Jo yli sata vuotta toimintaa asiakkaiden parhaaksi

Perinteikkään Kuhmon Osuuspankin satavuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2022.

Kuhmon Osuuspankki on perinteikäs, omalla toimialueellaan vahva pankki, jonka toiminnan alkamisesta tuli kuluneeksi sata vuotta vuonna 2022. Pankki oli toimintansa alussa yksi Kuhmon neljästä osuuskassasta, ja sen nimi oli Etelä-Kuhmon Osuuskassa. Muut osuuskassat lopetettiin aikanaan, ja koko kunnan alueella toimivan osuuskassan muodostanut päätös syntyi Etelä-Kuhmon osuuskassan varsinaisessa syyskokouksessa vuonna 1938. Tällä päätöksellä pankin toimipaikka muuttui Kuhmon keskustaan ja nimi muuttui Kuhmon Osuuskassaksi.

Koko pitkän historian aikakautta pankin toimintaa on leimannut omistautuminen paikkakunnan elinvoimaisuuden kehittämiseen. Tänä aikana Kuhmo on kasvanut voimakkaasti ja kehittynyt sekä liike-elämän että yhteisöllisten rakenteiden osalta. Myös ympäröivä yhteiskunta on muuttunut, mutta pankki on seurannut aina mukana tai jopa hieman kehityksen etujoukoissa. Pankki on mukautunut ja myös osallistunut paikkakunnan kehittämiseen omalla panoksellaan. Esimerkiksi paikkakunnalle tärkeän Kostamus-projektin aikana Kuhmon Osuuspankki piti omaa toimipistettään Kostamuksessa, missä suuri osa pankin asiakkaista työskenteli.

Maatalousyhteiskunnan kasvun jälkeen seurasi digitaalinen aikakausi, jolloin pankkitoiminnassa käytiin läpi sen historian suurimpia muutoksia: lyijykynä, reikäkortit ja -nauhat sekä kirjoituskoneet väistyivät digitaalisten työkalujen tieltä. Digitaalisuutta seurasi käteisen rahan käytön voimakas väheneminen, palvelupisteiden ja myös konttoriasioinnin määrän supistuminen. Nykyään pankkiasiointi tapahtuu pääosin verkon välityksellä ilman tarvetta käydä konttorissa.

Aikakausien myllerryksissä yksi on ollut pysyvää: Kuhmon Osuuspankin periaate toimia asiakkaan hyväksi.

Kuhmon Osuuspankki juhli satavuotiasta matkaansa koko vuoden 2022. Vuosina 1972 julkaistu, vuonna 1997 päivitetty historiikki-teos  sai jälleen lisäsivuja, ja samalla koko teos painettiin uudestaan 100 vuotta – Kuhmon Osuuspankki 1922–2022 –historiikiksi. Juhlavuoden kunniaksi historiaa tallennettiin myös dokumentaariseen videoon, joka on katsottavissa tällä sivulla.