Koirarodun valinta

Att välja hundras

När du väljer hundras är det viktigt att fundera på vilka rasegenskaper och vilken natur hunden har, och hur de passar in i din vardag och med dina hobbyer.

Hurdant sällskapsdjur letar du efter?

Även om den valp du ser är hur söt som helst, kom ihåg att aldrig skaffa ett djur enbart utgående från utseendet. Okunniga människor får ofta alldeles fel uppfattning om en hund utgående från dess yttre. Till exempel en representant för en liten ras är inte alltid automatiskt detsamma som en familjehund som är lugn och lätt att dressera; bl.a. den lilla jack russell terriern har ursprungligen använts som jakthund, så den behöver mycket motion och en konsekvent grundskolning.

Valet av hund lyckas troligen bäst, om behovet av skötsel passar in i din livssituation. När du väljer en ras som du kan och orkar sköta, blir er gemensamma tillvaro betydligt trevligare och lättare.

Vad rasen används till och dess natur

Vad rasen används till är en viktig sak, som det lönar sig för dig att vara uppmärksam på när du väljer ras. Flera hundar har förädlats för olika jaktsyften eller för att bevaka eller vakta. Detta kan förorsaka problem till exempel i höghus.

Även om rasen inte längre används för det ursprungliga syfte som den en gång förädlats för, har den efter en tillvaro som sällskapshund under några tiotals år inte nödvändigtvis förändrats mycket till sina rasegenskaper. Ju mer självständigt arbete rasen är avsedd för, desto självständigare är den även till sin natur. Hundens självständighet innebär i allmänhet mycket arbete för ägaren, så att han med hjälp av skolning ska få hunden att bli intresserad av att göra saker tillsammans.

Innan du väljer en ras ta också reda på hur rasen har förädlats och på vilka saker och hur förädlingen i fråga har inverkat.

Beakta hur du bor och din omgivning

Det lönar sig för dig att beakta hur du bor och i vilken omgivning när du väljer hundras. I en liten höghusetta passar en helt annorlunda ras än till exempel i ett egnahemshus utanför en tätort; i ett höghus kan till exempel en hund som skäller lätt förorsaka friktion mellan grannarna.

Om du bor i en stad och du vill röra dig med din hund i kollektivtrafiken, lönar det sig att välja en sådan hund som är öppen till sin natur och inte försöker undvika nya bekantskaper.

Vilka personer hör till familjen?

En hund anpassar sig vanligen bättre till familjen, om den kan kontrolleras av alla som tar hand om den. På hundens hanterbarhet inverkar skolningen av hunden i hög grad, men också av vilken ras hunden är och dess särdrag och natur.

Om du har små barn, fundera om du har tillräckligt med tid för att motionera, skola och syssla med en utmanande och energisk hund. En del hundraser passar bättre i en barnfamilj än andra, och därför är det extra viktigt att bekanta sig med olika raser och fundera på vilken ras som passar just i din familj.

Hur mycket är du redo att vara ute med hunden dagligen?

Den mängd motion olika hundraser kräver dagligen varierar mycket. Om du till exempel vill ha en aktiv hund, ska du vara beredd på att vistas ute med den en längre stund dagligen också i det värsta regnväder och den värsta köld.

Om du inte tycker om att vara ute, lönar det sig att fundera på om du alls ska ta en hund, för alla hundraser behöver få vistas ute dagligen åtminstone några gånger.

Hur många timmar skulle din hund bli tvungen att vara ensam dagligen?

Mången hundägares problem är långa arbetsdagar, då hunden blir tvungen att vara ensam hemma i timmar. I vilken livssituation och vilket arbete är du? Kan du emellanåt arbeta hemma eller har du barn som kan släppa ut hunden och syssla med den? Hunden är ett flockdjur, som inte trivs längre tider ensam. Det här är något som du bör beakta när du funderar på att skaffa hund och på vilken ras du ska välja.

Om din nuvarande livssituation förutsätter att du måste lämna din hund ensam över nio timmar dagligen, lönar det sig att noggrant överväga om du alls ska skaffa hund. Nuförtiden finns det också avgiftsbelagda daghem för hundar, som kan vara till hjälp när det gäller att passa ihop långa arbetsdagar med skötseln av hunden.

Vill du ha en lång- eller korthårig hund?

Hur intresserad är du av att sköta hundens päls – att borsta och trimma den? Pälsen på vissa långhåriga hundar ska tvättas och borstas igenom varje vecka. Att sköta om pälsen på en stor hund kan ta flera timmar.

Liten, medelstor eller stor?

Det lönar sig också att beakta hundens storlek när man väljer ras. Mindre hundraser kan väga under ett kilo och de största upp till 100 kilo som vuxna. Oberoende av hundens storlek ska den alltid vara hanterbar i alla situationer.

Söker du en familje- eller sällskapshund eller vill du syssla med en hobby med hunden?

Många raser kräver utöver utevistelse också annat att syssla med och aktiviteter. Beroende på ras kan du syssla med allt möjligt tillsammans med din hund, såsom agility, lydnadsdressyr, spårning eller försvar. När du väljer ras beakta då att vissa raser till sina egenskaper passar bättre med vissa grenar än andra, och en del passar inte alls.