Kiinnostus sijoittamiseen huimassa kasvussa alkuvuonna

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana peräti 93 miljoonaa euroa yhteensä yli 1,7 miljardiin euroon. Asuntorahoitus ja asuntokauppa jatkuivat erittäin vilkkaana, asuntoluottoja myönnettiin 124 miljoonaa euroa. OP Tampereen alkuvuoden liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 6,3 miljoonaa euroa. OP Tampere on pysynyt vetovoimaisena, omistaja-asiakkaita on nyt 110 894. Asiakkaille maksettiin bonuksia yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

  • Uusia asuntoluottoja nostettiin 8,9 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 49 miljoonaa euroa eli 2,0 %.
  • Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin 31,4 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi vuodessa 50 miljoonaa euroa eli 4,4 %.
  • Talletukset kasvoivat vuodessa 262 miljoonaa euroa eli 8,8 % 3 231 miljoonaan euroon.
  • OP-Rahastot kasvoivat 635 miljoonaan euroon, kasvua vuodessa 141 miljoonaa euroa eli 28,6 % markkina-arvojen muutokset huomioiden. 
  • Sijoitussidonnaiset vakuutussäästöt kasvoivat vuodessa 198 miljoonaa euroa eli 27,2 % 927 miljoonaan euroon.
  • Kulut kasvoivat 1,6 % eli 0,2 miljoonaa euroa vuotta aiemmasta. Kulujen kasvu johtui OP Ryhmän sisäisten kulujen kasvusta.
  • OP Kuru ja OP Tampere päättivät yhdistymisestään ja yhdistyminen tapahtuu 1.9.2021.
  • Pankki maksoi bonuksia omistaja-asiakkailleen 2,0 miljoonaa euroa ja muut OP Ryhmän yhtiöt 0,7 miljoonaa euroa, yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.
  • OP Tampere lahjoitti helmikuussa Tampereen yliopistolle 100 000 euroa yhdessä muiden Pirkanmaan osuuspankkien kanssa.
Rahoitustoiminta (luotot omasta taseesta ja välitetyt luotot) oli maaliskuun lopussa 4 135 miljoonaa euroa. Rahoitustoiminta kasvoi vuodessa 3,0 %. Järjestämättömät saamiset ovat OP Tampereella edelleen alhaisella tasolla suhteessa luotto- ja takauskantaan. Vakavaraisuus on erinomaisella tasolla 26,64.
 
- Pirkanmaa on vetovoimainen alue ja perustehtävämme mukaisesti edistämme sen ja sen asukkaiden hyvinvointia tänäkin vuonna. OP Tampere ja muut Pirkanmaan alueen osuuspankit lahjoittivat helmikuussa Tampereen yliopistolle 100 000 euroa. Kesäduuni OP:n piikkiin –kampanjassa tarjoamme 50 kesätyöpaikkaa 15–17-vuotiaille nuorille Pirkanmaalla toimivien yhdistysten kautta, kertoo toimitusjohtaja Jani Vilpponen.
 
Liikevoitto laski vuotta aiemmasta 18,1 miljoonasta eurosta 6,3 miljoonaan euroon. Laskua selittää osuuspankkien keskusyhteisön voitonjako, joka maksettiin vuonna 2020 jo maaliskuussa (14,1 miljoonaa euroa) ja kuluvana vuonna voitonjako (10,5 miljoonaa euroa) ajoittuu huhtikuulle. Viime vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen liikevoitto ilman keskusyhteisön voitonjakoa oli 3,9 miljoonaa euroa. Ilman osuuspankkien keskusyhteisön voitonjakoa liikevoitto nousi vuotta aiemmasta 2,4 miljoonaa euroa, eli 59,7 %.
 
Yritysten investointiaikeet näkyivät nostettujen luottojen kasvussa 
Yritys- ja yhteisöluottokannan 12 kuukauden kasvu oli 4,4 % eli 50 miljoonaa euroa. Koronapandemia on vähentänyt kasvua, mutta viime vuonna tehtyjä mittavia maksuohjelmien muutoksia ei ole jouduttu enää tekemään. Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin 31,4 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Varsinaisten yritysten luottoja nostettiin maaliskuun loppuun mennessä 17,4 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Osa yrityksistä on jo lähtenyt kasvattamaan investointejaan vuoden takaiseen verrattuna.
 
Asunto-osakeyhtiöluottojen osuus kuitenkin viime vuoteen nähden laski, jolloin kokonaismäärä yritys- ja yhteisöluottojen nostoissa putosi edellisvuoteen nähden noin 30 % ja oli kaikkiaan 73,2 miljoona euroa. Asunto-osakeyhtiöluottojen osuuden ennustetaan nousevan vuoden mittaan vähintään edellisvuoden tasolle, kun asuntotuotannon ennustetaan edelleen pysyvän hyvällä viime vuoden tasolla. 
 
Kiinnostus sijoittamiseen on kasvanut merkittävästi
Pörssikurssien nopea nouseminen on innostanut yhä useampia sijoittamaan ja säästämään säännöllisesti. OP Tampereen asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt ovat kasvaneet vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana peräti 93 miljoonaa euroa yhteensä yli 1,7 miljardiin euroon. Jatkuvia säästösopimuksia on tehty kolmen kuukauden aikana ennätykselliset 3 500 kappaletta. 
 
