Nainen tunnistautuu verkkopalveluun.

Tupas-identifieringstjänsten läggs snart ner och ersätts av OP Tjänsten för förmedling av identifiering

Tupas-identifieringstjänsten har varit det vanligaste sättet för företag att identifiera kunder på nätet. Den nya lagen om stark autentisering medför ändringar också i företagens identifieringstjänster. Tupas uppfyller inte längre kraven i lagen. Därför ersätter vi den med OP Tjänsten för förmedling av identifiering.

I enlighet med Transport- och kommunikationsverket Traficoms föreskrift borde Tupas-identifieringstjänsten läggas ned 30.9.2019. Föreskriften baserar sig på den finländska lagen om stark autentisering samt på EU:s eIDAS-förordning. 

Enligt Traficom har inte alla företag som erbjuder Tupas-identifieringstjänster ännu tagit i bruk den nya OP Tjänsten för förmedling av identifiering, vilket betyder att det kan förekomma störningar i identifieringssituationer. Om det förekommer störningar ska du kontakta tjänsten du håller på att identifiera dig i.

Vi fortsätter användningen av Tupas-identifieringstjänsten i OP ännu efter 30.9 medan företagen förnyar sina identifieringstjänster. På så sätt garanterar vi att du kan sköta dina ärenden smidigt.

Vi informerar om den slutliga tidpunkten för nedläggningen av Tupas-identifieringstjänsten senare. Trots förlängningen kommer användningen av Tupas-identifieringstjänsten att upphöra inom kort. Observera att Tupas-identifieringen inte är samma som identifieringen i OP:s tjänster. Ärendet kräver inga åtgärder av våra privatkunder.

Läs mer om OP Tjänsten för förmedling av identifiering