Asumisoikeusasunto on helppo ja turvallinen tapa asua

Etsitkö omaa kotia ja mietit, mikä asumismuoto sopisi sinulle parhaiten: vuokra-, omistus- vai kenties asumisoikeusasunto? Asumisoikeusasumisessa yhdistät omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet.

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa?

Asumisoikeusasuminen on asumismuoto, jossa ostat asumisoikeuden rakennuttajayhtiön omistamaan asuntoon. Asuntoon muuttaessasi maksat 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta.

Luopuessasi asunnosta asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle kolmen kuukauden kuluttua. Maksussa huomioidaan rakennuskustannusindeksin tuoma muutos.

Asumisoikeusasumisen edut ja hyödyt

Asumisoikeusasunto sopii erityisesti sinulle, jos et halua tai voi sitoutua omistusasuntoon etkä halua ottaa isoa asuntolainaa. Asumisoikeusasumisessa on myös paljon muita hyötyjä:

  • Edullinen tapa asua. Maksat asunnon käyttövastiketta, joka on samalla alueella yleensä veloitettavaa markkinavuokraa alhaisempi.
  • Asu siihen asti kuin haluat. Voit asua asunnossa niin kauan kuin haluat, sillä asumisoikeusasunto pysyy aina sellaisena.
  • Saat sinunlaisesi kodin. Asuntoja on tarjolla yksiöstä seitsemään huoneeseen, hakemasi asunnon kokoa ei ole rajoitettu ja voit tehdä asunnostasi kodin muutostöillä.
  • Kodin kunnossapito. Asumisoikeusyhtiö pitää huolen asuintalosi kunnosta.
  • Ei jälleenmyyntiriskiä. Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä ja voit myös vuokrata asunnon eteenpäin perustellulla syyllä kahdeksi vuodeksi asumisoikeutesi aikana.
  • Taloudellisesti kannattavaa. Maksat asunnon hankintahinnasta vain 15 % asumisoikeusmaksuna, etkä tarvitse suurta lainaa eikä maksusta suoriteta varainsiirtoveroa.
  • Tukea asumismenoihin. Sinulla on mahdollista saada asumistukea KELAlta asunnon käyttövastikkeen maksamiseen.
  • Maksettu maksu takaisin. Saat asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna luopuessasi asunnosta.

Asumisoikeusasunnon kustannukset

Asumisoikeusasunnon hankinnan yhteydessä maksettavanasi ovat asumisoikeusmaksu ja yleensä yhden tai kahden kuukauden käyttövastikkeen suuruinen vakuusmaksu.

Asumisoikeusmaksu on yleensä noin 15 prosenttia asumisoikeuskodin alkuperäisestä hankintahinnasta. Maksu pääkaupunkiseudulla on 8 000 – 70 000 euroa.

Asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle, kun luovut asunnosta. Maksussa huomioidaan rakennuskustannusindeksin muutos. Voit arvioida asumisoikeusmaksun luopumishetken arvon seuraavalla laskukaavalla:

  • asumisoikeusmaksun arvo = asunnon alkuperäinen hinta jaettuna ensimmäisen maksupäivän rakennuskustannusindeksillä kerrottuna luopumispäivän indeksillä.

Käyttövastike on aina kohtuullinen ja vaihtelee asuinalueittain noin 9–17 euroa neliöltä. Vastiketta maksetaan kuukausittain ja se koostuu hoitovastikkeesta ja perusvastikkeesta. Vastiketta käytetään muun muassa pääomakulujen ja kohteiden kunnossapidon kattamiseen.

Asumisoikeuden hankinta

Tarvitset asumisoikeusasunnon hankintaan vain järjestysnumeron. Saat sen kohdeasunnon kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta.

Kun olet saanut järjestysnumeron, voit jättää asumisoikeushakemuksen sinua kiinnostaviin kohteisiin verkossa. Omistajayhtiöiden asiakaspalvelu voi auttaa lomakkeen täyttämisessä. Sinulle tarjotaan vapautuvia asuntoja järjestysnumeron mukaisesti.

Asumisoikeuden tuloraja ja ehdot

Voit hakea asumisoikeusasuntoa, kun olet yli 18-vuotias. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin. Edellytyksenä on kuitenkin, ettei sinulla ei ole hakualueella asumistarvettasi vastaavan kokoista omistusasuntoa tai varallisuutta sellaisen kohtuulliseen hankintaan. Asumisoikeusasunto on tarkoitettu omaan asumiskäyttöön.

Yli 55-vuotiaana hakijana sinulla ole varallisuusrajoja eikä ehtoja asumisoikeuden saamiseksi. Rajoja ja ehtoja ei myöskään ole, jos olet vaihtamassa toisen asumisoikeusasunnon haltijan kanssa keskenään asuntoja.

Hae lainaa asumisoikeusasuntoon

Edullinen asumisoikeusasuminen tarkoittaa kohtuullista asuntolainaa. Haettava laina on samanlainen laina kuin omistusasunnossakin. Asumisoikeussopimus kelpaa lainan vakuudeksi, mutta omasäästöosuudestasi riippuen saatat tarvita lisävakuuksia.

Voit hakea rahoituspäätöksen ennakkoon, mikä nopeuttaa asunnon saantia, kun sopiva kohde on löytynyt. Täytä vain lainahakemus ja saat tiedon, paljonko voisit saada lainaa ja paljonko lainan kuukausittain lyhennys olisi.

Lainan hakeminen ei vielä sido mihinkään, vaan sen avulla pääset asiantuntijamme kanssa keskustelemaan mahdollisesta lainasta.

Lainaneuvottelun voi hoitaa myös kätevästi verkkoneuvotteluna ilman konttorissa käyntiä.

 

Jos sinulla on kysyttävää asumisoikeusasunnon rahoituksesta, voit ottaa yhteyttä myös asiakaspalveluumme.