Ulf Nylund

Vasa Andelsbank bättrade lite

Coronapandemin fortsatte under år 2021, men Vasa Andelsbanks årsresultat blev något bättre än år 2020. Rörelsevinsten var 5,1 miljoner euro. Det är en ökning med 350 000 euro jämfört med året innan. Verkställande direktör Ulf Nylund betraktar resultatet som gott, med tanke på att året verkligen var speciellt.

Enligt honom beror resultatförbättringen bland annat på att intäkterna och räntebidraget ökade och på att kreditgivningen var relativt aktiv.

– Provisionsintäkterna ökade markant jämfört med föregående år, med 10,3 procent, säger Ulf Nylund.

Samtidigt gjorde banken igen betydande kreditförlustreserveringar för kunder för vilka ekonomin försämrades kraftigt under året. Dessutom ökade bankens kostnader, bland annat till följd av att nedskrivningar om ca 1,1 miljoner på några av bankens kontorsfastigheter.

 

Kreditefterfrågan stabil

Den ekonomiska tillväxten tog igen fart under år 2021, och både bankens och kundernas tro på framtiden ökade.

Efterfrågan på bolån ökade något, men påverkades klart av coronapandemin.

– Den låga räntenivå ser ut att småningom gå till historien. Många experter förutspår att räntorna börjar stiga under år 2022. Jag upprepar därför mina rekommendationer, speciellt till bolånekunderna, men även företagen samt jord- och skogsbrukskunderna, att teckna någon form av ränteskydd då lånetiden är över 10 år. De låga räntorna varar inte för evigt. De långa räntorna har redan stigit något och verkar fortsätta att stiga, påminner Ulf Nylund.

De oreglerade krediterna, i förhållande till utlåningen, steg under året och var enligt Ulf Nylund, fortfarande på en acceptabel nivå. Stocken av oreglerade krediter uppgick vid årsskiftet till 6,7 miljoner euro eller 0,68 procent av kredit- och garantistocken. Det innebär att stocken av oreglerade krediter var 1,2 miljoner euro större än år 2020.

 

Växande volymer

Volymen på bankverksamheten, det vill säga den totala inlåningen, utlåningen, fondstocken och försäkringsrörelsen, fortsatte att växa och uppgick till 2 282 miljoner euro. Tillväxten var 5,2 procent.

Under året tog Vasa Andelsbanks kunder nya bolån för 84,1 miljoner euro, vilket är en liten ökning jämfört med föregående år (2020: 71,4 milj. euro). Bolånestocken växte med 3,1 procent till 484,4 miljoner euro. Av de bostadskrediter, som lyftes år 2021, tecknades 42,5 procent med någon form av ränteskydd, vilket är en klar ökning från året innan. Dessutom tecknade även ett stort antal bostadsbolag ränteskydd för att skydda sig mot eventuella kommande räntehöjningar.

Sammanlagt beviljade banken nya krediter för 166,6 miljoner euro, vilket är cirka 10 miljoner euro mindre än år 2020. Kreditstocken i sin helhet ökade med 2,3 procent till 985,4 miljoner euro, vilket Ulf Nylund betraktar som ett gott resultat med beaktande av de många utmaningarna, bland annat coronapandemin.

Under året öppnade kunderna hela 280 nya BSP-konton hos Vasa Andelsbank. Vid utgången av året hade banken 1 230 aktiva BSP-kunder. 

Också bankens OP Private-avdelning hade ett bra år, trots coronautmaningarna. Kapitalet, som avdelningen förvaltar, växte med drygt 22,8 procent, en tillväxt som hör till de bästa bland Andelsbankerna. OP Private betjänar kunder som har cirka 100 000 euro eller mera att placera.

Tack vare den ekonomiska osäkerhet, som kunderna kände, blev det fortlöpande sparandet en riktig hitprodukt.

– Många insåg att det är viktigt att ha lite pengar i spar, ifall något överraskande skulle ske. Vi är glada över att folk aktivt börjat månadsspara. Under året gjorde kunderna hela 2 708 fortlöpande sparavtal, säger Ulf Nylund.

Vasa Andelsbanks företagssektor utvecklades väl även under år 2021. Tillväxttakten var god, kreditstocken växte med drygt 4,3 procent och ligger nu på nästan 416 miljoner euro. Tillväxten bland företagen, gällande sparande och placeringar, var hela 17,5 procent och innebar ett rekord för banken.

– Bankens fortsatt höga aktivitet inom företagssektorn har gett ett positivt utfall, och vi kommer att hålla bra fart även under år 2022, bedömer Ulf Nylund.

 

 

Betydande ägarförmåner

Kundtillströmningen var fortsatt god också under år 2021, och banken fick hela 1 751 nya kunder. Antalet ägarkunder ökade med 1 452 och uppgår nu till 27 284 av Vasa Andelsbanks totalt cirka 49 400 kunder. Ägarkundernas bonusförmåner var vid utgången av december 2 049 000 euro.

