Piffa upp hemmet – inredningstips

Hur inreder man en liten etta, en stuga eller ett flott stenhus som nyss blivit färdigt? Varifrån tar man pengarna och inspirationen? Och hur piffar man upp bostaden till försäljningsskick?

"Stora drag och små detaljer"

Det lönar sig att satsa på inredningen – och samtidigt behålla värdet på bostaden

Du kan ofta fräscha upp hemmet med små, enkla ändringar, t.ex. genom att byta gardiner. Ibland behövs större inköp för att förnya inredningen, en ny soffa och matsalsgrupp ger hemmet en helt ny look och stämning. Ännu större förändringar behövs då du planerar att flytta från en liten bostad till en större eller att bygga nytt.

Bloggar och mässor ger idéer

Om du inte är helt säker på hurdan stämning och inredning som är den rätta för just ditt hem, lönar det sig att ta reda på vilka tips yrkesfolket i branschen har att ge. De bästa och enklaste källorna för inspiration är de otaliga inredningsbloggar som numera finns på nätet samt de inredningsprogram som går på tv.

Den som vill ta reda på hur allt ser ut och känns på plats kan besöka olika mässor, såsom den årliga Bostadsmässan och inredningsmässan Habitare. Mässorna är ypperliga källor för idéer.

Pengarna på kontot och iväg till möbelbutiken

"Men var ska jag ta pengarna från?" Det lönar sig att fundera på det redan innan du går till möbelbutiken. Butikerna erbjuder sina egna finansieringsalternativ, men oftast är det billigaste alternativet att ta ett lån från din andelsbank. Då du har en färdig låneoffert, kan du lätt överföra pengarna till kontot innan du gör något inköp.

Sätt bostaden i försäljningsskick

Då du håller på att sälja din bostad kan du med enkla knep skapa ett positivt första intryck och rikta besökarnas uppmärksamhet på möjligheterna med bostaden.

  • Städa bostaden.
  • Gallra bort alla extra möbler och saker som kan få bostaden att se trångare ut än den är.
  • Reparera t.ex. synliga hål i väggarna och lister som hänger.

Det lönar sig sällan att göra stora reparationer som kräver veckor eller månader i en bostad som är i hyfsat skick.

Yrkesfolket hittar stämningen i hemmet

Om du tycker att ditt eget kunnande inte räcker till eller om du bara helt enkelt vill komma enklare undan, kan du be en inredningsexpert om hjälp. En professionell inredningsexpert kan se till helheten och kundens behov samt föreslå alternativ – också sådana som man själv inte tänkt på. Om du anlitar en expert är det också lätt att undvika onödiga inköp och dyra misstag.

Av inredningsexperten kan du beställa en detaljerad inredningsplan där varje detalj är färdigt uttänkt. Du kan också be om ett förslag till en mindre helhet: förbättring av belysningen, byte av färger, val av textiler, användningen av ett problematiskt utrymme eller reparationen av ett rum.

Inredningstjänster tillhandahålls av såväl enskilda företagare som de flesta större möbelkedjor. Du får hjälp till exempel via den riksomfattande föreningen Inredningsplanerarna SI rf