Investeringsfinansiering, det vill säga avbetalningsfinansiering för företag, är en utmärkt finansieringslösning för maskin- och utrustningsinvesteringar inom industrin
Investeringsfinansiering lämpar sig för finansiering av företagares, företags och organisationers lösa anläggningstillgångar. Den huvudsakliga säkerheten för finansieringen utgörs av det objekt som finansieras, och företagets realsäkerheter sparas för andra behov.
Med investeringsfinansiering finansierar du industrins maskin- och utrustningsinvesteringar behändigt. Investeringsfinansiering har också varit en allmänt godkänd finansieringsform då företaget har ansökt om investeringsstöd för sina investeringar.
Investeringsfinansiering i ett nötskal:
- Minimifinansieringen är 30 000 euro
- Finansieringstiden är 2–6 år
- Du kan välja antingen en fast eller en rörlig finansieringsränta
- Objektet som finansieras kan vara nytt eller begagnat
- Den huvudsakliga säkerheten för finansieringen är det objekt som finansieras
- Självfinansieringsandelen är vanligen 10–30 %, vilket kan utgöras av objektet och/eller av pengar.
Fördelarna för kunden:
- Objektet som skaffas utgör säkerhet och övriga säkerheter sparas för andra behov
- I bokföringen kan mervärdesskatten som ingår i objektets pris i regel dras av i momskalkylen och normala avskrivningar kan göras för objektet
- Allmänt godkänd finansieringsform då ett företag ansöker om investeringsstöd.
Finansieringen har gjorts enkel för företaget. Kunden beslutar om objektet som finansieras och avtalar om köpevillkoren med försäljaren. Finansieringen är smidig eftersom vi samarbetar med alla betydande leverantörer av maskiner och utrustning.
Investeringsfinansiering är ett effektivt sätt för företag av alla storlekar att finansiera maskin- och utrustningsinvesteringar genom att använda objektet som skaffas som säkerhet och att dela kostnaderna för anskaffningen i betalningsposter som är lämpliga för den egna kassan.
I bokföringen behandlas objektet som finansieras som egen utrustning. Företaget bokför objektet i företagets balansräkning och gör avskrivningar enlig bokföringslagen. Momsåterbäring kan ansökas hos skattemyndigheten genast på basis av handelsnotan.
Leasing underlättar inköp, gör det lättare att förutse utgifterna, jämnar ut kassaflödet, optimerar säkerheterna och effektiviserar balansräkningen
Med ett leasingavtal betalar du för användningen, inte för ägandet. Leasing är ett lätt sätt att finansiera investeringar genom att utnyttja leasingobjektet som säkerhet. Anskaffningskostnaderna fördelas jämnt så att kostnadernas förutsägbarhet, hantering och jämförbarhet i relation till den avkastning som investeringen genererar underlättas.
Leasingposterna är för företaget kostnader som minskar företagets beskattningsbara inkomst. Leasing är i Finland ett åtagande utanför balansräkningen varför balansräkningen belastas mindre och nyckeltalen förbättras. Leasing stöder ändringen av kundbeteendet från ägande till användning.
Kundens leasingavgifter innehåller mervärdesskatt. Om leasingobjektet ingår i företagets momspliktiga affärsverksamhet, kan kunden dra av mervärdesskatten från leasingavgiften i sin beskattning.
Hur fungerar leasing?
OP köper leasingobjektet på de villkor som kunden och säljaraffären avtalat om och leasar objektet till kunden för en viss tid. Leasingtiden är vanligen 24–60 månader och leasingavgiften är bunden till fast eller rörlig ränta och faktureras med 1 eller 3 månaders mellanrum. Leasingposten räknas ut på basis av leasingobjektets försäljningspris, den eventuellt större första leasingposten, leasingtiden samt restvärdet, det vill säga det uppskattade marknadspriset.
Faktureringen för flera avtal kan sammanföras till en samlingsfaktura och uppgifterna kan indelas enligt kostnadsställen. När leasingperioden löper ut kan kunden lösa in leasingobjektet, fortsätta leasingen eller själv söka en köpare för objektet. Om försäljningspriset för leasingobjektet är högre än det restvärde som avtalats, gottgörs kunden med skillnaden och i motsatt fall betalar kunden skillnaden till OP.