Senioriasuminen kuva

Bo enkelt och bekvämt som pensionär

Åldern sätter sina spår på såväl bostaden som den som bor där, så det lönar sig att i tid fundera på hur man bor när man gått i pension. Varifrån får man pengar till en reparation eller boendet överlag?

Mindre bostad för pensionstiden

Håller barnen på att flytta till eget? Håller din bostad på att bli onödigt stor eller känns det redan för tungt att sköta egnahemshuset? Då åldern stiger kan bostadsbehovet förändras. Många som går i pension vill flytta till en mindre bostad. Oftast vill den som är pensionerad redan bo i ett hus med hiss nära basservice och goda möjligheter till uteliv.

Om hemmet känns för stort för pensionsdagarna, hjälper OP Hem med försäljningen eller bytet till ett mindre.

Renovera den nuvarande bostaden för pensionstiden

Vill du fortsätta att bo med din make i ert nuvarande, bekanta hem, men det känns som att pensionen inte räcker till för det? Är huset eller bostadsbolaget redan i en ålder där en grundlig renovering eller ett stambyte blir aktuellt inom de tio närmaste åren? Rätt ofta kan en seniormedborgare haja till för att reparationerna låter arbetsamma och kostar mycket.

Hos oss kan du ansöka om lån för att reparera huset eller bostaden eller för att betala hela din andel av bostadsbolagets grundrenoveringslån. Ett personligt lån är lönsammare än ett bostadsbolagslån och du kan skräddarsy återbetalningen av lånet så att det passar din livssituation. Fråga bostadsbolagets disponent om det exakta beloppet av din bolagslåneandel och när du kan betala tillbaka låneandelen. Fyll i låneansökan genast, vi ger dig en rejäl låneoffert.

Ett omvänt bolån kan vara ett alternativ för den som fyllt 60 år.

  • Med lånet kan du fortsätta att bo i ditt välbekanta hem och samtidigt njuta av ett trevligt tillägg till pensionen.
  • Ett omvänt bolån innebär att banken varje månad betalar ett avtalat belopp till ägaren till en skuldfri eller nästan skuldfri bostad Beloppet kan användas till exempel för reparationskostnader, en tillfällig bostad medan stambytet pågår eller till det förhöjda bolagsvederlaget.
  • Lånet och den upplupna räntan återbetalas på en gång vid slutet av lånetiden till exempel genom att sälja bostaden.
  • Ägaren eller dödsboet besluter om försäljningen av bostaden.
  • Säkerheten för det omvända bolånet utgörs av bostaden och omvända bolån läggs oftast upp för resten av livet.

Fråga mer om omvänt bolån i din andelsbank.

Det är enkelt att bo i en seniorbostad

I en seniorbostad kan du leva ett fullständigt liv i en hemtrevlig miljö och vid behov dra nytta av de tjänster som seniorhuset bjuder på, t.ex. städning och mat samt rådgivning om bashälsovården. Dessutom kommer du åt att i ett seniorhus ta del av många olika aktiviteter tillsammans med andra seniorer. I ett seniorhus behöver du dock inte pruta på boendekvaliteterna, utan du kan fortfarande bo i en egen bostad och inreda den som du vill med dina ägodelar och möbler. Din bostad är dock planerad att vara hinderfri och vid behov göra det möjligt att använda modern säkerhetsteknik.

Sätt penningärendena och bostadsfrågorna i skick i god tid

Men om man inte själv till följd av sjukdomar klarar av att sköta till exempel sina penning- eller bostadsfrågor när man blivit gammal? Vem kommer åt bankkontot, betalar räkningar eller tar hand om fastighetsfrågorna?

Du kan anlita andelsbankens juridiska tjänster för att sköta dina penningärenden och bostadsfrågor på ett smidigare sätt genom att upprätta en intressebevakningsfullmakt. Med fullmakten bemyndigar du maken, barnen eller någon annan betrodd person att sköta dina penningärenden och bostadsfrågor då du inte lägre kan göra det själv.

Man kan ge ett förskott på arv och en gåva på förhand. Med experterna vid våra juridiska tjänster kan du planera arvsfrågorna så att skatterna på gåvan, förskottet på arvet eller själva arvet inte blir för stora för arvingarna.

Se till att försäkringarna motsvarar det nuvarande livsskedet

Om du besluter dig för att flytta till en ny bostad när du blir pensionerad, kom ihåg att också ändra dina försäkringar enligt det nya läget. Det är viktigt att ditt försäkringsskydd motsvarar din nuvarande livssituation och att din familj, ditt hem och din övriga egendom säkert har ett gott skydd i händelse av skada. Då ditt försäkringsskydd är uppdaterat, kan du inte heller överförsäkra din pensionärsbostad.