Kirjoittaa muistikirjaan

Ekonomikunskapstävlingen för ungdomar våren 2021 är avslutad

Torsdagen 27 maj tävlade elever i ÅK 9 i finalen i den riksomfattande Ekonomikunskapstävlingen. Vinnaren i finalen, som ordnades på distans, är Juho Parkkulainen från Pyhäselän koulu i Joensuu. OP är huvudsamarbetspartner till Förbundet för lärarna i historia och samhällslära (FLHS) i Ekonomikunskapstävlingen som syftar till att stärka ungdomars ekonomikunskaper.

Ekonomikunskapstävlingen har ordnats sedan 1966, och den har etablerat sig som en del av undervisningen under vårterminen i ÅK 9. I år deltog sammanlagt över 21 000 ungdomar från 330 skolor runtom i Finland i tävlingen. Uttagningen till Ekonomikunskapstävlingen ordnades i grundskolorna den 8 april 2021. Uttagningstävlingen genomfördes undantagsvis som en hybridmodell där en del av deltagarna tävlade på skolan och en del via distansförbindelse på nätet.

Syftet med Ekonomikunskapstävlingen är förutom att testa deltagarnas ekonomikunskaper också att lyfta fram nuläget för ungdomars ekonomikunskaper, uppmuntra ungdomar att utveckla sina ekonomikunskaper redan i unga år samt tillhandahålla ungdomar konkret stöd att hantera sin ekonomi. Andelsbankerna har under våren stött ungdomarna med förberedelserna inför tävlingen genom att ordna korta träningspass i ekonomikunskap som en del av undervisningen antingen på distans eller på skolan. I fjol nådde OP Gruppens ekonomikunskapsarbete totalt över 50 000 ungdomar.

Från uttagningstävlingen valdes 16 ungdomar till finalen i Ekonomikunskapstävlingen, och de tre bästa deltagarna belönades med fondpresentkort.

De tre bästa i finalen är

1. Juho Parkkulainen, Pyhäselän koulu, Joensuu

2 Lauri Manner-Raappana, Ylästön koulu, Vanda

3. Ahti Ristola, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsingfors

– Det är mycket viktigt att skolorna lär ut ekonomikunskap. I Ekonomikunskapstävlingen kan ungdomarna testa sina ekonomikunskaper, men de får också möjlighet att bygga på sina kunskaper i en bredare samhällelig referensram, säger Kirsi Ruhanen, verksamhetsledare vid FLHS rf som ordnar tävlingen.

I det skriftliga momentet av finalen funderade niondeklassarna på hur det finländska samhället kan återhämta sig efter coronapandemin. De skulle begrunda frågan ur såväl privathushållens som samhällsekonomins synpunkter. Dessutom intervjuade juryn finalisterna om bland annat globaliseringen och framtidsutsikterna inom bilbranschen. Juryn bestod av Joona Widgren, ekonom i OP Gruppen, och regionala lärare samt Noora Haanpää från OP Tampere, Anu Huhanantti från OP Pohjola, Lasse Mäkynen från OP Vasa och Tiina Sahama från OP Suur-Savo

Coronapandemin har drabbat många ungdomars ekonomi. Enligt en enkät* som OP lät göra i januari uppgav till och med hälften av ungdomarna att de hade hållit bättre koll än tidigare på hur de använde sina pengar. Dessutom ökade en tredjedel sitt sparande och ungefär en fjärdedel började spara eller placera pengar på ett nytt sätt.

- Betydelsen av ekonomikunskaper accentueras och diskussion om pengar behövs också under den här exceptionella tiden. När vi stöder Ekonomikunskapstävlingen fullgör vi på ett mycket konkret sätt OP Gruppens grundläggande uppgift och samhälleliga roll, säger Tuuli Kousa, direktör för kommunikation och företagsansvar i OP Gruppen.

* Uppgifterna baserar sig på en enkätundersökning som genomfördes i januari på nätet och som besvarades av 2 325 myndiga finländare. Undersökningen utfördes av Taloustutkimus på uppdrag av OP. Felmarginalen för svaren är cirka +/-2 procentenheter.