Toimialueen vahva kasvu jatkui ja näkyi OP Tampereen tuloksessa

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) pankkitoiminta kasvoi vuonna 2018 kokonaisuudessaan tavoitteensa mukaisesti markkinoita nopeammin. Uusia lainoja myönnettiin ennätysmäärä.

  • OP Tampereen 2018 tulos 33,6 miljoonaa € oli hyvä (- 0,7 M€ verrattuna edelliseen vuoteen).
  • Pankin omistaja-asiakkaat saivat bonuksia ennätysmäärän, 12,8 miljoonaa euroa.
  • Asiakasliiketoiminnan koko ylitti vuoden aikana 8 miljardin euron rajapyykin.
  • Rahoitustoiminnan kasvu oli merkittävää, 7 %, 238 miljoonaa euroa.
  • Yli 8 000 uutta asiakasta, uusia omistaja-asiakkaita yli 6300.
  • OP Tampereen vakavaraisuus pysyi vahvana ja oli 35,9 %.
  • OP on markkinajohtaja 40 % osuudellaan Tampereen seudulla. OP on asiakkaiden palautteen perusteella ykkönen (Taloustutkimuksen Tampere tänään –tutkimus).
  • Markkinoiden loppuvuoden heilunta näkyi rahastojen ja sijoitusvakuuksien markkina-arvojen laskuna.
  • OP Tampereen tytäryhtiö Pirkan OP Kiinteistökeskus saavutti ennätystuloksen.

OP Tampere menestyi vuonna 2018 sekä tuloksen osalta että asiakaskokemuksessa. Vuoden 2018 liikevoitto oli hyvä, 33,6 miljoonaa euroa, josta omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksina ennätykselliset 12,8 miljoonaa euroa. Kasvua siivittivät uusien asiakkaiden määrän kasvu ja Tampereen alueella jatkunut vilkas rakentaminen. Erityisesti rahoitustoiminta kasvoi peräti 7 %, josta yritys- ja yhteisörahoituksen osuus oli merkittävä.

- Tampereen seutukunnalla on imua. Samoin on OP Tampereella, sillä kasvoimme tavoitteemme mukaisesti markkinoita nopeammin. Vastuullisen osuustoiminnan perusarvot yhdistettynä hyvään asiakaskokemukseen ja tehokkaaseen pankkitoimintaan on toimiva yhdistelmä, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund.

OP Tampereen vakavaraisuus pysyi erittäin vahvana ja oli joulukuun lopussa 35,9 %. Pankin asiakasliiketoiminta kasvoi merkittävästi ja ylitti 8 miljardin euron rajapyykin ja kasvoi 5,4 %.

Varallisuudenhoidon kehitys jatkui erittäin vahvana koko vuoden. OP Private -palvelun asiakasmäärä kasvoi vuodessa 11,9 %. Asiakasvarojen kasvu oli 4,2 % ja syntyi talletusten kasvun kautta. Rahastojen ja sijoitusvakuutuksien nettomyynti oli positiivinen, mutta niiden markkina-arvo laski sijoitusmarkkinoiden laskun myötä.

- OP Private- ja Sijoituskumppani-palveluiden suosiota selittää se, että asiakkaat arvostavat helppoa kokonaisvaltaista varallisuudenhoidon kumppanuutta, jossa oman yhteyshenkilön kautta hoituvat kaikki pankki-, vakuutus-, ja lainopilliset asiat, Rosenlund kertoo.

Luottokannan kasvun pääasiallisena lähteenä on edelleen asuntorahoitus ja -yhteisörahoitus. Luottoja nostettiin yritys- ja yhteisösektorilla viime vuonna kaikkiaan 324,8 miljoonaa euroa eli n. 27 % enemmän kuin edellisvuonna. Taloyhtiöiden peruskorjauslainoissa on entistä aktiivisemmin suojattu rahoitusvastikkeet korkojen nousun varalta. Omistusasumisen suosio pysyi vahvana: asuntosäästäjien (ASP-säästäjät) määrä lisäsi suosiotaan, kasvua vuoden takaisesta 10 %.

Lisää helppoutta turva- ja terveyspalveluissa

Tammi-joulukuussa vakuutusmyynti jatkui hyvällä tasolla OP Tampereen toimialueella. Loppuvuoden aikana vakuutusasiakkaan palvelukokemusta parantava uudistus, Pohjola Terveysmestari -palvelu, aloitti toimintansa Tampereella. Pohjola Terveysmestari -palvelu neuvoo, opastaa ja ohjaa puhelimitse tarpeen mukaiseen hoitoon sujuvasti ja vaivattomasti. Mobiilipalvelut laajenivat entisestään: vakuutusten osto on yksinkertaista ja vahingon sattuessa voi helposti tehdä korvaushakemuksen mobiilisti Vahinkoapu-palvelussa.

Pirkan OP Kiinteistökeskuksella ennätysvuosi

Pirkan OP-Kiinteistökeskuksen osalta vuosi 2018 oli historian paras kaikilla liiketoiminnan keskeisillä mittareilla mitattuna. Liikevaihto kasvoi 5,2 % ja oli 6,1 miljoonaa euroa, kauppoja tehtiin 1250 kappaletta (kasvua 1,2 %) ja liiketulos kasvoi peräti 77,3 % ja oli 773 000 euroa. Pirkan OP Kiinteistökeskus oli OP-Kiinteistökeskus -ketjun ykkönen kyseisillä mittareilla mitattuna. Pirkan OP-Kiinteistökeskus vahvisti vuoden aikana entisestään hyvää asemaansa uudisasuntojen kaupassa sekä toimitilavälityksessä.

Yleisesti kiinteistövälityksessä vuosi 2018 oli asuntokauppojen osalta liki edellisvuoden kaltainen Tampereella ja ympäristökunnissa. Välittäjien tekemät kaupat laskivat n. 2,6 %. Laskua oli sekä uusien- että käytettyjen asuntojen kaupasta, Käytetyn asunnon kauppoja tehtiin n. 5 509 kpl (-1,6 %) ja uusien asuntojen kauppoja n. 1 790 kpl (-2,6 %).

Yhdessä hyvänteossa

OP Tampere teki pankin arvomaailmaan sopivia lahjoituksia yli 100 000 eurolla niin lasten ja lapsiperheiden, nuorten kuin iäkkäidenkin pirkanmaalaisten hyväksi. Summassa on mukana yli 50 000 euron lahjoitus Tampereen ammattikorkeakoululle.  OP Tampereen omistaja-asiakkaat vaikuttivat lahjoituskohteiden valintaan äänestämällä verkossa omistaja-asiakasyhteisössä.

Digitalisaatioon panostamiseen

Vuonna 2018 OP investoi lähes 400 miljoonaa euroa toimintansa kehittämiseen ja asiakaskokemuksen parantamiseen.  Digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntäminen liiketoiminnassamme on yksi prioriteettejamme. Laajensimme vuoden lopulla yhä useamman asiakkaamme ulottuville automaattisen asuntolainapalvelun, jossa asiakas voi hakea asuntolainaa digitaalisesti ja saada lainapäätöksen lähes reaaliaikaisesti. Hyödynnämme palvelussa tekoälyn mahdollisuuksia.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Mikko Rosenlund, OP Tampere, puh. 010 254 6200

*Tampere tänään -tutkimus, Taloustutkimus 2018