Nainen ja mies tutkivat karttaa lomalla.

Åtta tips på hur du undviker att bli bestulen under en resa

Det är aldrig trevligt att råka ut för långfingrade personer på en resa, även om försäkringen är i skick. Hur kan man undvika att råka ut för stöld?

Resenärer utgör ett lätt byte för tjuvar och man känner inte igen en ficktjuv på utseendet. En snygg ung man, en ny semesterbekantskap eller en söt mormor som står bredvid dig kan ta din väska och tömma din plånbok. 

Här är åtta tips på hur du minskar risken att bli bestulen.

1. Ta reda på fakta om resmålet på förhand

Läs om resmålet på förhand i till exempel resguider och utrikesministeriets resemeddelanden. Ta reda på vilka ställen det lönar sig att undvika. Ju mer du vet, desto bättre.

2. Välj en trygg inkvartering

Statistiskt sett sker stölder ofta på hotell. Läs om hotellrekommendationer till exempel på TripAdvisor och välj ett säkert hotell. Om hotellet eller rummet har ett förvaringsfack, förvara pengar, andra betalkortet och värdesaker i det.

3. Försök att inte väcka uppmärksamhet

Se inte ut som en genuin turist. Promenerar du omkring med näsan i kartan medan du tar bilder? Då skiljer du dig säkert från massan och tjuvarna vet vem de ska välja som offer. Häng inte kameran runt halsen utan förvara den i väskan.

4. Håll väskan under uppsikt

Håll alltid ett öga på din väska. Det är lätt att använda ryggsäck under resan, men då ser du inte vad som händer bakom ryggen. Om du äter på restaurang, häng inte väskan på stolsryggen där du inte ser den. Ställ den till exempel på golvet så att den vidrör benet.

5. Två betalkort tryggar din resa

Betala helst med kort utomlands. Med två betalkort klarar du dig i situationer där det ena betalkortet skadas eller försvinner. Om ett kort försvinner ska du omedelbart anmäla det till spärrtjänsten för kort. På så vis försäkrar du dig om en bekymmersfri semester, eftersom ansvaret för eventuellt missbruk genast övergår till banken.

Ju mindre pengar du bär på dig, desto bättre. Det lönar sig inte att räkna pengar offentligt och inte heller att växla stora mängder kontanter på förhand. Köp hellre kontanter enligt behov med ett kort på resmålet, antingen i en automat eller på ett valutaväxlingsställe.

6. Akta dig för att bli lurad

I restauranger och butiker kan du bli lurad om du inte känner till valutan och den lokala prisnivån. Du lägger inte nödvändigtvis till extra kostnader som du inte ska betala. Om du inte är säker på hur mycket du är skyldig, är ett bra tips att omräkna beloppet till euro.

7. Rätt inställning

På nya platser är det lätt hänt att man går vilse. Om du går vilse, försök att se ut som om du hade läget under kontroll. Om du råkar i panik, så kan du lätt bli lurad. Försök att alltid hitta något landmärke som hjälper dig att lokalisera dig.

8. Var på din vakt

Använd sunt förnuft och var på din vakt. Undvik människor som beter sig avvikande, för det kan vara ett sätt att fästa din uppmärksamhet på något annat.

Promenera inte ensam i mörker, utan försök att promenera på upplysta ställen där det finns andra människor.