Osakekaupankäynnin uusi hinnasto

Kaupankäynti osakkeilla ja muilla pörssilistatuilla arvopapereilla on nyt entistä edullisempaa OP:n sähköisissä itsepalvelukanavissa (op.fi, OP-mobiili ja OP-eTrader).

Haluamme hinnastouudistuksella paitsi palkita omistaja-asiakkaitamme, myös madaltaa osakesäästämisen aloittamisen kynnystä, kannustaa asiakkaitamme säännölliseen osakesijoittamiseen sekä mahdollistaa tehokkaan hajautuksen myös pienemmillä euromäärillä.

Omistaja-asiakkaana sijoitat edullisemmin

  1. Pääset automaattisesti hinnaston toiselle palkkiotasolle, jossa välityspalkkio on 0,18 prosenttia kauppasummasta tai vähintään 8 euron minimipalkkio toteutuneelta toimeksiannolta. 
  2. Siirryt kolmannelle palkkiotasolle (0,15 %, min. 5 tai 8 euroa), jos teet vähintään yhden kaupan vuosineljänneksen aikana. Alhaisempi hinta astuu voimaan seuraavan vuosineljänneksen alusta.
  3. Kaupankäyntikulusi eivät koskaan ylitä 1 prosenttia kauppasummasta, vaikka hinnaston mukainen minimipalkkio olisi korkeampi.
Kaavio1

Säännöllisesti säästämällä edullisempaa osakesijoittamista

Omistaja-asiakkaan kaupankäyntipalkkio laskee alhaisemmalle tasolle, kun omistaja-asiakas tekee vähintään yhden kaupan vuosineljänneksen aikana. Uusi hinta astuu voimaan aina seuraavan vuosineljänneksen alussa.

Etu on merkittävä, sillä säännöllisesti säästämällä omistaja-asiakkaan kaupankäyntikulut laskevat kauppasummasta riippuen 16-37% ja samalla sijoittajan salkun ajallinen hajauttaminen toteutuu kuin itsestään.

Aiemmin osakesijoittajan tuli kerryttää palkkiotuottoja 500 euron edestä vuosineljänneksen aikana, jotta pääsi kolmannelle palkkiotasolle. Vuosineljänneksen aikana sijoittajan tuli tehdä vähintään 63 kauppaa (8 euron minimihinnalla), käytännössä siis yksi kauppa päivässä. Jatkossa kolmannelle palkkiotasolle pääsyyn riittää yksi kauppa vuosineljänneksen aikana.

Omistaja-asiakkaille yhden prosentin hintakatto kaikkiin osakekauppoihin

Omistaja-asiakkaan 1 %:n hintakaton ansiosta kaupankäyntikulusi ovat enintään yhden prosentin kauppasummasta. Hintakatto koskee kaikkia markkinoita ja kaikkia op.fi:stä löytyviä arvopapereita – niin osakkeita, warrantteja kuin pörssilistattuja ETF-rahastoja.

Etu on merkittävä erityisesti pientä kauppaa käyville osakesijoittajille, esimerkiksi 100 euron kaupasta maksat vain yhden euron kaupankäyntipalkkion aiemman minimipalkkion (3-8 euroa) sijasta.

Kaavio2

Entistä edullisemmat kaupankäyntipalkkiot myös kansainvälisille osakkeille

Sijoittaminen kansainvälisille markkinoille on myös aiempaa edullisempaa uuden hinnaston myötä. Ulkomaisiin pörsseihin tehtyjen osake- ja ETF-kauppojen minimipalkkioita on laskettu 12 eurosta 8 euroon. Alhaisemmat minimipalkkiot mahdollistavat sijoittajalle salkun maantieteellisen hajauttamisen aiempaa edullisemmin, keskimäärin jopa 33 prosenttia edullisemmin. Etu koskee kaikkia asiakkaita.

Sijoittaja ostaa USA:ssa listattua osaketta 500 eurolla. Jatkossa sijoittaja maksaa kaupankäyntipalkkiota 8 euroa, kun aiemmin palkkio oli 12 euroa. Säästöä neljä euroa kaupalta (33 %). Jos sijoittaja tekee yhden kaupan kuukaudessa, kertyy vuodessa säästöä 48 euroa. Jos esimerkissä sijoittaja olisi ollut omistaja-asiakas, niin kaupankäyntipalkkio olisi ollut 5 euroa, säästöä 7 euroa per kauppa, vuodessa 84 euroa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Hinnoittelu-uudistuksen keskiössä ovat OPn omistaja-asiakkaat. Yhden prosentin hintakatto ja yhdellä kaupalla kvartaalissa siirtyminen kolmannelle palkkiotasolle koskevat vain omistaja-asiakkaita. Lisäksi kaikkia asiakkaita (myös yritysasiakkaita) koskee kv-minimipalkkion muutos. Nuorten etu koskee vain alle 30-vuotiaita, jotka ovat Osakesäästäjien keskusliiton jäseniä.

OP on asiakkaiden omistama ja tehtävämme on tuottaa hyötyjä ja etuja omistaja-asiakkaillemme.

Nykyisten sääntöjen mukaan OP ei voi tarjota etuja omistaja-asiakkaille, jotka ovat yhtiömuotoisia. Yritysasiakkaat pääsevät kuitenkin hyötymään kv-hinnoittelun muutoksista.

Kaupankäyntipalkkioita päivitetään kalenterineljänneksittäin ja uudet palkkiot tulevat voimaan aina kalenterineljänneksen ensimmäisenä päivänä. Kaupankäyntiaktiivisuuttasi tarkastellaan aina edellisen kalenterineljänneksen osalta.

Ensimmäisen kerran kaupankäyntiaktiivisuutta tarkastellaan 1.7., jolloin katsotaan edellisen vuosineljänneksen kaupankäyntitietoja. Mikäli olet käynyt kauppaa 1.4.-30.6. välillä, olet oikeutettu 0,15% min 5€ palkkioon 1.7.alkaen.

1%:n hintakatto koskee kaikkia markkinoita ja kaikkia op.fi:stä löytyviä pörssilistattuja arvopapereita, niin osakkeita ja ETF:iä, kuin myös warrantteja ja sertifikaatteja.

 

Palvelun tarjoaa Osuuspankki.