Stradivarius
Kuvassa vasemmalta: Rebecca Roozeman, OP Ryhmän Taidesäätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio, Iidamari Ahonen ja Emil Hartikainen.

Stradivarius ja muita Taidesäätiön arvosoittimia lainaksi lupaaville nuorille muusikoille

OP Ryhmän Taidesäätiö on vuodesta 1987 tukenut esittävää säveltaidetta lainaamalla arvosoittimiaan lahjakkaille nuorille muusikoille, jotta he voivat kehittyä urallaan.

Soittajien valinta perustuu aiempien saavutusten lisäksi myös vaativiin tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokoelmaan kuuluu viisi viulua, kaksi alttoviulua ja kolme selloa.

OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimia on lainannut yhteensä yli 100 muusikkoa, ja monista heistä on kehittynyt kansainvälisestikin arvostettuja taiteilijoita. Esimerkkinä mainittakoon Réka Szilvay, joka toimii nykyään Sibelius-Akatemian viulumusiikin professorina, Pekka Kuusisto ja Antti Tikkanen, jotka ovat tämän hetken tunnetuimpia suomalasia viulisteja sekä sellisti Klaus Mäkelä, joka on juuri tehnyt kansainvälisen läpimurron kapellimestarina.

OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoitinten uudet haltijat 2019 alkaen:

Antonio Stradivari "Iiriläinen" -viulu (1702)

Viime syksyn hakuprosessissa OP Ryhmän Taidesäätiön arvokkaimman soittimen haltijaksi seuraavaksi kolmeksi vuodeksi valittiin Rebecca Roozeman (s. 2001). Hän aloitti viulunsoiton vuonna 2007 Espoon musiikkiopistossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius Akatemian nuorisokoulutuksessa Pekka Kauppisen johdolla.

Rebecca Roozeman on voittanut 1. palkinnon Seppo Tukiaisen viulukilpailussa vuonna 2010, Tallinnan Noor Muusik -kilpailussa vuonna 2011 ja Leonid Kogan -viulukilpailussa Brysselissä vuonna 2018. Vuonna 2015 hän saavutti nuorimpana osallistujana kolmannen palkinnon Janne-kilpailussa.

Pierre & Hippolyte Silvestre -viulu (1843)

Iidamari Ahonen (s. 2003) aloitti viuluopintonsa Nikolai Fadeevin oppilaana Tampereen konservatoriossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Helsingin konservatoriossa Petri Aarnion johdolla.

Iidamari Ahonen on voittanut 1. palkinnon kansainvälisessä Kaunas Sonorum 2013 -kilpailussa Liettuassa ja Giovani Musicisti 2014 -viulukilpailussa Italiassa. Tallinnan Noor Muusik -kilpailun jousisoitinsarjassa hän sai 3. palkinnon vuonna 2013 ja Belgiassa Concours Grumiaux -viulukilpailussa 3. palkinnon vuonna 2015. Juhani Heinosen viulukilpailussa hän sai 2. palkinnon vuonna 2016.

Charles Gaillard -viulu (1867)

Emil Hartikainen (s. 2003) aloitti viulunsoiton 7-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa Grazyna Zeranska-Gebertin johdolla. Tällä hetkellä hän opiskelee Sibelius Akatemian nuorisolinjalla Réka Szilvayn johdolla.

Emil Hartikainen on voittanut 1. palkinnon Seppo Tukiaisen viulukilpailussa vuonna 2009 ja kansainvälisessä Florida Keys -kilpailussa vuonna 2018.  Tallinnan Noor Muusik -kilpailussa hän sai 2. palkinnon vuonna 2013 ja Juhani Heinosen viulukilpailussa 3. palkinnon vuonna 2016.