En väntad nyhet – snabbare gireringar från OP till andra banker från 16.10.2017

Från och med 16.10 får våra kunder snabbare SEPA-gireringar, som överförs till de mottagande bankerna under samma dag.

OP vill främja övergången till en allt snabbare och mer mobil värld då det gäller betalningar. Nu erbjuder vi möjlighet att överföra pengar till andra banker inom samma dag med en vanlig girering. Före det har våra privatkunder kunnat göra Siirto-betalningar i realtid i OP-mobilen och Pivo.  Den aktuella nyheten gäller alla privat- och företagskunders avgående SEPA-gireringar i euro från finländska konton, med undantag för lönebetalningar och periodiska betalningar.

Betalningar i e-tjänsterna - kl. 14 som minnesregel

Nyheten gäller SEPA-gireringar i våra kundkanaler såsom op.fi för företags- och privatkunder, OP-mobilen, OP-företagsmobilen, Materialöverföringen, Kassahanteringstjänsten samt Företagens bankförbindelse (Web Services). Betalningsuppdrag som har godkänts senast kl. 14 en bankdag överförs under samma dag, inom någon timme, till andra banker.

Lönebetalningar och periodiska betalningar, betalningar på kontoren och gireringar som godkänts efter kl. 14 överförs däremot med samma dröjsmål som hittills, dvs. under den följande bankdagen.

Våra privat- och företagskunder får de snabbare gireringarna utan att göra något och utan extra kostnader. Nyheten gäller också SEPA-gireringar till andra länder i Europa.

Fördelar med förnyelsen

Likviditetshanteringen hos våra företagskunder effektiviseras då pengarna mellan konton i olika banker kan överföras snabbare, och kostnaderna sjunker då behovet av till exempel expressbetalningar minskar.

För våra privatkunder är de snabbare gireringarna till fördel till exempel då en familj eller ett par har konton i olika banker och vill att större belopp ska överföras mellan kontona under samma dag. Då det gäller mindre belopp är det behändigast att göra en Siirto-betalning så att pengarna överförs i realtid.

Ändringen kräver inga åtgärder av kunderna.