- Jatkuvan säästämisen merkittävä lisääntyminen on erityisen hienoa. Tämä kasvattaa pitkällä aikavälillä suomalaisten kotitalouksien varallisuutta, toteaa varallisuudenhoidon liiketoimintajohtaja Jani Eenola.
 
Osakekaupankäynnin volyymit ovat tuplaantuneet vuoden aikana. OP Tampere tarjoaa omistaja-asiakkailleen ilmaisen osakesäilytyksen, joka on kasvattanut edelleen osakesijoittamisen suosiota. Omistaja-asiakkaat voivat merkitä suurimman osan rahastoja ilman merkintäpalkkiota.
 
- Haluamme mahdollistaa vaurastumisen yhä useammalle asiakkaallemme ja uudet etumme tukevat hyvin tavoitettamme, Eenola kertoo.
 
Tuotto-osuudelle 3,25 % korko
Tuotto-osuuden korot maksettiin helmikuussa ja uusi Tuotto-osuusanti on käynnissä. Tuotto-osuus-sijoituksen avulla omistaja-asiakkaat voivat saada lisää hyötyä OP Tampereen taloudellisesta menestyksestä. Tuotto-osuuden omistajia on yhteensä jo 5 979. Tuotto-osuuden minimisijoitus on 100 euroa ja maksimi 500 000 euroa/asiakas. Tuotto-osuudelle tavoitellaan tänä vuonna 3,25 % korkoa.
 
Asuntokauppaa käydään vilkkaasti
Uusia asuntoluottoja nostettiin 8,9 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 49 miljoonaa euroa eli 2,0 %. Asuntokauppaa on tehty Tampereella ja ympäristökunnissa 15 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana 2020. Uudiskohteiden kauppoja tehtiin hiukan vähemmän, mutta vanhojen asuntojen osalta jopa 20 % enemmän kuin vuosi sitten. 
 
- Odotettavissa on erinomainen vuosi asuntomarkkinoilla. Viime vuonna korona hyydytti asuntokauppaa keväällä, mutta tänä vuonna kauppa käy kohti kesää kuumana, kertoo OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen.
 
OP Koti Pirkanmaa on kasvattanut myyntiään markkinoiden mukana ja nousua on liikevaihdossa noin 15 % ja liikevoitossa noin 60 % verrattuna viime vuoteen.
 
- Myytävien kotien määrä vähenee ja myyntiajat lyhentyvät. Kodilta halutaan nyt enemmän, koska koti on muutakin kuin nukkumapaikka. Asunnot, joissa mahtuu tekemään etätöitä ja joissa on omaa pihaa, kiinnostavat eniten. Myös kesämökkikauppa käy kuumana ja kaikenlaisille mökeille on kysyntää. Jos mökillä pystyy tekemään etätöitä, työpaikalle ei ole pitkä matka ja mökki on esimerkiksi ison järven rannassa, niin kiinnostuneita on erityisen paljon, Voutilainen jatkaa.
 
Pieniä asuntoja tulee enemmän myyntiin, koska vuokramarkkinat ovat haasteelliset. Ensiasunnon ostajat pääsevät nyt helpommin kiinni omaan uuteen kotiin. Vuokramarkkinat ovat poikkeuksellisessa tilanteessa, kun kysyntä on vähentynyt ja tarjonta lisääntynyt. Samalla kun opiskelijat ja matkatöitä tekevät pysyvät kotona, niin Airbnb-asuntoja on siirtynyt normaaliin vuokraukseen ja vuokraukseen valmistuu ihan uusiakin asuntoja. 
 
- Nyt vuokrahinnat ovat hienoisessa laskussa, mutta uskon tilanteen palaavan ennalleen, kun opiskelijat palaavat opiskelupaikkakunnilleen ja päästään matkustamaan, Voutilainen kertoo.
 
Toimitilamarkkinat ovat piristyneet ja pitkiäkin vuokrasopimuksia on tehty isoista kohteista. Tiloilta vaaditaan muuntelukelpoisuutta ja pääsääntöisesti pitkiin sopimuksiin ei haluta sitoutua.  
 
Pohjola Vakuutukselta korvauksia 19,5 miljoonaa euroa
Yhteensä Pohjola Vakuutus korvasi vahinkoja tammi-maaliskuussa 236 miljoonan euron edestä. Pirkanmaalla korvattiin alkuvuonna vahinkoja 19,5 miljoonaa euroa. Pirkanmaalle maksetuissa korvauksissa oli kasvua 8 %.
 
Lisätiedot: toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Tampere, puh. 050 339 8022
                  toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 568 8424
                  myyntijohtaja Petteri Laurila, Pohjola Vakuutus, puh. 050 051 6731
Liitteet: tulos ja tase OP Tampere 1.1.–31.3.2021
 
OP Tampere on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Olemme täyden palvelun pankki, ja tarjoamme ainutlaatuisen pankki- ja vakuutuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta. Perustehtävämme on luoda vahvan vakavaraisuuden ja tehokkuuden avulla kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia omistaja-asiakkaille ja toimintaympäristölle. Arvopohjamme muodostavat vastuullisuus, ihmisläheisyys ja yhdessä menestyminen. OP Koti Pirkanmaa on OP Tampereen tytäryhtiö. Palvelemme asiakkaitamme noin 300 asiantuntijan voimin. Asiakasliiketoimintamme on yli 9 miljardia euroa. OP Tampereen omistaja-asiakkaita on yli 110 000 tuhatta.