Kesätyö nuoren kädet

OP och TAT: Coronan har märkbart försvagat utsikterna för unga att få sommarjobb ‒ av företagen behövs handling

På grund av coronapandemin har upp till en femtedel av de unga blivit arbetslösa eller permitterade, och i fjol förlorade rentav 40 procent sitt sommarjobb eller sin praktikplats. OP och Ekonomi och ungdom TAT stöder konkret sommarsysselsättning för ungdomar och uppmuntrar även andra företag att satsa på att anställa unga.

Fler än var fjärde ung upplever stress på grund av sitt ekonomiska läge dagligen. Uppgifterna kommer fram i undersökningsprojekten DigiConsumers och CoronaConsumers som finansierats av Finlands Akademi närstående Rådet för strategisk forskning. 

– Coronaläget till trots är det viktigt att unga får möjligheter att ta sina första steg in i arbetslivet. Sommarjobbet har betydelse såväl för den egna ekonomin som när det gäller att bli bekant med arbetslivet. Vi uppmuntrar alla företag att stöda ungas sommarsysselsättning enligt bästa förmåga, så att vi ännu får upp antalet sommarjobb, säger Tuuli Kousa, OP:s direktör för kommunikation och företagsansvar.

OP Gruppen sysselsätter direkt ett betydande antal unga i sommararbete. Sommaren 2021 erbjuder andelsbankerna sammanlagt cirka 500 unga sommararbete. De är i huvudsak yrkeshögskole- och universitetsstuderande. 

– Varje år ger vi sommarjobb åt både första årets studerande och nyutexaminerade. Det viktigaste är sökandens intresse för branschen och viljan att lära sig nytt, säger Tuuli Kousa.

Utöver direkt sysselsättning har OP Gruppen flera olika samarbetsprojekt som stöder sommarsysselsättning för unga. 

Kampanjen Sommarjobb på OP:s bekostnad, som stöder sommarjobb för unga och allmännyttiga föreningar, pågår nu för åttonde gången. I kampanjen erbjuder andelsbanken en förening som verkar som arbetsgivare stöd för att sysselsätta en ung person. Då en förening anställer en ung person, betalar OP den ungas lön för två veckor till föreningen. Denna sommar kommer över 1 700 unga i åldern 15–17 år att få sysselsättning via kampanjen. Ansökningstiden för dessa sommarjobb pågår fram till den 18 april. 

Programmet Kesäyrittäjä (Sommarföretagare), som har utvecklats av TAT och stöds av OP, hjälper 17–29-åriga unga att pröva sina företagsidéer på sommaren och ta ansvar för sin egen sysselsättning. Ansökningar till sommarföretagarprogrammet kan lämnas fram till den 20 april. I år kan 250 unga ansöka till programmet i Esbo, Helsingfors, Idensalmi, Uleåborg, Raumo, Åbo och Vanda. 

– Sommarföretagarna lär sig mycket om arbetet och om sig själva. Erfarenheterna har varit klart uppmuntrande, i fjol fortsatte hela 78 procent av dem som varit sommarföretagare med företagsverksamhet även efter sommaren, berättar Jenni Järvelä, verkställande direktör för Ekonomi och ungdom TAT.

– Särskilt när det gäller unga vuxna som håller på att frigöra sig från hemmet är stöd för den ekonomiska handlingsförmågan viktigt. Förtroende för det egna ekonomiska kunnandet stöder livskompetensen, hälsan och välmåendet när den unga flyttar till eget boende och går in i studie- och arbetslivet. Att tala om pengar och arbetslivet är en hälsogärning för individen och en välgärning för hela samhället, summerar Jenni Järvelä.

OP deltar även i EtäTET-veckorna 19–24 april som riktar sig till högstadieelever. Modellen EtäTET, som utvecklats av TAT och Oikotie, prövas först inom finansbranschen och cirka 300 unga från olika delar av Finland har anmält sig.