Mies maksaa verkossa tabletilla.

Betala med mobilen

Då man betalar inköp och räkningar med smarttelefon blir man oberoende av tid och plats.

Numera betalar man allt oftare inköpen med den smarttelefon som man bär med sig. Då man betalar med telefon eller datorplatta kallas det mobilbetalning.

Kort kurs i mobilbetalning

A. Kontaktlös betalning är det nyaste sättet för mobilbetalning. Den kontaktlösa betalningen fungerar redan i många affärer. Man kan betala med telefoner, kort eller betaldekaler som har den kontaktlösa funktionen. Med den kontaktlösa betalningsfunktionen kan man snabbt betala små inköp på högst 50 euro i affärens betalterminal utan att knappa in koden.

B. Till smarttelefonen kan man ansluta ett virtuellt kreditkort eller en mobil plånbok som man kan lagra kontanter i och som har en kreditfunktion.

C. En mobilbetalning kan också bestå av penningöverföringar från en privatperson till en annan. Då talar man om P2P-betalningar (peer-to-peer). Vanligtvis måste både avsändaren och mottagaren använda samma tjänst. Betalningen hittar rätt mottagare med hjälp av telefonnumret och e-postadressen.

D. Antalet fakturor som betalas mobilt ökar hela tiden och bankerna erbjuder applikationer som kan laddas ner i telefonen för penningärendena.

Är det tryggt att betala med mobilen?

Vid mobilbetalningar lönar det sig att se till att de program man använder är uppdaterade och att deras ursprung är känt. Det lönar sig att välja lösenord så att ingen med lätthet kan gissa sig fram till dem. Gör inköp i pålitliga nätaffärer och logga ut ur applikationerna då du slutar använda dem. Om din telefon eller datorplatta försvinner, avsluta anslutningen och koderna genast.