Beställning av försäkringsintyg

Du kan behöva ett intyg över dina försäkringar i många situationer, till exempel när du reser utomlands med fordon eller ansöker om visum. I den här artikeln kan du bekanta dig med de vanligaste försäkringsintygen som du behöver och hur du beställer försäkringsintyg behändigt i tjänsten op.fi.

Försäkringsintyg på nätet

Du kan skriva ut ett försäkringsintyg som du behöver genom att logga in i tjänsten op.fi och navigera till uppgifterna om din försäkring antingen i avsnittet Försäkringar eller Kort. 

Nedan kan du läsa mer om hur du beställer olika intyg i tjänsten op.fi. 

 

Green Card  – ett försäkringsintyg över att man har en giltig trafikförsäkring

När du reser utomlands med ett fordon behöver du ett Green Card som är ett intyg över att ditt fordon har en giltig trafikförsäkring. Du kan skriva ut ett Green Card i din nättjänst genom att välja trafikförsäkring för önskat fordon > Skriv ut ett Green Card-intyg. Du kan skriva ut ett Green Card på vitt papper när det passar dig.

När du reser utomlands med fordon ska du också ta med dig registerutdragets tekniska del, som du kan beställa i Transport- och kommunikationsverket Traficoms e-tjänst eller på ett besiktningskontor. Om du inte är fordonets ägare, behöver du dessutom en fullmakt av fordonets ägare eller en fullmakt för utförsel av finansbolaget.

Observera att för utrikesresor finns det speciella villkor i din fordonsförsäkring. Dessutom är självrisken större utomlands. För de speciella villkoren har redogjorts närmare i produktbeskrivningen och försäkringsvillkoren för fordonsförsäkringarna.

Kom ihåg att också kontrollera att din reseförsäkring är i kraft när du reser utomlands

Visumintyg – ett försäkringsintyg över gällande resenärförsäkring

För ansökan om visum behöver du ofta ett intyg över din gällande resenärförsäkring. Intyget är i kraft för samma tid för vilken du ansöker om visum.

Du kan skriva ut intyget för din resenärförsäkring i nättjänsten på följande sätt:

op.fi – Försäkringar – Välj resenärförsäkring – Skriv ut ett reseförsäkringsintyg för visum

Om du inte har möjlighet att skriva ut intyget kan du beställa ett visumintyg från din nättjänst i op.fi med ett nätmeddelande. Vänligen ange resmålet och för vilken tid du behöver visumintyget i ditt meddelande. Ett visumintyg som beställts kommer till dig per post inom cirka en vecka. 

Om du ansöker om årsvisum till Ryssland ska din resenärförsäkring gälla i minst 90 dygn. Du kan kontrollera det i uppgifterna för din resenärförsäkring. Om det är viktigt att ändra tiden, kan du kontakta vår kundtjänst med ett nätmeddelande eller per telefon 0303 0303 (vardagar kl. 8–19).

Reseförsäkringskort – ta med försäkringsintyget när du reser i väg

Om ditt resenärförsäkringskort har försvunnit, kan du beställa ett nytt reseförsäkringskort i din nättjänst genom att välja Resenärförsäkring – Beställ ett reseförsäkringskort. Du får det nya reseförsäkringskortet per post inom cirka två veckor.  Kortet finns på flera språk också i OP-mobilen.

Du kan i princip resa i väg också utan reseförsäkringskort, men då måste du ta med dig försäkringsbeteckningen för din resenärförsäkring. Du hittar försäkringsbeteckningen i din nättjänst eller i försäkringsbrevet för Måttskydd. Ett undantag utgör resor till Förenta staterna. När du reser dit måste du alltid ha med dig ett reseförsäkringskort eller -intyg.

Vi rekommenderar att du sparar numret till Pohjola Skadejour vid resor, +358 10 253 0011, som hjälper dig dygnet runt om en skada inträffar. Läs också om vår tjänst Pohjola Skadehjälpen redan innan du åker i väg. I skadehjälpen hittar du till exempel våra samarbetspartner i destinationslandet och uppgift om vad du ska göra om du blir sjuk eller skadar dig under en resa.

Försäkringskort – ta försäkringsintygen med dig i OP-mobilen

Om du har en OP-mobil, hittar du hem-, ansvars-, rättsskydds- och hälsoförsäkringskorten i punkten Försäkringar > Kort. 
Hemförsäkringskortet kan användas från den dag då försäkringen börjar löpa och det fungerar som ett intyg över den gällande hemförsäkringen. Du kan också välja att intyga för din hyresvärd att din hemförsäkring är giltig med försäkringsbrevet, som du hittar elektroniskt i webbtjänsten Mitt arkiv.