DriveNow-palvelun Mini-auto OP Vallilan edessä

DriveNow-bildelningsbilar i Finland

OP Gruppen lanserade den 24 maj i Finland tjänsten DriveNow som är populär i många europeiska metropoler. DriveNow tillhandahåller för alla intresserade 150 bilar av märket BMW och Mini i Helsingfors och dess närområden till ett pris som baserar sig på antalet körminuter.

OP är i Helsingfors DriveNows franchisingpartner.

Närmaste bil hittas med en app, betalning enligt antal minuter

DriveNow-bilar kommer från den 24 maj att finnas i Helsingfors på ett vidsträckt område, i Esbo i Alberga och Otnäs samt vid Helsingfors-Vanda flygstation.

Mobilappen DriveNow visar för användaren var närmaste lediga bil finns. Med appen kan en bil också bokas för eget bruk och bilens dörrar öppnas och stängs antingen med appen eller med ett kundkort. Användaren betalar i snitt 57 cent per minut. I priset ingår både parkering, försäkringar och bränslekostnader. Bilarna är i bruk varje dag året runt och efter körningen kan bilen lämnas på vilken som helst parkeringsplats som tjänsten använder både i stadskärnan och på annat håll i huvudstadsregionen. Exempelvis i Helsingfors kan användas alla platser som är tillåtna för boendeparkering och i Esbo parkeringsplatser som är reserverade för bildelning.

Tjänsten anlitas efter en registreringsavgift på 30 euro och några fasta kostnader finns det inte alls: användarna betalar endast för antalet körminuter. Registreringen görs på DriveNows webbplats

DriveNow fungerar redan i 11 europeiska städer, bland annat i Berlin, Bryssel, Köpenhamn, Milano och Stockholm. Med ett DriveNow-kort och en app som registrerats i Finland kan man senare i år att också köra i alla andra städer där verksamheten finns.

Alla DriveNows bilar är nya modeller av märket BMW och Mini: det finns både mindre bilar av BMW 1-serien och Mini samt rymligare modeller såsom BMW X1 eller kombibilar i BMW 3-serien. I sortimentet finns också helt elektriska BMW i3. Bilarna är vita och är lätta att identifiera med sina DriveNows och OPs mobilitetstjänsters logotyper.

OP Co-ride Oy tillhandahåller tjänsten DriveNow.