Tampereen Seudun Osuuspankin tulos, tammi-syyskuu 2018: Uusia luottoja ennätystahtia

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) tulos pysyi kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä hy-vällä tasolla. Liikevoitto oli tammi-syyskuussa 29,5 miljoonaa euroa, joka on 1,3 miljoonaa euroa (-4,3 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tuotot kasvoivat 1,7 miljoonaa euroa (2,5 %) ja asiakasliiketoiminnassa yli-tettiin 8 miljardin euron rajapyykki.

- Uusia luottoja nostettiin 11,2 % enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Kasvua on sekä yritysluotois-sa että nostetuissa asuntoluotoissa. Uusia asuntoluottoja nostettiin 5,7 % enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund.
 
Asiakasvarojen 12 kuukauden kasvu oli 7,0 % ja talletukset kasvoivat 6,1 %. OP Privaten hallinnoimat asiakas-varat nousivat uuteen ennätykseen syyskuun lopussa ja asiakasmäärä kasvoi 11,9 % vuoden takaiseen ver-rattuna. Vakuutussäästöissä oli vahva 12,0 % kasvu.
 

Omistajille bonuksia 9,4 miljoonaa euroa
OP Tampere maksoi bonuksia omistaja-asiakkailleen 7,3 miljoonaa euroa ja muut OP Ryhmän yhtiöt 2,1 mil-joonaa euroa eli yhteensä 9,4 miljoonaa euroa. Pankin omistaja-asiakkaat maksoivat tammi–syyskuussa OP-bonuksilla pankkipalveluja 4,4 miljoonalla eurolla ja OP Vakuutuksen vahinkovakuutusmaksuja 5,0 miljoonalla eurolla.

- Finanssitoimiala on murroksessa ja asiakkaiden tavat käyttää palveluita muuttuvat. Yhä enemmän asioita hoidetaan verkossa ja robotisaation tuella, mutta asiakaskohtaaminen ammattilaisen kanssa on edelleen tärkeä.  OP Tampereen asiantuntijapalveluita saa nyt myös lauantaisin, mikä helpottaa kiireisen arkea, Rosenlund kertoo.
 
Kiinnostus korkosuojaukseen kasvaa
Tampereen alueen mittava rakentaminen ja yritysten edelleen vahva luottamus tulevaisuuteen näkyivät uu-sien nostettujen yritys- ja yhteisöluottojen 15,9 % kasvuna verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Odotukset koron nousuun ovat vahvistuneet ja kiinnostus korkosuojaukseen on kasvanut, suojausaste yritys-luotoissa on tällä hetkellä hieman yli 20 %.
 
Yhä useampi taloyhtiö on varautunut korkojen nousun varalta. Tänä vuonna nostetuista asunto-osakeyhtiöluotoista 22 % on suojattu. Korkosuojauksella asunto-osakeyhtiön osakkaan rahoitusvastike pysyy ennakoitavissa jopa 25 vuodeksi eteenpäin. Tällä hetkellä lähes puolet henkilöasiakkaista suojaa ainakin osan asuntolainastansa.
 
Tammi – syyskuussa 2018 Tampereen ja ympäristökuntien alueella välittäjien toimesta tehtiin 5341 kerros-, rivi- ja omakotitalokauppaa, joka oli 5,6 % vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. Asuntomarkkinan enna-koidaan jatkuvan alkuvuoden kaltaisena. Pirkan OP-Kiinteistökeskus Oy:n tuotot kasvoivat 3,3 %, kun taas tehtyjen asuntokauppojen lukumäärät olivat viimevuotta 4 % jäljessä. Liikevoitto pysyi viime vuoden tasalla.


Lahjoituksia korkeakouluille, yhdistyksille ja nuorille
OP Tampere lahjoitti elokuussa yhdessä Pirkanmaan OP-liiton ja alueen osuuspankkien kanssa 100 000 € TAMKille. Lisäksi 40 nuorta sai kesäduunin eri seuroissa ja yhdistyksissä OP Tampereen 20 000 € tuella, SAWU-säätiölle lahjoitettiin 2000 € ja MLL perhetukitoiminnalle 2000 €.
 
Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Mikko Rosenlund, OP Tampere, puh. 010 254 6200
Toimitusjohtaja Ari Nikkilä, Pirkan OP Kiinteistökeskus, puh. 050 389 6801
Liitteet Tampereen Seudun Osuuspankin tulos ja tase 1.1.–30.9.2018