Det lönar sig att betala med kort på resor

Kort är ett tryggare och mer förmånligt alternativ än kontanter för att betala inköp utomlands.

Varför lönar det sig att betala med kort utomlands?

OP:s Visa- och Mastercard-kort fungerar tillförlitligt över hela världen. Kortmissbruk ersätts i de flesta fall, men stulna kontanter är svåra att få tillbaka. Därför är det säkrast att i stället för kontanter använda OP:s betalkort utomlands.

Betalningar med kort inom euroområdet motsvarar betalningar i Finland. När du betalar med kort utanför euroområdet lönar det sig att välja den lokala valutan i betalterminalen.

En bra idé är att ha med sig två betalkort på resan. Två kort ger extra säkerhet om exempelvis det kort som du använder i första hand skadas eller kommer bort.

Hur betalar jag säkert med kort på resan?

 • Håll reda på ditt kort och din plånbok så att kortet inte blir stulet. Ficktjuvar passar på till exempel i stora folkmassor.
 • Ställ in dina säkerhetsgränser så att de motsvarar dina normala behov. Du kan ändra säkerhetsgränserna enkelt i OP-mobilen så ofta du vill. Du kan också ändra gränserna i tjänsten op.fi.
 • När du betalar med betalterminal, skydda din PIN-kod med handen när du knappar in den. Kom också ihåg att skydda PIN-koden vid automatuttag.
 • Förvara inte PIN-koden i närheten av ditt kort. Du kan vid behov kontrollera kortkoden i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi.
 • Låt inte någon ta med ditt kort utom synhåll vid betalning.

Vad kostar det att betala med kort – euro eller lokal valuta?

 • När du betalar med kort i euroområdet är det samma som att betala i Finland.
 • Utanför euroområdet kan du oftast välja i betalterminalen om du vill betala i den lokala valutan eller i euro. 
  • När du väljer den lokala valutan används som växelkurs alltid Visas eller Mastercards partikurs och OP:s valutatillägg. Då tar säljaren inte ut någon separat avgift för valutaväxling. 
  • Om du i betalterminalen väljer att betala i euro, kan säljaren ta ett betydligt högre pris för valutaväxlingen jämfört med om du väljer den lokala valutan.

Hur håller jag koll på kortets betalningstransaktioner?

I OP-mobilen håller du enkelt koll på dina pengar också i utlandet. Inköp som du betalar i lokal valuta visas i euro nästan i realtid under korttransaktionerna i OP-mobilen. 

Är det bäst att ha med kontanter?

Den som reser kan råka ut för situationer där det inte går att betala med kort överallt. Kontanter kan behövas till exempel vid marknadsstånd eller på mer avlägsna platser som saknar nätförbindelse för betalterminaler.
 • Det går att ta ut pengar i automater utomlands med alla OP-kort. 
 • Om ditt resmål är ett land där man inte använder euro, får du vanligen kontanter förmånligast genom att ta ut pengar i en automat först i destinationslandet.
  • Också i automater lönar det sig att välja att ta ut pengar i destinationslandets valuta, för då använder du OP:s valutaväxlingstjänst. Växelkursen som används vid automatuttag är ofta förmånligare än till exempel den kurs som valutaväxlingsställena använder. 
Valutakurser för korttransaktioner
Henkilö muuttaa maksukortin turvarajoja puhelimella OP-mobiilissa.
Så här ändrar du ditt korts säkerhetsgränser
Vad är ett kreditkort?