OP Helsinki opettaa ysiluokkalaisille oman talouden hallintaa vuotuisella Taloustaitoviikolla

OP viettää jokavuotista Taloustaitoviikkoa 22.–26.3.2021 yhtä aikaa maailmanlaajuisen Global Money Weekin kanssa. Osuuspankkien yhteisen Taloustaitoviikon tavoitteena on edistää nuorten taloustaitoja konkreettisilla teoilla. OP Helsingin yhteisölähettiläät opettavat Taloustaitoviikolla pääkaupunkiseudun yhdeksäsluokkalaisille oman talouden hallintaa.

Taloustaito-opetus toteutetaan koronatilanteen takia virtuaalisesti etäyhteyksien avulla. Yhdeksäsluokkalaisille taloustaitoja opetetaan OP:n ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto (HYOL) yhdessä kehittämän interaktiivisen OPxRahapuhetta-opetusmateriaalin avulla. Taloustaitoviikon lisäksi taloustaito-opastusta tehdään ympäri vuoden. 

Taloustaitoviikon opetustuokiot valmentavat ysiluokkalaisia myös valtakunnalliseen Taloustaitokilpailuun. Kilpailun järjestää HYOL ry, ja OP Ryhmä toimii sen pääyhteistyökumppanina.

OP:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa puolet 16–24-vuotiaista seurasi rahankäyttöään viime vuonna aiempaa tarkemmin. Lisäksi noin kolmannes vastaajista kertoi lisänneensä säästämistä. Taloustaitojen edistämiselle on kuitenkin edelleen tarvetta. Tutkimuksen mukaan liki 40 prosenttia säästää säännöllisesti kuukausittain ja noin neljännes lähes joka kuukausi. Yli 60 prosenttia nuorista kertoi varautuvansa säästämisellä yllättäviä menoja varten, ja vain alle 5 prosenttia ei ollut säästänyt koskaan.

- Hienoa, että yhä useampi nuori on kiinnostunut oman talouden hallinnasta ja on aloittanut säännöllisen säästämisen. Nuoret kaipaavat taloustaito-opastusta sekä tukea arjen raha-asioihin. Nuorten taloustaitojen vahvistaminen on osa vastuullisuusohjelmaamme. Nuorena opitut taloustaidot kantavat myös aikuisena, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Viitanen OP Helsingistä.

Osuuspankkien toteuttamien taloustaito-opastuksen lisäksi OP Ryhmä vahvistaa lasten ja nuorten taloustaitoja valtakunnallisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. OP Ryhmän pitkäaikaisia valtakunnallisia kumppaneita ovat mm. Talous ja nuoret TAT ry, Nuori Yrittäjyys ry ja HDL. Vuonna 2020 OP Ryhmän taloustaitotyö tavoitti yhteensä yli 50 000 nuorta.

Tiedot perustuvat tammikuussa verkkopaneelissa toteutettuun kyselytutkimukseen, johon vastasi 2 325 täysi-ikäistä suomalaista. Tutkimuksen toteutti OP:n toimeksiannosta Taloustutkimus. Vastausten virhemarginaali on noin +/-2 prosenttiyksikköä.