Nainen makaa riippukeinussa rannalla ulkomailla.

Att finansiera en resa

Den perfekta resan går att ordna. Allt börjar från god planering.

Sparande är det bästa alternativet, om du har drömt om en viss resa redan en längre tid och du regelbundet kan sätta undan ett litet belopp i taget för resan. Men om du plötsligt blir biten av resflugan och inte har en färdig reskassa, lönar det sig att noga fundera på olika finansieringsalternativ. Det är alltid förnuftigare att be den egna banken om en konsumentkredit än att använda dyra snabblån.

Med kredit till Spetsbergen

Päivi Melto kommer fortfarande bra ihåg omgivningarna på Spetsbergen, fastän det är länge sedan resan. Taxichauffören från Joutseno hade länge planerat en fysiskt krävande resa, och bland annat funderat på att resa till Kilimanjaro. En annons i tidningen fick henne på andra planer.

– I annonsen letades efter deltagare före en arktisk skidexpedition till Spetsbergen. Samma kväll sände jag in mitt svar och följande dag önskade arrangören mig välkommen, säger Melto.

Melto har redan i över tio år vandrat i Lappland med sin man och sina vänner. Nu var det dock fråga om en större resa, så Melto beslöt att söka lån hos banken för att finansiera sin dröm.

– Om jag hade blivit tvungen att spara hela beloppet från början, hade det kanske tagit tio år, säger Melto.

Redan tidigare hade bankens krediter möjliggjort många drömmar såsom MBA-studier och inlösningen av ärvda skogar. Melto ger alla drömmare tipset att planera tydligt och realistiskt.

– Jag förberedde ansökan genom att själv beräkna budgeten en god bit på vägen. I banken förhöll man sig verkligt positivt till en sådan här kredit.

Köp och ta ut – behändigt och tryggt med kort

Ett kort är det behändigaste betalningsinstrumentet på en utlandsresa. Med två betalkort klarar du dig i situationer där det ena kortet skadas eller försvinner.

Det lönar sig inte att ta med stora mängder kontanter, utan ta hellre ut pengar enligt behov på resmålet, antingen i en automat eller på ett valutaväxlingsställe. Man kan behöva småpengar för buss- och taxiresor och också för dricks på restauranger. I vissa länder kostar det också att besöka allmänna toaletter. Också mindre affärer och kiosker kan be att få kontanter.