Tampereen Seudun Osuuspankin tulos tammi-maaliskuu 2020

Koronan vaikutukset hiipivät tulokseen, pankki edelleen kasvussa

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) liikevoitto oli alkuvuonna 18,1 miljoonaa euroa, mikä on 1,8 miljoonaa euroa eli –9,1 % pienempi kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Pankin omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi 109 127 omistajaan. Pankin omistaja-asiakkaille maksettiin alkuvuonna bonuksia 3,5 miljoonaa euroa. Asiakasliiketoiminnan 12 kuukauden kasvu oli 296 miljoonaa, eli 3,5 %. OP-mobiilia käyttävien asiakkaiden määrä ylitti 60 000 käyttäjää ja sähköisten kanavien asiointi kasvatti suosiotaan.

  • Pankin omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksia 3,5 miljoonaa euroa, kasvua 0,4 miljoonaa euroa.
  • Rahoitustoiminta oli 4 018 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli 6,9 %.
  • Asiakasvaroja oli 4 563 miljoonaa euroa, jossa kasvua 0,8 %.
  • Talletukset kasvoivat vuoden takaiseen verrattuna 5,4 % 2 969 miljoonaan euroon
  • OP Tampereella on asiakkaita 186 819, joka on 2 469 enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Omistaja-asiakkaita oli maaliskuun lopussa 109 127, joka on 3 916 enemmän kuin vuotta aiemmin.
  • OP Mobiiliasiakkaita on 60 270 kappaletta, jossa kasvua vuoden alusta 3 374 kappaletta.
  • Vakavaraisuusaste säilyi laskusta huolimatta vahvana ollen 27,06 %. Vuoden vaihteessa se oli 28,7 %.
  • Järjestämättömät saamiset lähtivät vuosineljänneksen aikana kasvuun. Ne olivat maaliskuun lopussa 27,5 miljoonaa euroa, joista yli 90 päivää erääntyneiden saamisten osuus 7,5 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin järjestämättömiä oli 14,3 miljoonaa euroa, joista yli 90 päivää erääntyneiden saamisten osuus 4,3 miljoonaa euroa. Järjestämättömien osuus lainasalkusta on edelleen alhainen 0,68 %. 
  • Maksuohjelmamuutoksia on tehty alkuvuoden aikana yli 3 500 asiakkaalle.
  • OP Koti Pirkanmaa kasvatti markkinaosuuttaan ja asuntovälittäjiensä määrää.

OP Tampere vahva yritysten ja asumisen rahoittajana

Yritys- ja yhteisöliiketoiminnan kehitys maaliskuun loppuun asti oli kohtuullisen normaali. Uusia yritysluottoja nostettiin maaliskuun loppuun mennessä 106,8 miljoonaa euroa, joka on 15,8 % vähemmän kuin edellisvuonna. Vuosi 2019 oli yritysrahoituksessa ennätysvuosi. Asunto-osakeyhtiöluottoja nostettiin 65 miljoonalla eurolla, +19,3 % vuoden takaiseen verrattuna. Yritysluottokannan 12 kk kasvu oli 16,5 %. Koronapandemia vähentänee luotonantoa ja uusien asiakkaiden määrän kasvua ainakin kesään saakka.

Asuntoluottojen kysyntä on hieman laskenut kuluttajien luottamuksen heikentyessä. Uusia asuntoluottoja nostettiin 109 miljoonalla eurolla eli 6,0 % vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Asuntoluottokannan 12 kk kasvu oli 3,0 %. Yhteensä henkilöasiakkaiden uusia luottoja nostettiin 5,6 % vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.

Vakavaraisuus laskusta huolimatta edelleen vahva

Vakavaraisuuden lasku johtuu useammasta eri syystä. Suurin syy on pankin vahva kasvu yritysrahoituksessa. Myös maksukyvyttömyyden määritelmään tulleet muutokset ja yritysten heikentyneet näkymät vaikuttivat negatiivisesti vakavaraisuuden kehitykseen. Vakavaraisuus on edelleen vahva 27,06 %.

Järjestämättömät saamiset lähtivät kasvuun, mutta määrä pysyi suhteellisesti alhaisella tasolla 0,68 % vastuista. Maksuohjelmamuutoksia tehtiin ennätysmäärä koronakriisistä johtuen. Pankki on tarjonnut koronakriisistä johtuviin maksuvaikeuksiin lyhennysvapaita jo yli 3 500 asiakkaalle. Pankin lainasalkun laatu on edelleen erinomainen.

- Koronakriisin vaikutukset heijastunevat myös pankin toimintaan enemmän toisella vuosineljänneksellä kasvun hidastuessa sekä asiakkaiden maksuvaikeuksien yleistyessä. Nyt on erittäin tärkeää yhdessä tehdä kaikki voitava yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi sekä yksityishenkilöiden maksuvaikeuksien helpottamiseksi, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.

