Kulttuurikeskiviikot 2019

Kulttuurikeskiviikot-luentosarjan tarjoaa OP Lounaismaan Kulttuuriyhdistys. Luennot pidetään Teatteri Provinssissa, os. Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, Salo. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

Kirsi Niinimäki
MUOTI KIERTOTALOUDESSA;
Kestävää kehitystä vai kiihtyvää kulutusta?
Keskiviikko 9.1.2019 klo 19

Professori Kirsi Niinimäki Aalto Yliopistosta on erikoistunut kestävään ja ympäristömyötäiseen muotiin. Hän on tutkinut kuluttajien asenteita muodin sektorilla sekä vaatteiden kulutusta, merkityksellisiä vaatteita ja materiaalikiertoja. Aalto yliopistossa hän vetää Fashion/Textile FUTURES tutkimusryhmää.

Kiertotalous tarjoaa uusia mahdollisuuksia kestävään ja ympäristömyötäiseen tuotesuunnitteluun. Suljetut materiaalikierrot mahdollistavat uusien tekstiilimateriaalien kehittämisen vaikka tekstiilijätteestä. Siirtyminen kiertotalousajatteluun toisaalta mahdollistaa kestävää kehitystä, mutta toisaalta se voi kiihdyttää ja nopeuttaa vaatteiden kulutusta.

 

Pasi Rinne
KUUSI TARINAA MERKITYKSELLISESTÄ KESTÄVÄSTÄ LII-KETOIMINNASTA – ASKELEITA PAREMPAAN MAAILMAAN

Keskiviikko 23.1.2019 klo 19

Ilmastonmuutos, eroosio ja katoava luonnon monimuotoisuus heikentävät maapallon kantokykyä ja asettavat muutoshaasteen. Lisääntyvä ihmismäärä, kaupungistuminen ja muuttuvat kulutustottumukset lyhentävät reagointiaikaa. Maailmaa on muutettava nopeasti. Kestävän liiketoiminnan kehittäjä Pasi Rinne on yli 25 vuoden ajan keskittynyt maailmanparantamiseen. Hän on johtanut YK:n toimintaa luonnonkatastrofialueilla, selvittänyt sotien ympäristövaikutuksia ja rakentanut parempaa ympäristöpolitiikkaa. Pääosan elämästään hän on kuitenkin kehittänyt bisnestä, joka tekee maailmasta puhtaampaa ja turvallisempaa. Sillä vain, jos bisnes tuottaa puhtaita ja kestäviä ratkaisuja, saavutamme riittävän muutoksen riittävän nopeasti. Kuusi tarinaa kestävästä liiketoiminnasta kertoo esimerkkejä matkan varrelta – Dar es Salaamin lähiöistä Saaristomeren poukamiin.

 

Erik Bonsdorff
ITÄMEREN LUONNON TULEVAISUUS
Keskiviikko 6.2.2019 klo 19

Erik Bonsdorff on Åbo Akademin meribiologian professori, erikoisalanaan Itämeren ja rannikkovesiemme ympäristön tila. 2017 hän oli Vuoden Professori Suomessa. Bonsdorffilla on pitkä kansainvälinen tutkijanura, johon mahtuu merentutkimusta aina Etelämantereen niemimaata ympäröiviltä vesiltä arktiselle Grönlanninmerelle, vuorovesirantojen ekologista tutkimusta Euroopassa ja tropiikeissa, sekä urbaanien laguunien ympäristöasioita (Venetsian laguunin ympäristö- ja ilmastoasioita käsittelevä kansainvälinen asiantuntijapaneeli). Itämerellä häntä kiinnostaa biologisen monimuotoisuuden ekologinen toiminta, sekä siihen vaikuttavat ihmisen aiheuttamat haittavaikutukset, kuten rehevöityminen ja ilmastonmuutos. Hänet tunnetaan myös tieteen välittäjänä ja popularisoijana, ja hän osallistui 2018 Suomi Areenaan Itämeren kestävän kehityksen paneeliin.

 

Lasse Kylänpää
HENGENVAARALLINEN MATKA
Keskiviikko 20.2.2019 klo 19

Toimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja Lasse Kylänpäätä kiehtovat kaikki luonnon ilmiöt, mutta luonnon ja ihmisen suhde kiinnostaa häntä erityisesti. Monien tuttujen pikkulintujen määrä on vähentynyt. Muuttolinnut kohtaavat uhkia, joihin ne eivät voi varautua. Elinympäristöt muuttoreiteillä ja talvehtimisalueilla Afrikassa huonontuvat. Välimeren alueella pyydetään laittomasti miljoonia siivekkäitä vuodessa. Ilmaston muuttuminen vaarantaa pitkänmatkan muuttajien pesinnän. Kylänpää on kulkenut suomalaisten laululintujen matkassa Euroopasta eteläiseen Afrikkaan. Hänen teoksensa Linnuntie oli Vuoden luontokirja 2015 -kilpailun finalisti ja se valittiin Suomen kauneimpien kirjojen kokoelmaan. Lasse Kylänpäällä on koti sekä Salossa että Kemiönsaarella.