Metsätie

Med bil eller motorcykel utomlands

Tänker du ta bilen eller motorcykeln utomlands under semestern? För att den goda stämningen ska hålla i sig fram till hemresan kan det vara bra att tänka på några saker.

Planera rutten på förhand

Det är viktigt att du planerar din rutt på förhand, eftersom det också påverkar försäkringsbehoven.  Det är dessutom roligt att planera rutten på förhand. Börja fundera – har du till exempel alltid velat se sagoslottet Neuschwanstein eller besöka en specifik vingård i Rhônedalen? Vill barnen besöka Legoland eller Euro Disneyland?

Se till att ditt fordons försäkringar är i skick och beställ ett Green Card

Beroende på din resrutt och ditt resmål bör du se till att ditt gröna kort, alltså ditt Green Card, är giltigt. Kortet är ett internationellt intyg på att man har en giltig trafikförsäkring. Du kan beställa kortet gratis från ditt trafikförsäkringsbolag. Kortet är obligatoriskt i länder utanför EES, som till exempel i Ryssland, men det rekommenderas att alltid ha med det när man reser utanför de nordiska länderna. Det gröna kortet ska alltid visas upp om du till exempel är inblandad i en trafikolycka på resan, och vid behov ska det visas upp för gränsmyndigheter.

Utöver den obligatoriska trafikförsäkringen bör du också innan du åker i väg på en resa se till att bilförsäkringen i bilskyddet är i kraft för ditt fordon. Kontrollera försäkringarnas skydd, giltighetsområde och självriskens omfattning hos ditt försäkringsbolag eller i försäkringsbrevet och -villkoren.

Serva bilen och föraren

En ovillkorlig utgångspunkt är att fordonet ska vara i skick och servat. En förtjusande liten polsk by har nödvändigtvis inte en märkesverkstad för just din bil.  Kontrollera skicket på bilen innan resan: olja, däck och däcktryck. Kom ihåg att också ta med en pulversläckare och första hjälpen-väska.

Föraren måste också vara i skick och pigg. Ta inte för långa körsträckor, det är ju meningen att också se annat än mittlinjer på landsvägarna i olika länder. Om du blir trött, sväng av från den stora autobahn och ta en kopp kaffe på ett litet bykafé eller byt chaufför.

Vad händer om något händer på vägen?

Vart kan man ringa, om det trots alla försiktighetsåtgärder händer något under en resa i ett främmande land? Spara åtminstone de här numren i din telefon:

  • Pohjola Försäkrings journummer för bilskador +35810 253 2553, vardagar kl. 9–17.
  • Övriga tider svarar Pohjola Försäkrings resenödnummer +35810 253 0012 som hjälper med att beställa fram bland annat en lokal bärgningsfirma samt att avtala med en verkstad om åtgärder.
  • Det allmänna internationella nödnumret är 112.