Sisäänkirjautuminen

Henkilöasiakkaat  >  Tietoturva  >  Verkkorikollisuus
 
 

Verkkorikollisuus

Verkkopalvelutunnuksiasi voidaan yrittää kalastella tietokoneelle asentuvan haittaohjelman avulla, joka aktivoituu verkkopalveluun kirjauduttaessa. Tunnuksia voidaan yrittää kalastella rikollisia tarkoituksia varten myös sähköpostitse, puhelimitse ja väärennetyillä verkkosivustolla.

Jos joudut tai epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi

Sulje välittömästi verkkopalvelutunnuksesi soittamalla OP 0100 0500 puhelinpalveluun (arkisin kello 8-22, pvm/mpm). Puhelinpalvelun palveluajan ulkopuolella sulje tunnuksesi soittamalla Sulkupalveluun + 358 20 333 (24 h/vrk). Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.

Mikä on haittaohjelma?

Haittaohjelma on rikollisten rikolliseen toimintaan hyödyntämä ohjelma, joka voi tallentua tietokoneelle esim. kun lataat internetistä tiedostoja.
Haittaohjelma voi aktivoitua esimerkiksi verkkopalveluun kirjautumisen yhteydessä. Se voi toimia esimerkiksi niin, että ruudulle aukeaa erillinen ponnahdusikkuna tai pankin sivua jäljittelevä sivu. Niissä pyydetään pankin nimissä avainlukua tai listaamaan useita avainlukuja yhdellä kertaa. Haittaohjelmalla voidaan yrittää myös väärentää maksun vahvistussivua ja muuttaa maksu ohjautumaan rikollisen tilille.

Mitä on phishing?

Phishing eli tunnusten kalastelu tarkoittaa tietojen keräämistä rikollisiin tarkoituksiin esimerkiksi sähköpostitse, puhelimitse tai väärennetyillä verkkosivuilla. Huijaussähköpostit ovat sähköposteja, joita rikolliset lähettävät esimerkiksi pankin nimissä ja joiden avulla he pyrkivät saamaan tietoonsa asiakkaiden verkkopalvelutunnuksia ja/tai muita henkilökohtaisia tietoja. Huijausviestit yritetään naamioida virallisiksi ja sähköpostit voivat näyttää siltä kuin ne olisi lähetetty Osuuspankista tai OP-Pohjolasta. Huijaussähköposteissa kehotetaan yleensä siirtymään OP-verkkopalveluun sähköpostissa olevan linkin kautta ja antamaan tiedot huijaussivuston kautta rikollisille.

Suhtaudu varovaisesti kaikkiin viesteihin, joissa on seuraavanlaisia piirteitä:

  • Viestin lähettäjä ja aihe eivät liity toisiinsa.

  • Viestin aihe on outo tai vieraskielinen.

  • Viestin liitetiedosto ei liity aiheeseen (joko nimi ei viittaa siihen tai tiedosto ei ole normaali toimistodokumentti).

  • Viesti saattaa myös olla lähetetty omituisena kellonaikana tai viikonpäivänä (esim. aamuyöstä).

  • Viestin vastaanottajina näkyy useita sähköpostiosoitteita.

  • Sähköpostin lähetysosoite ei ole virallinen yrityksen sähköpostiosoite. 

Selaimesi ei käytä JavaScriptiä. OP-verkkopalvelu ei välttämättä toimi oikein.
Lue lisää ja ota JavaScript käyttöön