OP:s storföretagsundersökning 2022 har nu publicerats – de finländska storföretagen tror starkt på tillväxt på marknaden och sin egen framgång

OP:s storföretagsundersökning som publicerades i dag visar på en betydligt större investeringsvilja hos storföretagen. Storföretagsundersökningen har i redan tio år samlat ihop uppfattningar från storföretagens högsta beslutsfattare om Finlands ekonomiska och samhälleliga tillstånd.

Finländska storföretag tror på att de kan nå framgång i skuggan av coronapandemin. Företagsledarna förutspår att efterfrågan inom företagets huvudverksamhet ökar över fem procent i genomsnitt på den internationella marknaden och närmare tre procent på den inhemska marknaden. Nästan 70 procent av respondenterna tror på en större koncentration av framgångarna och en ökad uppdelning av marknaden. En tydlig majoritet av företagen såg marknadskoncentrationen som en möjlighet för dem. 

Snabb tillväxt eftersträvas nu genom immateriella investeringar, dvs. djärva investeringar i produkt- och tjänsteutveckling, digitalisering och försäljningsverksamhet. Nästan hälften av respondentföretagen berättade att de enbart söker tillväxt genom de immateriella investeringarna. Storföretagen sade sig särskilt satsa på digitaliseringen. 

Tillväxtutsikterna för immateriella investeringar är också mer positiva än i fjol. Relativt sett investeras mest i IT- och datasäkerhetssystem, och för dessa investeringar utlovas en tillväxt på åtta procent.  

– De ökade satsningarna på investeringar avslöjar att storföretagen åter vågar tro på efterfrågan på lång sikt. En betydande förändring ses även i tillväxtens logik: tidigare materiella investeringar syftade till att skapa nytt, medan syftet idag är främst att säkerställa den nuvarande verksamheten. I nuläget eftersträvar företagen snabba vinster genom immateriella investeringar, säger OP Företagsbankens verkställande direktör Katja Keitaanniemi

Enligt resultaten av undersökningen verkar Finland vara en relativt attraktiv investeringsplattform för storföretag. Investeringar i Finland gynnas av exempelvis tillgången på energi, det förutsebara skattesystemet och den fungerande kapitalmarknaden. Entusiasmen för inhemska investeringar dämpas mest av den långvariga offentliga skuldsättningen, löntagarorganisationernas åtgärder samt de rättsliga processerna, exempelvis handläggningen av klagomål. 

– Det är mycket viktigt att lyssna på storföretagen för att attrahera även inrikes investeringar. Övergången till en ny vardag efter pandemin kommer sannolikt bara att accentuera storföretagens betydelse för Finlands ekonomiska tillväxt och sysselsättning, säger Katja Keitaanniemi.