näkyvät?

Haittaohjelma on tietokoneelle asentunut rikollisten käyttämä ohjelma. Se voi tallentua koneelle esimerkiksi ladatessasi internetistä tiedostoja tai sähköpostista liitetiedostoja. Haittaohjelman avulla rikolliset yrittävät mm. kerätä verkkopankkitunnuksia ja avainlukuja tai väärentää maksuja ja saada näin rahaa varastettua.

Haittaohjelma voi aktivoitua esimerkiksi kirjautuessasi verkkopalveluun. Se voi toimia esimerkiksi niin, että ruudulle aukeaa erillinen ponnahdusikkuna tai pankin sivua jäljittelevä sivu. Niissä pyydetään pankin nimissä avainlukua tai listaamaan useita avainlukuja yhdellä kertaa. Haittaohjelmalla voidaan yrittää myös väärentää maksun vahvistussivu ja muuttaa maksu menemään rikollisten tilille.

Lue lisävahvistuksen tekstiviestit aina huolellisesti

Jos saat maksun lisävahvistuksen tekstiviestin etkä ole verkkopalvelussa tekemässä maksua, älä anna verkkopalveluun avainlukua vaan ota yhteyttä pankkiin. Jos taas olet tekemässä maksua viestin saadessasi, muista tarkistaa lisävahvistusviestissä olevat maksun tiedot huolellisesti ennen kuin hyväksyt sen. Lisävahvistuksen tekstiviestissä näkyvät maksun summa ja saajan tili ovat ne, joihin maksu on menossa.

Esimerkki: haittaohjelmien aiheuttamia ilmoituksia
 Haittaohjelma_kuva3
Haittaohjelma_kuva_20120801Haittaohjelma_kuva2
Haittaohjelma_kuva4
Haittaohjelma_kuva5
Käytä verkkopalvelua turvallisesti

Siirry OP-verkkopalveluihin aina kirjoittamalla osoite selaimen osoiteriville. Älä käytä sähköpostien tai muiden verkkosivujen linkkejä OP-verkkopalveluihin siirtymiseen. Tarkista verkkopalveluun kirjautumisen jälkeen, että nimesi näkyy oikeassa yläreunassa oikein.

Jos koneellasi on havaittu ongelmia (esimerkiksi haittaohjelma), älä käytä konetta pankkiasiointiin ennen kuin olet puhdistanut koneen ja varmistunut, että koneellasi ei ole haittaohjelmia.

 

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. OP-verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön