Iso kysymysmerkki

Lasten ja nuorten kuvataidekilpailu 2020

Vuoden 2020 kuvataidekilpailun pääteemana on "Onnea on... piirtäminen, maalaaminen, kuvaaminen, voittaminen".

OP Helsingin järjestämään pääkaupunkiseudun alueelliseen kuvataidekilpailuun kutsuttiin mukaan kaikki Espoon, Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten suomen- ja ruotsinkieliset koulut, yhteensä 280 koulua. Kilpailuun osallistui pääkaupunkiseudulta 340 lasta 30 koulusta. 

Kuvataidekilpailun teemana oli onni ja onnellisuus. Kilpailutehtävässä kannustettiin osallistujia miettimään, mikä tekee juuri heidät onnellisiksi. 

Kilpailussa kilpailtiin kolmessa sarjassa: 6-8-vuotiaat, 9-10-vuotiaat ja 11-13-vuotiaat. OP Helsingin kuvataidekilpailun tuomaristo valitsi kolme parasta työtä kustakin sarjasta. Arvostelussa huomioitiin kokonaisvaikutelmaa, omaperäisyyttä, aitoutta, fantasiaa ja ilmaisuvoimaa. Kilpailutöissä oli mahdollista hyödyntää monipuolisesti kaikkia maalaus- ja piirrostekniikoita.

”Kilpailutöissä onnea on kuvattu monella eri tavalla ja juuri se tuo hienosti esiin onnen henkilökohtaisuuden. Onnea voi olla huikea hetki juuri ennen kuin päästät polkupyörän vauhtiin tai kun olet yhdessä ystävien kanssa. Yhtä hyvin se voi myös olla oma yksityinen lukuhetki tai sitä, kun jaat omia ajatuksiasi vaikkapa sosiaalisen median välityksellä. Onnella on kilpailutöissä yhtä monta värimaailmaa kuin on töiden tekijöitä. Onni on.", tuomariston puheenjohtaja kuvataiteilija ja Helsingin Kuvataidekoulun opettaja, Iina Heiskanen kuvaa tämän vuoden kilpailutöitä. 

OP Helsingin kilpailussa palkitut työt

Sarja 1: 6-8-vuotiaat

1. sija: Leevi Liljamo, Itä-Hakkilan koulu, Vantaa

Kuva 1

Työn nimi: Taikalinnut, on kivaa seurata lintuja. Haluaisin itsekin lentää.

Tuomariston kommentti: Työ on viimeistelty ja siinä on käytetty taidokkaasti värejä. Sommitelma on tasapainoinen. Hienot värit ja hauskat lintuhahmot.

 

2. sija: Julia Nurminen, Månsas lågstadieskola, Helsinki

Kuva 2

Työn nimi: Ystävät luonnossa 

Tuomariston kommentti: Työssä puhuttelee onnen tuominen ihmisten ja luonnon kautta. Iloiset lapset kohtaavat - onnea tuo yhdessäolo ja leikki. Luonto esitetään juurevana ja taivaita hipovina vuorina. Työssä on omanlaisensa värimaailma ja sen tunnelma on lämmin. Työssä on myös onnistunut sommitelma.

 

3. sija: Oskar Mäkelä, Sakarinmäen peruskoulu, Helsinki

Kuva 3

Työn nimi: Minä ja Allu-koira

Tuomariston kommentti: Työssä on käytetty kauniisti vesivärejä ja väriliituja/puukynää. Lapsen ja nallukan yhteys on hellyttävä ja luo lämpimän tunnelman. Kuvasta välittyy onni. Humoristinen työ, jossa ilmeikkäät hahmot.

 

Sarja 2: 9-10-vuotiaat

 

1.sija: Alex Joela, Sakarinmäen peruskoulu, Helsinki

Kuva 4

Työn nimi: Onnen pyöräilyä

Tuomariston kommentti: Työstä välittyy rennon letkeä tunnelma. Onnea tuo pyöräily ja sillä temppuilu. Kaupunkisilhuetti taustalla luo urbaanin fiiliksen. Vaikka kuva on pysähtynyt, siinä on kutkuttava aavistus vauhdista. Piirrosjälki on persoonallinen ja kokonaisuudesta tulee hyvä mieli. Hienot värit ja onnellinen hahmo.

 

2. sija: Sofi Daalia, Poikkilaakson ala-aste, Helsinki

Kuva 5

Työn nimi: Kaverit

Tuomariston kommentti: Onnea on ystävä ja yksi halaus. Kuvassa on yksi hetki, joka voi kestää sekunneista pidempäänkin. Lämmin ja rakkaudellinen tunnelma. Taidokkaat hahmot ja ystävyyden ilo näkyvissä.

 

3. sija: Annabel Rebane, Snellmanin ala-aste, Helsinki

Kuva 6

Työn nimi: Kesäilta 

Tuomariston kommentti: Kukkaniitty tuikkivien tähtien ja revontulien alla. Tyttö ja lemmikki. Työ välittää mielenkiintoisen tunnelman, jota jää pohtimaan. Kenelle tyttö kerää kukkakimpun?

 

Sarja 3: 11-13-vuotiaat

 

1. sija: Aino Säntti, Westendinpuiston koulu, Espoo

Kuva 7

Työn nimi: Tiktok-videoiden kuvaaminen kesällä

Tuomariston kommentti: Työ saa hymyilemään, siinä on huumoria. Kokonaisuus on viimeistelty ja sommitelma selkeä ja toimiva. Humoristinen ja ilmeikäs omakuva.

 

2. sija: Lilianne Hiienkoski, Poikkilaakson ala-aste, Helsinki

Kuva 8

Työn nimi: Kesäpäivä kaverin kainalossa

Tuomariston kommentti: Kerta kaikkiaan ihastuttava työ, joka voisi hyvin olla ”Onni”-nimisen satukirjan kuvitus. Kesäinen kukkapelto ja lemmikki kainalossa. Ympärillä pörrää ampiainen ja leppäkerttu tekee matkaansa. Kuva herättää kaikki aistit – kesän tuoksun voi tuntea nenässään. Onni tuntuu olevan tässä ja nyt, ilman kiirettä. Työ on hyväntuulinen ja sen sommitelma on tasapainoinen. Työn jälki on rentoa ja ilmavaa.

 

3. sija: Braah Summak, Veräjäpellon koulu, Espoo

Kuva 9

Työn nimi: Perhe

Tuomariston kommentti: Työ on sekä aiheeltaan että sommitelmaltaan omaperäinen. Voimakkaat värit tukevat aihetta. Arvoituksellinen, mielenkiintoinen kuva.

 

Suomessa kilpailu järjestettiin 75 osuuspankissa yhteistyössä toimialueidensa koulujen kanssa. Kaikki alueellisten osakilpailujen sarjojen ensimmäisellä sijalla olevat työt osallistuvat valtakunnalliseen kilpailuun, joka ratkeaa Helsingissä toukokuun lopussa. Valtakunnalliset voittajatyöt jatkavat vielä syksyllä Berliinissä järjestettävään kansainväliseen finaaliin.

Jugend Creativ on osuustoiminnallisten pankkien järjestämä maailman suurin lasten ja nuorten kuvataidekilpailu, jolla halutaan lisätä lasten arkeen iloa, luovuutta sekä onnistumisen kokemuksia. Kilpailuun osallistuvia maita on Suomen lisäksi Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Vuosittain kilpailuun osallistuu jopa 800 000 lasta ja nuorta.

Kansainvälinen kilpailu viettää tänä vuonna 50-vuotis juhlavuottaan ja Suomi on mukana 44. kerran.