Inloggning

Privatkunder  >  Dataskydd  >  Nätkriminalitet
 
 

Nätkriminalitet

Brottslingar kan försöka fiska efter dina nättjänstkoder med hjälp av ett skadligt program som installerar sig på datorn och som aktiveras då du loggar in i nättjänsten. Man kan försöka komma åt koder för brottsliga ändamål också per e-post, telefon eller falska nätsidor.

Om du blir offer för ett bedrägeri eller misstänker det

Spärra omedelbart dina nättjänstkoder genom att ringa din bank under bankens öppettider eller den finskspråkiga OP 0100 0500 telefontjänsten (vardagar klockan 8-22, lna/msa). Då kontoret eller telefontjänsten inte har öppet, ska du spärra dina koder genom att ringa Spärrtjänsten + 358 20 333 (24h/dygn). Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat.

Vad är ett skadligt program?

Ett skadligt program är ett program som brottslingar utnyttjar för brottslig verksamhet och som kan installera sig på din dator t.ex. då du laddar ner filer på din dator från internet.
Ett skadligt program kan aktiveras till exempel då du loggar in i nättjänsten. Det kan fungera t.ex. så att ett extrafönster eller en sida som försöker likna bankens sida öppnas på skärmen. De ber i bankens namn kunden ge ett eller flera nyckeltal på en gång. Ett skadligt program kan också försöka förfalska bekräftelsesidan för en betalning och ändra betalningen så att den styrs till brottslingarnas konto.

Vad är phishing?

Phishing, dvs. fiskande efter koder, innebär att information samlas in för brottsliga ändamål, t.ex. per e-post, telefon eller förfalskade nätsidor. Falska e-postmeddelanden är meddelanden som brottslingar sänder t.ex. i bankens namn för att försöka komma åt kunders nättjänstkoder och/eller andra personliga uppgifter. Man försöker kamouflera de falska meddelandena så att de verkar officiella, och e-postmeddelandena kan se ut att komma från Andelsbanken eller OP-Pohjola. I falska e-postmeddelanden uppmanas du vanligen gå till OP-nättjänsten via en länk i e-postmeddelandet och sedan på den falska sidan ge dina uppgifter till brottslingarna.

Var försiktig med meddelanden av följande typ:

  • Avsändaren och meddelandet verkar inte ha något att göra med varandra.

  • Rubriken i meddelandet är konstig eller på ett främmande språk.

  • Den bifogade filen har ingenting att göra med meddelandet (namnet syftar inte på det eller så är filen inte en normal office-fil).

  • Som mottagare syns flera e-postadresser.

  • Avsändaradressen är inte företagets officiella e-postadress.


 

Javascript-stödet är inte aktiverat i din webbläsare. Nättjänsten fungerar inte nödvändigtvis på rätt sätt.
Tilläggsupplysningar om nättjänstens tekniska krav