Varallisuudenhoito

Varallisuudenhoidossa vuoden ensimmäinen neljännes oli kaksijakoinen. Tammi- ja helmikuussa varallisuudenhoidon sijoitustuotteiden nettomyynti oli vahvassa kasvussa, mutta maaliskuussa koronavirushuolten vuoksi sijoittajat vetivät varojaan pois markkinoilta. Tästä huolimatta laskeneet osakekurssit innostivat maaliskuussa asiakkaita osakeostoihin - ostoja tehtiin OP Ryhmässä maaliskuussa kaksinkertaisesti myynteihin nähden. Ostetuimpia osakkeita olivat Fortum, Nordea, Sampo, Wärtsilä ja Nokia. Rahastot kasvoivat 481 miljoonaan euroon eli 12 kk kasvu oli 3,6 %. Vakuutussäästöt olivat 895 miljoonaa euroa ja niiden 12 kk muutos oli -11,5 %.

 

Asiakastoiminnassa näkyy osin pakon edessä tapahtunut digiloikka. Suurin osa asiakaskohtaamisista tapahtuu nykyään sähköisissä kanavissa. Koronan aikana fyysisiä asiakaskohtaamisia on ollut vähän, mutta lähes kaikki asiat on saatu hoidettua etänä. Kassa-asiointia olemme tarjonneet Hämeenkadun ja Nokian konttoreissa. Muut konttorimme ovat toimineet aikavarauksin ja etäneuvotteluin. Sähköinen asuntokauppa DIAS on lyömässä myös itseään läpi, Vilpponen kertoo.

- Koronakriisi näkyy myös säästäjien ja sijoittajien käyttäytymisessä. Maltti ja pitkäjänteisyys ovat nyt valttia. Säännöllinen säästäminen osakemarkkinoille on aikahajautusta ja toimii asiakkaan eduksi. Omasta suunnitelmasta kannattaa pitää kiinni. Säästämisen merkitys on nyt entistäkin konkreettisempi ja uskon säästämisen suosion kasvavan tulevaisuudessa, Vilpponen lisää.

OP Koti Pirkanmaa Oy Lkv rekrytoi

Tampereella ja ympäristökunnissa tehtiin ensimmäisellä neljänneksellä välittäjien toimesta 1 779 asuntokauppaa. Tämä on noin 5 % enemmän kuin viime vuonna. Uudiskohteita myytiin huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Rakennuslupien väheneminen alkaa näkymään vähitellen uudiskohdekauppojen määrässä. Maaliskuussa nähtiin koronan aiheuttamaa jarrutusta asuntokaupassa Tampereen seudulla noin –7 %

 

-Uudiskohteiden väheneminen vaikuttaa siihen, että hyväkuntoiset käytetyt asunnot kiinnostavat entistä enemmän Tampereella ja ympäristökunnissa. Asuntokauppa jarrutti hetken mutta kysyntä on jo suurempaa kuin viimevuonna. Muutokset markkinoilla on todella nopeita. Tampereen seudulla asunnon myyjät ovat aktivoituneet ja asuntojen myyntejä aloitetaan jo viimevuotiseen tapaan, kertoo OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen.

  

Vuokra-asuntoja on ennätyksellinen määrä tarjolla, sillä opiskelijat ovat etäkouluun siirtymisen jälkeen osin palanneet vanhempien luokse ja Airbnb-asuntoja on laitettu myös normaaliin vuokraukseen. Asuntoja vuokrataan tavalliseen tahtiin, mutta vaihtoehtoja vuokralaisille on enemmän.  

  

Asuntokaupassa käytettyjen asuntojen hinnat ovat nousseet noin 5 % vuodessa keskikoon pysyessä samana. Myyntiajat ovat pysyneet ennallaan. Omakotitalokauppa on piristynyt Tampereen seudulla ja koko maassa jo ennen koronapandemiaa. 

  

OP Koti Pirkanmaa on vahvistanut asemiaan markkinoilla rekrytoimalla uusia välittäjiä. Yhtiö on lisännyt henkilökuntaa arviointipalvelussa sekä toimitilojen ja asuntojen välityksessä.

 

- Olemme rekrytoineet useita kokeneita alalla olevia ja alan ulkopuolelta tulevia tekijöitä. Jatkamme kasvun tiellä myös tässä poikkeustilanteessa. Olemme kasvattaneet markkinaosuuttamme ja tavoitteemme on olla edelläkävijä Tampereen asuntomarkkinoilla ja olla edelleen asiakkaiden ykkösvaihtoehto välittäjää valittaessa. Teemme päivittäin asuntokauppoja vastuullisesti ja turvallisesti myös tässä poikkeuksellisessa ajassa, Voutilainen kertoo.

 

Lisätiedot: toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Tampere, puh. 050 339 8022
toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 568 8424