Lapsiperhe iloisena lomalla

Spara ihop reskassan

Oberoende av om du drömmer om en vecka i solen på Kanarieöarna eller en månad på ryggsäcksresa i Asien, kan du samla ihop reskassan genom att spara.

"Det viktigaste när man sparar för en resa är när man vill fara iväg." Mika Pesonen, säljchef, OP

En familjesemester på Kanarieöarna för fyra personer kostar cirka 2 000 euro. Den som reser på ryggsäcksresa ensam till Asien klarar sig med cirka 1 700 euro. Oberoende av vilket resmål du drömmer om så måste du före resan räkna ut en budget och samla ihop reskassan.

– När det gäller att spara för en resa rekommenderar jag en väldiversifierad fond som inte tar för mycket risk. Till exempel bland fonderna för sparare finns OP-Försiktig som är ett gott alternativ för den som planerar resa iväg inom ett par års tid utan att riskera att förlora pengarna, säger säljchef Mika Pesonen.

Den som drömmer om en resa nästa eller därpåföljande år har ett gott alternativ också i kontosparande, för under en kort spartid hinner man inte dra nytta av räntan.

Om du vill spara 3 000 euro, tar det ett år och tre månader att spara ihop till den genom att varje månad spara 200 euro på ett konto.

För en resa som ska äga rum om tio år kan man redan spara modigare.

– Jag tänker åka på safari till Afrika med barnen om tre år och jag har börjat spara för den redan för några år sedan. Det viktigaste är att spara regelbundet, säger Pesonen.

Till New York med semestersparkontot

Niina och Jari från Helsingfors far om ett par månader för en vecka till New York och de har många aktiviteter i sikte: ishockey- och korgbollsmatcher, shopping med mera. I hushållet som består av två vuxna och en katt sparar man för semestern på ett separat semesterkonto varje månad. Pengarna för New York-resan började de lägga undan för ungefär ett år sedan.

– I början gick 100 euro i månaden från bådas konton genast på lönedagen. Nu då resan börjar närma sig så sparar vi redan 350 euro i månaden, säger Niina.

Enbart resorna, inkvarteringen och aktiviteterna kostar 1 500 euro per person. Till det kommer ännu shoppingpengar, mat och annat man behöver. Då man beräknar resekassan måste man också beakta skötseln av sällskapsdjur.

– Om vi inte hittar någon som tar hand om katten, betalar vi för ett katthotell. Vi vill vara beredda på allt så att det inte dyker upp några överraskningar.

Det måste också finnas marginaler för eventuella problem som kan dyka upp på resan. Det lönar sig inte att fara iväg enbart med kontanter eller kort, om till exempel flyget skulle bli inställt av någon orsak.

– För inköpen under resan använder vi främst Visa, och Visa-fakturan kan vi sedan betala i efterskott med besparingarna på semesterkontot. Dessutom planerar vi redan nästa sommars resa, så det gör inget fastän det finns lite kvar på kontot, säger Niina.