Ägarkunderna kan använda bonusarna bland annat till att betala banktjänster, juridiska tjänster och försäkringspremier hos Pohjola. Ägarkunderna använde hela 1 461 000 euro att betala sina försäkringar i Pohjola Försäkring. Som ny förmån för ägarkunderna införde banken att inte ta betalt för att öppna ett värdeandelskonto, också aktieförvaret är gratis.

Vid årsskiftet hade ägarkunderna placerat sammanlagt 40,4 miljoner euro (2020: 37,0 milj. euro) i Vasa Andelsbanks avkastningsandelar. För år 2022 är målsättningen att betala 4,45 procent i ränta på avkastningsandelarna.

– Det är vårt sätt att uppmärksamma ägarkunderna under jubileumsåret då OP Gruppen fyller 120 år, säger Ulf Nylund. 

Enligt honom är räntan på avkastningsandelarna redan god, 3,25 procent under år 2021. Det innebär en sammanlagd ränteutbetalning om 1 194 179 euro.

– Man kan med fog säga att vi stöder ägarkundernas vardag och främjar att placeringar och pengar stannar kvar i Österbotten.

Under verksamhetsåret understödde Vasa Andelsbank ett stort antal föreningar, idrotts- och kulturutövare samt kurser och bidrog till att höja unga personers ekonomikunskaper, med sammanlagt cirka 50 000 euro.

– Det är en betydande summa för att utveckla regionen och för att möjliggöra att högklassiga aktiviteter kan utövas här, säger Ulf Nylund.

Dessutom betalade banken, för fjärde året i rad, två veckors lön åt 20 ungdomar som arbetade för någon lokal förening. Banken har även aktivt stöttat lokala företagare genom att koncentrera inköpen av tjänster och produkter till lokalnivå. Dessutom har den lottat ut olika lokala producenters varor bland sina ägarkunder.

 

Intressant men turbulent framtid

Tillväxten i den europeiska och finska ekonomin var positiv under hela år 2021. De senaste prognoserna visar emellertid att tillväxten avtar något, men förblir positiv under år 2022.

Enligt Ulf Nylund ser början av år 2022 ut att bli rätt intressant med en positiv tillväxt. Oroligheterna ute i världen gör dock att året kan bli turbulent.

I hemlandet är pälsdjurssektorn fortsättningsvis ett klart orosmoment. Näringen befinner sig i en djup svacka, och ingen kan säga när det eventuellt vänder till det bättre. Dessutom ställer coronan till det ytterligare för pälsdjurssektorn därför att det inte går att ordna auktioner med fysisk närvaro. Lönsamheten har varit svag under flera år.

– Det ser inte ut att bli bättre i år heller. En del av dem, som verkar inom den här sektorn, lägger troligen ned verksamheten eller tvingas till det, om lönsamheten inte snabbt blir bättre, säger Ulf Nylund.

Han framhåller att digitaliseringen, till följd av den fortsatta coronapandemin, fortsatte ta nya kliv framåt bland kunderna under år 2021. Många har tagit i bruk, nättjänsten op.fi, OP-mobilen och aktivt börjat använda kort mera än tidigare, då de betalar i affärer.

– Trots den svåra situationen har personalen, i mån av möjlighet, gett personlig betjäning. Vi har dessutom hållit våra kontor öppna under hela år 2021. För banken är det viktigt att vi sköter våra nuvarande kunder bra. Personalen har under året gjort ett strålande arbete och förtjänar allt beröm man kan ge, framhåller Ulf Nylund.  

Omstruktureringarna inom bank- och försäkringsverksamheten fortsätter också under år 2022. Inom OP Gruppen pågår ett stort antal fusionsdiskussioner, vilket betyder att Andelsbankernas antal minskar kraftigt under de kommande åren.

– Det ger Vasa Andelsbank, som är en stark lokal aktör, många nya möjligheter. Därför ser vi med tillförsikt på år 2022, säger Ulf Nylund.

 

 

VAB i siffror 1–12/2021

Rörelsevinst: 5,1 milj. e (+7,3 %)
Räntenetto: 12,0 milj. e (+2,1 %)
Inlåning: 795,9 milj. e (+4,9 %)
Utlåning: 985,4 milj. e (+2,3 %)
Nya krediter: 166,6 milj. e (-5,6 %)
Nya bolån: 84,1 milj. e (+17,8 %)
Oreglerade krediter: 6,7 milj. e (+22,4 %)
Bankverksamheten: 2 282,1 milj. e (+5,2 %)
Provisionsintäkter: 7,9 milj. e (+10,3 %)
Administrationskostnader (personalkostn. ingår): 11,3 milj. e (+1,3 %)
Förväntade kreditförluster och nedskrivning av krediter:  1 934 274 e  
Kapitaltäckningsgrad: 24,62 %  

 

Ytterligare information: vd Ulf Nylund, tfn 050 364 4603.