Vad är nätbrottslighet och hur känner du igen bedrägerier?

Internet har utvecklats väldigt snabbt under de senaste årtiondena. Det finns en uppsjö av nättjänster som underlättar vardagen – som bank vill vi erbjuda våra kunder fungerande metoder och kanaler för att sköta ärenden digitalt.

Precis som i livet i allmänhet, kan man stöta på brottslighet och bedragare också ute på nätet.

Vi på OP utvecklar våra tjänster så att de ska vara så säkra som möjligt. Men du måste också själv komma ihåg att skydda dig: surfa klokt på nätet och lär dig lite sund misstänksamhet och vad som kännetecknar bedrägerier.

Många nätbrottslingar agerar mycket professionellt. Falska meddelanden och webbplatser kan se riktigt välgjorda och pålitliga ut. Var på din vakt och skaffa information om de olika slagen av bedrägerier. Det hjälper dig att känna igen bedrägerier och skydda dig mot dem.

Hur känner man igen en bedragare?

Nätbrottslighet syftar exempelvis på olika försök till bedrägeri. Det kan handla om fiske efter personuppgifter och bankkoder med hjälp av falska meddelanden eller webbplatser. I kärleksbedrägerier lockas offret att överlåta pengar till någon som inte är den hen utger sig för att vara och som spelar på offrets känslor. Alla varningsklockor borde ringa om en person som du aldrig träffat begär pengar av dig om än så bara till låns.

Det sägs ofta att om något är för bra för att vara sant så är det troligtvis inte sant. Den här gamla visdomen stämmer också in på nätbrottslighet. Den är bra att komma ihåg i synnerhet när du gör placeringar eller inköp.

Bankerna och myndigheterna frågar aldrig efter dina bankkoder eller lösenord via länkar eller per telefon

Kom ihåg att banken aldrig skickar dig någon länk till en webbplats där du skulle behöva logga in med dina nätbankskoder eller ge dina kortuppgifter.

Varken polisen eller banken skulle någonsin kontakta dig eller be dig uppge dina koder eller lösenord. Det gör endast brottslingar.

Läs mer i våra artiklar nedan om de vanligaste formerna av bedrägerier.

Om du ändå faller offer för bedragare eller nätbrottslingar?

Om du råkar ut för en nätbrottsling, kom ihåg att det finns hjälp att få. Du behöver inte alls skämmas för det som hänt. Tvärtom lönar det sig att satsa krafterna på att snabbt vidta de åtgärder som ännu kan förhindra den skada brottet medför för dig.

Här finns instruktioner om vad du ska göra ifall du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri eller en informationsläcka

Bluffwebbplatser

Bedragare fabricerar bluffwebbplatser som ser äkta ut, men hur känner man igen en bluffwebbplats?

Kärleksbedrägerier

Kärleken kan flamma upp på nätet – men tänk om din charmiga nya vän är en bedragare?

Falska poliser

Falska poliser spelar på människors oro och rädsla.

Placeringsbedrägerier

Placerare, håll huvudet kallt och undvik bedrägerier!

Nätfiske

Nätfiske blir allt vanligare, och nya sätt att fiska efter uppgifter dyker ständigt upp. Nätfiske är egentligen ett paraplybegrepp för olika bedrägerier.

Bedrägeriförsök mot företag

Det lönar sig alltid att vara på sin vakt, oavsett årstid. Professionella bedragare brukar visserligen följa en egen årskalender, och därför gäller det att vara extra vaksam i semestertider.

Lånebedrägerier

Nätbrottslingar kan utge sig för att vara långivare. Slutresultatet i dessa fall är att bedragaren far iväg med alla dina pengar.

Informationsläcka, dataintrång och identitetsstöld

Dataintrång, informationsläckor och identitetsstölder figurerar med jämna mellanrum i medierna. Men vet du vad som döljer sig bakom de här termerna?

Nätbrottslighet - vad termerna betyder

Vad betyder termer som informationsläcka, bedrägeri eller identitetsstöld?

Bedrägerier med falsk teknisk support

Telefoner går tidvis varma när bedragare som utger sig för att vara teknisk support för datorer är i farten. Hur känner du igen ett falskt samtal?