Placerare – håll huvudet kallt och se upp för bedragare!

I OP:s namn sprids nu ett falskt e-postmeddelande där man försöker få mottagaren att “återaktivera Bitcoin Profit-kontot/uudelleenaktivoimaan Bitcoin Profit-tili”, men också andra typer av placeringsbedrägerier är en ökande trend och nya former dyker upp hela tiden.

På internet kan du stöta på reklam som låter påskina att en person som är känd i offentligheten berömmer en ny placeringsprodukt. Det kan också hända att du blir kontaktad per telefon eller e-post och erbjuden en placeringsprodukt som sägs ge exceptionellt god avkastning.

Som stöd för reklamen kan det finnas en nyhet som vid första påseendet verkar vara publicerad av ett känt medium. Dessutom kan bedragarna rent av ha gjort en falsk nätsida med förfalskad avkastningsinformation om placeringarna. I verkligheten används de placerade pengarna av bedragarna för finansiering av brottslig verksamhet och det är inte möjligt att få tillbaka pengarna.

Ofta ber bedragarna att man ska installera ett distansförbindelseprogram på datorn. När bedragaren fått distansförbindelse till datorn försöker hen styra placeraren att vidta olika åtgärder som avslöjar placerarens personliga uppgifter i nättjänsten. Om placeraren ger bedragaren tillträde till datorn via distansförbindelse kan bedragaren samla uppgifter och betala från placerarens bankkonto medan sessionen är öppen. 

Tips för att undvika bedrägerier:

  • Om du blir kontaktad per telefon eller e-post eller om du ser en lockande reklam om en placeringsprodukt, som kan ge exceptionellt god avkastning, är det skäl att ställa sig med förbehåll till erbjudandet.
  • Fastän det i reklamen skulle finnas en banks eller någon annan tillförlitlig aktörs logo, lönar det sig att kontakta bankens eller aktörens egen kundtjänst och försäkra sig om att reklamen är genuin och att logon inte missbrukas.
  • Innan du placerar i vilken placeringsprodukt som helst ska du kontrollera företagets uppgifter och se till att företaget har behörig koncession och inte finns med på Finansinspektionens varningslista. Här finns Finansinspektionens varningslista
  • Pålitliga aktörer ber aldrig någon installera distansförbindelseprogram på den dator du använder.
  • Om du misstänker att du blivit bedragen eller att ett distansförbindelseprogram har installerats på din dator, ska du omedelbart kontakta OP:s telefontjänst på numret 0100 0500. Då telefontjänsten inte har öppet ska du spärra dina koder och ditt kort genom att ringa Spärrtjänsten +358 20 333 (24h/dygn). Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat.
  • Om du misstänker att ett distansförbindelseprogram har installerats på din dator, ska du låta en expert rensa den på skadliga program innan du använder dina nya koder med din dator.

Hur ändras bedrägerierna?

Brottslingarna hittar hela tiden på nya sätt att lura människor. Det är sannolikt att vi snart ser s.k. deepfake-videor där det ser ut som om personer som är kända i offentligheten lovar exceptionellt god avkastning på en placeringsprodukt. Videorna kan se mycket äkta ut, men de är inte äkta.

Exempel på falskt e-postmeddelande: