Arjen pankkipalvelut seniorille – olemme apunasi!

Kanssamme hoidat arjen pankkiasiat vaivattomasti vaikka kotisohvaltasi. Arjen raha-asiat hoituvat itsenäisesti tai tuellamme – olemme aina apunasi. Löydät tältä sivulta tietoa senioriasiakkaille suunnatuista digitaalisista palveluistamme, maksamisesta ja erityistukea tarvitsevien asioinnista.

Senioreille suunnatusta oppaastamme löydät vinkkejä pankkiasioiden itsenäiseen hoitamiseen ilman älypuhelinta tai tietokonetta. Voit ladata ja tulostaa oppaan myös läheisellesi, joka ei käytä tietokonetta tai älypuhelinta tältä sivulta  www.op.fi/seniorit

 

Palvelua puhelimessa

Kaipaatko apua arjen pankkiasioissa?  Erityistukea tarvitseville ja heidän läheisilleen on oma puhelinlinja 010 252 9627 *, jossa autamme ja opastamme arkisin klo 9-16. Linja on auki toistaiseksi. Puhelinpalvelussa voit hoitaa muun muassa seuraavia asioita:

  • Suoramaksutoimeksiannon tekeminen 
    • Voi tehdä myös toisen puolesta, mikäli olet tilin käyttöoikeutettu (laaja käyttöoikeus) 
  • Tilin saldo- ja tapahtumakysely
  • Maksupalvelutoimeksiannon muuttaminen sekä maksun hyväksyminen ja vahvistaminen
  • Maksupalvelukuorien tilaaminen kotiosoitteeseen
  • Sähköisten pankkipalveluiden opastus (op.fi, OP Saavutettava, OP-mobiili).
  • Uuden kortin tilaus ja kortin käyttöön liittyvä opastus.

*Puhelun hinta on kiinteän verkon lankaliittymistä ja kotimaisista matkapuhelinliittymistä 0,0835 e/puhelu + 0,167 e/min (hinta sisältää ALV:n).

Lisäksi Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelunumero 0100 0500 (pvm/mpm) palvelee kaikkia asiakkaitamme.

Näin pääset alkuun digitaalisten palveluidemme käytössä

Onko käytössäsi OP:n tunnukset, mutta et ole vielä niitä käyttänyt? Oletko ihan uusi käyttäjä ja mietit, mistä lähteä liikkeelle?

OP Etelä-Häme tarjoaa maksutonta digiopastusta. Varaa aika opastukseen soittamalla numeroon 0100 0500.

Meiltä saat myös opastusmateriaalit digitaalisiin palveluihin. Voit tulostaa Varmuutta verkkoon opastusmateriaalit alta löytyvien linkkien kautta tai noutaa ne konttoreistamme.

Teemme myös asiantuntijavierailuja yhdistysten tilaisuuksiin OP Etelä-Hämeen toimialueella. Puheenvuoroa voi tiedustella sähköpostitse etela-hameen.paivittaiset@op.fi

Tarvitset digitaalisia palveluita varten

  • OP:n tunnukset (OP:n tunnusten avaamiseen tarvitaan poliisiviranomaisen myöntämän henkilökortti tai passi)
  • Nettiyhteyden
  • Avainlukulistan
  • Matkapuhelimen, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä. Kirjautuminen ja maksut vahvistetaan tarvittaessa tekstiviestin avulla

Muistathan, että tunnukset ovat henkilöllisyystodistuksesi verkossa. Älä koskaan luovuta tai lainaa niitä muille.

Kaikissa digitaalisissa palveluissamme hoidat asioitasi sujuvasti ja turvallisesti. Palveluihin tunnistaudut joko Mobiiliavaimella tai avainlukulistan avulla. Mobiiliavaimen saat käyttöösi OP-mobiili -sovelluksessa.

Tutustu palveluihimme ja ota käyttöösi sinulle sopivin vaihtoehto, kun käytössäsi on OP:n tunnukset.

OP-mobiili-opastusvideo

OP-mobiili on OP:n sovellus, jolla hoidat helposti omia päivittäisiä raha-asioitasi älylaitteella.

Mietityttääkö OP-mobiilin käyttö? Katso alla olevasta videosta, kuinka ladataan OP-mobiili, vinkit raha-asioiden hoitamiseen, mikä on mobiiliavain ja miten sitä käytetään sekä turvallisesta asioinnista OP-mobiilin kautta. Video on tallenne OP Etelä-Hämeen järjestämästä etäopastustilaisuudesta 9.5.

 

OP Tiliviesti - uusi tekstiviestipalvelu ei-digitaalisille asiakkaillemme

OP Tiliviesti auttaa sinua seuraamaan oman tilisi tapahtumia helposti, ilman käyntiä pankkiautomaatilla tai osuuspankin konttorissa. Saat tekstiviestin maksusta tai laskusta heti, kun se on veloitettu tililtäsi. Voit tilata tekstiviesteihin myös tiedon tilisi saldosta, jotta voit aina olla varma, onko tilillä riittävästi rahaa ostoksiisi. 

  • Saat tekstiviestin aina, kun tililläsi tapahtuu jotakin.
  • Näet tilitapahtumasi myös tiliotteiden välillä.
  • OP Tiliviestillä saat saldo- ja tapahtumatiedot puhelimeesi. Enää sinun ei tarvitse käydä pankkiautomaatilla tai osuuspankin konttorissa niitä tarkistamassa – eikä maksaa yksittäisistä saldo- tai tapahtumakyselyistä.

Saat tiliviestin käyttöösi tekemällä sopimuksen omassa konttorissasi. Ota matkapuhelin mukaan.

OP Saavutettava

Jos digitaalisten palveluiden käyttäminen tai ylipäätään verkossa toimiminen ei ole sinulle vielä luontaista, ota käyttöösi OP Saavutettava -verkkopalvelu. Palvelu tarjoaa peruspankkipalvelut helposti ja selkeästi. Pystyt hoitamaan maksut ja rahan siirron omalle tilille sekä tarkastelemaan tilejäsi, tiliesi saldoja ja tilitapahtumia.

OP Saavutettavaa voit käyttää tietokoneellasi tai tabletillasi. Voit kirjautua OP Saavutettavaan samoilla OP:n tunnuksilla kuin muihinkin OP:n digitaalisiin palveluihin.

Kenelle OP Saavutettava on tarkoitettu?

OP Saavutettava on suunniteltu ja kehitetty yhteistyössä Näkövammaliiton kanssa. Suunnitteluun on osallistunut muun muassa ikäihmisiä, näkövammaisia ja henkilöitä, joilla on motorisia haasteita. OP Saavutettavan avulla varmistamme kaikille tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia peruspankkipalveluja. Helpon kielensä ansiosta OP Saavutettava sopii hyvin myös asiakkaille, jotka osaavat hieman suomea, ruotsia tai englantia.

Kokeile OP Saavutettavan käyttöä kokeiluversiossa

OP Saavutettavasta on olemassa kaikille avoin kokeiluversio. Kokeiluversion avulla voit testata palvelun käyttöä, vaikka et olisi OP:n asiakas. Palvelun oikeilta näyttävät ominaisuudet eivät kokeiluversiossa toimi oikeasti eivätkä palvelussa olevat tilit ole oikeita. Voit siis rauhassa kokeilla palvelun eri ominaisuuksia ilman että käytät omia tilitietojasi.

Maksaminen

Maksamisen asioita voit hoitaa kätevästi kotoa käsin. Valitse sinulle sopivin tapa maksaa laskuja ja ota maksukortti käyttöösi. Voit tarvittaessa nostaa kortillasi käteistä automaateista ja tiettyjen kauppaketjujen kassoilta. Korttia tai OP:n tunnuksia hyödyntämällä voit tilata verkosta esimerkiksi ruokaa ja muita ostoksia suoraan kotiovellesi.

Maksukuoripalvelu

Maksukuoria, tilisiirtolomakkeita ja niiden täyttöohjeita löytyy nyt useista konttoreista heti sisäänkäynnin lähettyviltä, ja niitä voi tilata myös puhelimitse kotiin. Niitä kannattaa hyödyntää, jos suoramaksu tai e-lasku ei syystä tai toisesta ole mahdollinen. Maksukuoreen voi laittaa kaikki tarvittavat laskut ja tilisiirtolomakkeet, ja toimittaa ne pankin maksettavaksi. Kuoret ovat vastauslähetyksellisiä, joten ne voi laittaa mihin tahansa Postin laatikkoon.

Jos autat lähipiiriisi kuuluvia käymällä kaupassa ja apteekissa, tarkista samalla ovatko heidän laskujen maksuun liittyvät asiat kunnossa. Osuuspankkien konttoreista voi hakea maksukuoria ja viedä niitä sellaisille omaisille ja naapureille, joilla ei ole mahdollisuutta hoitaa laskujaan digitaalisia kanavia käyttäen.

Suoramaksu

Jos sinulla tai läheiselläsi on vielä pankin tiskillä maksettavia laskuja, yleensä yksinkertaisinta on tilata laskut OP:n digipalveluun e-laskuna. Jos OP:n digipalvelun käyttö ei ole mahdollista, helpoin ja turvallisin tapa laskujen maksuun on maksuton suoramaksu.

Suoramaksussa laskuttaja lähettää postissa paperilla ilmoituksen maksuista, jotka veloitetaan tililtä eräpäivänä.

Jos haluat ottaa suoramaksun käyttöön, soita OP:n puhelinpalveluun 0100 0500 tai Erityistukea tarvitsevien ja heidän läheistensä omalle puhelinlinjalle 010 252 9627 *, jossa autamme ja opastamme arkisin klo 9-16.

Varaa viimeisin lasku lähellesi, jotta voit tarkistaa maksua varten tarvittavat tiedot. Suoramaksuvaltuutus koskee tulevia laskuja. Jo saapuneen laskun maksamiseen voit käyttää maksukuorta. 

*Puhelun hinta on kiinteän verkon lankaliittymistä ja kotimaisista matkapuhelinliittymistä 0,0835 e/puhelu + 0,167 e/min (hinta sisältää ALV:n).

Läheisen auttaminen pankkiasioissa

Kaipaatko tukea läheiseltä pankkiasioiden hoidossa? Vai haluaisitko auttaa senioria arjen raha-asioissa? Koostimme päivittäisten raha-asioiden asiantuntijoiden kanssa 5+1 vinkkiä oheiselle videolle. Samaa asiaa käsitellään myös blogissa, joka löytyy täältä

Valtuuta luotettava henkilö pankkiasioidesi hoitoon -käyttöoikeudet ja edunvalvontavaltuutus

Voit antaa omaan tiliisi käyttöoikeudet luotettavalle läheiselle. Tämä valtuutus riittää esimerkiksi säännöllisten laskujen maksamiseen.

Edunvalvontavaltuutus

Edunvalvontavaltuutuksen avulla voi varautua etukäteen esimerkiksi iän tai sairastumisen aiheuttamaan pysyvään toimintakyvyttömyyteen. Edunvalvontavaltakirjalla määritellään ne asiat, joita valtuutus koskee sekä nimetään henkilö, jolle valtuutus halutaan antaa. Edunvalvontavaltuutus on tavallista edunvalvontaa joustavampi tapa järjestää asioiden hoito.

Miten edunvalvontavaltakirja laaditaan ja milloin se tulee voimaan?

Edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Henkilön on oltava valtuutusta laadittaessa oikeustoimikelpoinen ja hänen on ymmärrettävä laatimansa valtakirjan merkitys. Valtakirja tehdään lain mukaan määrämuodossa kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä.

Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, kun valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan omista asioistaan. Valtakirja vahvistetaan tämän jälkeen Digi- ja Väestötietovirastossa. Ilman vahvistusta valtakirja ei ole pätevä, eikä sen avulla voi hoitaa asioita.

Mitä edunvalvontavaltakirja avulla voi tehdä?

Edunvalvontavaltakirjassa määritellään mitä asioita valtuutus koskee. Valtuutus voi olla hyvin yleisluontoinen taloudellisten ja henkilöä koskevien asioiden hoitoa varten annettu valtuutus. Yleisluontoinen valtuutus kattaa muun ohella valtuuttajan sijoitusomaisuuden hoidon jatkumisen. Lisäksi sillä voidaan jatkaa varallisuuden siirtämistä ja lahjoittamista seuraaville sukupolville. Edunvalvontavaltakirja mahdollistaa tarvittaessa myös yhteisenä kotina käytetyn asunnon vaihtamisen. Valtuutuksen voi halutessaan rajata koskemaan vain tiettyjä oikeustoimia, asiaa tai omaisuutta.

Valtuutus annetaan nimetylle luonnolliselle henkilölle. Valtakirjaan kannattaa nimetä myös vara- ja toissijainen valtuutettu sen varalta, että varsinainen valtuutettu on tilapäisesti tai pysyvästi estynyt hoitamaan valtuutetun tehtävää. Lisäksi on suositeltavaa nimetä myös esteetön varavaltuutettu, jolla on oikeus edustaa valtuuttajaa silloin, kun muut edellä mainitut valtuutetut ovat esteellisiä.

Ota yhteyttä Etelä-Hämeen Osuuspankin lakipalveluihin. Laaditaan yhdessä sinun tilanteeseesi sopiva edunvalvontavaltakirja. Ajanvarausnumeromme ovat 010 254 9146 ja 010 254 9160.

Toimeksiannosta veloitetaan palveluhinnaston mukainen palkkio, jonka maksamiseen voidaan käyttää kertyneitä OP-bonuksia.

Lakipalvelut

OP Etelä-Hämeen Lakipalvelut on apuna elämäsi lakiasioissa. Ole meihin yhteydessä, kun tarvitset esim. testamentin, edunvalvontavaltakirjan, perunkirjoituksen, osituksen tai lahjakirjan. Laadimme asiantuntemuksella myös kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden kauppakirjat. Lisäksi opastamme sinua varallisuuteen liittyvissä veroasioissa.

Ota yhteyttä, ajanvarausnumeromme ovat 010 254 9146 ja 010 254 9160.